No cóż młody człowieku, dzisiaj wędkarstwo w Polsce należy do bardzo zbiurokratyzowanego i otoczonego mało zrozumiałymi przepisami prawa i regulaminów Hobby. Niemniej jednak hobby jest piękne i serdecznie witamy Cię w naszym dziwnym świecie.
Kartę wędkarską musisz posiadać ! Wydają je Starostwa powiatowe. Starostwo poinformuje Cię jak wyrobić kartę. Musisz zdać egzamin, Starostwo powinno skierować Cię do organizacji społecznej, która takie egzaminy przeprowadza. (Prawdopodobnie będzie to PZW, największa organizacja wędkarska w Polsce). Dowiedź się czego musisz się nauczyć i kiedy możesz przystąpić do egzaminu. Z dokumentem potwierdzającym zdanie egzaminu wrócisz do Starostwa, gdzie zostanie wydana karta wędkarska. Opłaty to opłata egzaminacyjna w organizacji gdzie będziesz zdawał egzamin + opłata administracyjna w starostwie.
Powodzenia!
(2012/02/10 07:37)Chodziło mi o to że w kole powiedziano mi że moge posiadać tylko legitymację członkowska bo karta wędkarska jest od 16 lat a na stronie pzw wyczytałem że od 14 lat trzeba mieć karte.Dzisiaj sie kolegi pytałem wyrabiał on w sąsiednim kole.To normalnie uzykal karte wędkarską a jest w moim wieku.