Legitymacja PZW a opłaty w innych okręgach

/ 2 odpowiedzi
Witam wszystkich użytkowników forum,
Jestem poegzaminie iotrzymałemkartęwędkarską. Czy opłaty za łowienie w innych okręgach lubkonkretnychłowiskach osób niezrzeszonych wPZWsą z reguły wyższeczytakie same jak dla zrzeszonych? Chodzi mi o prawidłowy zgodny z prawem modelpostępowaniana dowolnym łowiskuPZWw Polsce wędkarzaniezrzeszonego. Czy za każdym razem mam dowiadywać się ile wynosi opłata za 1 dzień, tydzień lub dowolny okres wędkowania dla niezrzeszonego a ile dla zrzeszonego? Czytam informacje na stronach internetowych konkretnych łowiskPZWw Polsce i ciężkoczasamidoszukać się tej informacji.Jest np.informacja20złza dzień wędkowania z brzegu i tyle. Czy ogólnielegitymacjaw macierzystymokręgujest brana poduwagęw innych okręgach pod kątem wysokości opłat? Czy tylko wystarczy karta wędkarska ? Zgórydziękujęza odpowiedź. Marek
Sith

Karta wędkarska nie świadczy o przynależności do PZW, jest to dokument uprawniający Cię do wędkowania. Dokumentem potwierdzającym przynależność do PZW jest legitymacja członkowska ze znakami bieżących opłat. Na podstawie legitymacji z aktualnymi opłatami możesz wędkować w okręgu, do którego należysz i ewentualnie (z dopłatą lub bez) w okręgach, z ktorymi Twój okręg zawarł porozumienia. Jakie masz możliwości wędkowania w innych okręgach dowiesz się ze strony Twojego okręgu Z tego co mi wiadomo O/Mazowiecki nie zawarł żadnych porozumień, więc nie możesz liczyć na żadne ulgi we wniesieniu opłat w innych okręgach.
Przykre, ale Warszawka tak ma od lat.
Skontaktuj się z zarządem okręgu, który Cię interesuje, tam najlepiej Cię poinformują jakie opłaty musisz wnieść. (2020/07/16 08:27)

DRAGOMIL46

Karta Wędkarska jest dokumentem stwierdzającym że zdałeś pomyślnie egzamin i masz prawo do połowu ryb ma terenie R.P. ( Rzeczpospolitej ) .Jeżeli chodzi o łowienie ... to sprawa ma się TAK : na łowiskach PZW - ( to temat rzeka ) albo jesteś członkiem PZW i w swojm przynależnym okręgu Łowisz za składkę okręgową , albo jako niezrzeszonym w PZW - chcąc łowić musisz posiadać kwit z opłatą danego okręgo gdzie masz zamjar łowić ... wszystkie info. są na stronach okręgów . Trzeba wejść na portal PZW ...tam są zakładki okręgów i piknonć opłaty za łowienie , pokarze się tabelka z łowiskami ,opłatami ITD. Większość okręgów ma opłaty elektroniczne . ALE są i takie co trzeba na pocztę pobiec, ceny sssą od ( sasa do lasa ) często bardzo rozbierzne. Na łowiskach komercyjnych panuje wolna interpretacjia , są takie które wymagają karty , są i takie żę nie wymagają . A jeszcze jedna wiadomość ... na niektórych odcinkach rzek lub jeziora są potrzebne LICENCJIE , są to opłaty jakoby okręgowe połączone z opłatą zarybienia + utrzymanie łowiska - duże ceny. PRZYKŁAD OPŁAT OKRĘGOWYCH DLA KATOWIC : Pozdrawiam ... jeżeli się przydały opowieści INFO. to napisz ...jeżeli nie ... toż ... trudno.Nie zwracać uwagi na pisownie ,ale na tekst . ; )) (2020/07/23 14:53)