Lekkie woblery do 7 gram

/ 13 odpowiedzi
Poleca ktoś jakieś woblery do 7 gram?
luxxxis

Mentos Woblery albo Sieniaki-obu znajdziesz na fejsie,woblery robione po to aby łowić ryby a nie kolejnego klienta. (2021/02/19 18:37)

jabberwokie86

Hm... woblerów do 7 gram jest cała masa. Napisz może, na jakie gatunki ryb się nastawiasz, to łatwiej będzie coś polecić. (2021/02/19 19:00)

kaban

Przeglądnij stronę Wob-Art. Ja mam ich że tak powiem sporo i jestem pod każdym względem zadowolony. (2021/02/20 14:31)

Tomasz J

Sama przynęta ryb nie łowi. To co na jednej wodzie będzie killerem na drugiej kompletnie się nie sprawdzi, więc na tak postawione pytanie ciężko odpowiedzieć jednoznacznie. Na wodach, w których łowię bardzo dobrze sprawdzają się ciemne (naturalne) sieki i to od klenia po sandała. (2021/02/21 11:19)

Bartek000

@Jabberwokie86 nastawiam się na szczupaka , okonia (2021/02/21 12:16)

jabberwokie86

Na szczupaka spokojnie mogłyby być większe niż 7 gram, ale ciężko mi coś polecić, bo szczupaków w wodach sieradzkich mało, rzadko na nie się nastawiam, a jeszcze rzadziej z woblerami. Jako przyłowy trafiały się na różne woblery - od małych Bonito kleń, Dorado Alaska, Salmo Tiny, po nieco większe Salmo Hornet, Bonito Sandacz, Dorado Invader. Z tym że to wszystko były raczej małe szczupaki. Na okonie częściej używam obrotówek, a jeśli już biorą na woblery, to też głównie na te kleniowo-jaziowe. Kolega Kaban polecił Wob-art, z ich oferty szczególnie dobrze sprawdzał się Natręt. (2021/02/21 16:29)

Sith

@Jabberwokie86 nastawiam się na szczupaka , okonia
Trochę szeroki wachlarz potencjalnych połowów na woblery 7cm. Według mnie (opinia subiektywna):
- okoń, to przynęty do 7cm, a optymalnie 2-5cm;
- szczupak, to powyżej 7cm, a optymalnie 10-15cm.
Myślę o rybach tych gatunków, średniej wielkości, bo takie występują w wodach PZW. Na okazy trudno się nastawiać, bo wówczas najtrudniej coś złowić.
(2021/02/22 12:57)

Sith

Do luftu, nie można edytować, a link i tak źle kieruje. Musisz na suwaku ograniczyć ciężar przynęt do 7g i wówczas pokaże Ci się właściwy zakres. (2021/02/23 08:43)

AmeCujoh

Mam parę wobków od Posejdona. Ładnie malowane, dobrze pracują i w ubiegłym sezonie parę rybek na nie wpadło. (2021/03/01 15:32)

jacfar

Mądrego warto poczytać :) w zeszłym sezonie, po mniej lub bardziej udanych, wróciłem do gum "na ciężko" pod szczupaka; o ile bolki i sandacze, głównie przyłowy przy okoniowaniu dalej wyciągam na hornety i rapale ul, to woblery na szczupaka przestały się zupełnie sprawdzać; odpuściłem, kiedy na 11cm shadowa trafił się 30 cm kajtek :D (2021/03/08 21:24)