Zaloguj się do konta

l Przynęta na lina

utworzono: 2009/04/30 17:34
mariusz2462

jaką najlepszą przynęte stosować na lina [2009-04-30 17:34]

przemo1980

Kukurydza,czerwony robal,można probować i na biale,ja osobiście na białe kilka sztuk złowilem.Można próbowac na tak zwane kanapki,czyli np: ziarko kuku i biały robal i różne takie cuda... [2009-04-30 18:06]

2- centymetrow dzdzownice to dość dobra przynęta na lina,polecam też pinki i kukurydzę nawet czasami bieże na ciasto lub kanapkę [2009-04-30 18:18]

Od wiosny-ochotka, pinka, biały i czerwony robaczek. Po tarle im cieplejsza woda tym lepiej sprawdzają się przynęty roślinne-kukurydza, ziemniak, groch, słodki łubin. Przez cały sezon czerwone robaczki tzw. gnojaki. Oczywiście można łączyć roślinne w kanapki z białym lub czerwonym robaczkiem. W łowiskach karpiowych często lin dobrze bierze na niewielkie kulki proteinowe. Więcej informacji znajdziesz w obydwu częściach artykułu Lin-nie taki straszny jak o nim mówią oraz w zakładce Lin -jak złowić. [2009-04-30 19:49]

Dominik11

Oczywiście czerwony robak lub kukurydza.Czasami biorą nawet na chleb. [2009-05-01 08:27]

Rosówka 2-5cm nad dnem. [2009-05-01 09:38]

Liny zwłaszcza te duże bardzo dobrze biorą na rosówkę podaną tuż nad dnem . Bardzo często biorą na białe robaki i czerwone robaki .Przy odpowiednim nęceniu skuteczne są także inne przynęty , choćby nawet te najprostsze takie jak : ciasto , chleb czy zapomniany przez wielu wędkarzy a wabiący z reguły duże ryby - groch . [2009-05-01 12:26]

Lin jest moim ulubionym gatunkiem ryby . Jako wędkarz i miłośnik przyrody - nie wyobrażam sobie polskiego wędkarstwa bez TINCA TINCA i romantycznych, pełnych uroku zasiadek na tę rybę . [2009-05-01 12:30]

Kol Tinca , ma rację pisząc o braniach i celowym łowieniu lina na niewielkie kulki proteinowe . Tam gdzie wędkarze nęcą kulkami proteinowymi celem zwabienia karpia - przynęty te są niezłą przynętą na duże liny , nie mającymi żadnych problemów roztarciem kulki silnymi zębami gardłowymi . [2009-05-01 12:36]

Myślę że najlepszą taktyką na dużego lina jest spora dawką cierpliwości , stalowe niemalże nerwy w oczekiwaniu na branie okazu i zastosowanie dosyć mocnego zestawu spławikowego z dużym hakiem ( 4- 8 ) i rosówką na nim. Taki zestaw w dużym stopniu minimalizuje zaczepki ze strony krąpi i wzdręg łakomie i niecierpliwie uganiających się za przynętą przeznaczoną na lina .Często jednak mnie samego również dopada chęć złowienia ryby za wszelką cenę i stosuję delikatniejsze zestawy , nie mogąc tym samym odgonić się od wszelkiej maści drobiazgu . [2009-05-01 12:46]

dawson23

ja polecam kukrydze lu raswóki biale,czerowne robaki klude też (robki z drzewa kronki ) [2009-05-01 19:33]

Dzis złowiliśmy z Mirasem 16 szt. profesorów. Wszystkie na spławczek 1,5 g i flag ę z pinki. 3-6 metrów od fotela. Bajeczny dzień. 6 sztuk było wartych grzechu. [2009-05-01 21:16]

elan1993

w okresie wiosennym polecam małe robaki, lub nie duże dzownice. W lato to już można stosować wszystko co jest możliwe na lina : ziemniak,robaki,groch,kukurydza.
Najlepiej jeszcze jak będziesz miał dobry zestaw do tego czyli długi przypon np taki minimum 30cm dalej haczyk rozmiarze 10.
I pamiętaj jak łowisz liny z dna to najlepiej niech przynęta delikatnie leży na dnie lub delikatnie podniesiona.
To daje gwarantowany sukces. Sam w sezonie 2009 sprawdziłem to i wyniki były wspaniałe.

[2010-01-17 17:02]

Andrzej123

Przeczytałem wszystkie rady kolegów i mogę tylko potwierdzić,że lin bierze na różne przynęty.Mimo,że najbardziej lubię spinning nie moge sobie odmówić każdego roku kilku zasiadek na profesora.Wracając do przynęt pragnę jeszcze dodac,że spotkałem się z łowiskiem,gdzie linów było sporo ale trudno było je złowić.Dopiero po pewnym czasie zobaczyłem na co łowią miejscowi wędkarze.Bardzo skuteczny okazał się odpowiednio przygotowany makaron kolanka.To właśnie na niego złowiłem kilka pięknych linów,ale brały na niego również inne gatunki.Okazał się bardzo selektywny,bo nie brała na niego drobnica. [2010-01-17 17:16]