Zaloguj się do konta

Kupuje wędzisko na grunt

utworzono: 2012/05/07 14:21
Pegaz95

Witam.
Od jakiegoś czasu rozglądam się za wędką do metody gruntowej. Będę łowił na wodzie stojącej (jezioro), poluje na ryby takie jak : karp, amur, leszcz, sandacz. Wędka powinna mieć 390 cm.
Teraz na rynku tyle tego, że człowiek sie gubi. Chciałbym was spytać o opinie w sprawie:
-co lepsze teleskop czy 3 częściówka?
-jaki rodzaj wędki : feeder, gruntówka, karpiówka
No i jeżeli możecie to co moglibyście w tej sprawie polecić tak do 150 zł. Prosze tylko o polecanie doświadczonych przez was wędzisk.

pozdrawiam ! :)
[2012-05-07 14:21]

Zander51

Ja mam 391 cm więc odpadam...
[2012-05-07 15:04]

adi88

Kolego, nie podam Ci konkretnego modelu, ale opisze krótko co poleciłbym do takiego łowienia.
Ja jestem za wędkami nasadowymi, z tego powodu, że przyjemniej się nimi łowi i mam wrażenie że są bardziej wytrzymałe. Trochę gorzej z transportem.
Polecam wędkę typu feeder, z uwagi na to, że jest uniwersalna.
Gdy łowisz leszcze czy płocie zakładasz delikatniejszą szczytówkę, a na sandacza czy karpia mocniejszą. Gdy brania są delikatne widzisz na szczytówce niemal każde dotknięcie-zwykły kij gruntowy nie da ci tej możliwości.
Spokojnie do 150 zł znajdziesz fajną wędeczke. Polecam poszukać z marki Mistrall czy Konger-mają całkiem dobry sprzęt za dobre pieniądze.
[2012-05-07 15:23]

Pegaz95

Ja mam 391 cm więc odpadam...

Nie wiem o co panu chodzi.
[2012-05-07 15:26]

frotto

No feederek na takie jeziorowe łapanko jest najlepszy ja bym Ci kolego coś z Mikado polecił bo wypuścili serie tanich i dobrych wędzisk pozdrawiam
[2012-05-07 15:29]

Pegaz95

Kolego, nie podam Ci konkretnego modelu, ale opisze krótko co poleciłbym do takiego łowienia.
Ja jestem za wędkami nasadowymi, z tego powodu, że przyjemniej się nimi łowi i mam wrażenie że są bardziej wytrzymałe. Trochę gorzej z transportem.
Polecam wędkę typu feeder, z uwagi na to, że jest uniwersalna.
Gdy łowisz leszcze czy płocie zakładasz delikatniejszą szczytówkę, a na sandacza czy karpia mocniejszą. Gdy brania są delikatne widzisz na szczytówce niemal każde dotknięcie-zwykły kij gruntowy nie da ci tej możliwości.
Spokojnie do 150 zł znajdziesz fajną wędeczke. Polecam poszukać z marki Mistrall czy Konger-mają całkiem dobry sprzęt za dobre pieniądze.

Też jestem bardziej przekonany do nasadowych :) Ale słyszałem plotki, że feeder to słaba wędka na duże ryby (spotkałem się z opinią, że łamią się przy rybach powyżej 8 kg) nie wiem czy to prawda. Jeśli chodzi o widoczność brań to będę używał sygnalizatora + bombki na żyłce więc szczytówka stanowi dodatek.

Mam pytanko byłem dzisiaj w sklepie wędkarskim i tam gościu polecił mi feeder : Mitchell elite heavy feeder wyglądała na solidną i wytrzymałą. Może sam masz taką wędkę albo znasz kogoś kto z takiej korzysta. Chciałbym wiedzieć jak ona sie sprawuje.

[2012-05-07 15:31]

Pegaz95

Łowie na jeziorze gdzie trafiają się na prawdę duże rybki (tydzień temu gość obok mnie złowił karpia 12 kg). Nie chce żeby wędka mnie zawiodła przy wiekszych rybach. Wiadomo, że liczą się umiejętności ale sprzęt to też duża część sukcesu.
[2012-05-07 15:38]

martino 1971

polecam feedera 3,90 ciężar do 120 gr. ale raczej do twojej kwoty nic dobrego się nie kupi. z karpiówek coś wybierzesz ale zapomnij o dużej ilości brań to wędki typowe na duże ryby karp , amur, sandacz, sum itp. natomiast na feedera przy dobrym doświadczeniu wyciągniesz każdą rybę.
[2012-05-07 16:07]

igorski

Kolego mikado golden bay będziesz zadowolony .
[2012-05-07 18:28]

kasznka23

ja osobiście polecam ci feedera jaxon inspira feeder  3.90 60 do 120 gram mam taką wędke i jestem bardzo zadowolony koszt to jakieś 180 zl a co do wytrzymałości tych wędek to bez problemu wyciągniesz na nie rybki do 20 kg i więcej [2012-05-07 18:33]

adamek19969

ja osobiście polecam ci feedera jaxon inspira feeder  3.90 60 do 120 gram mam taką wędke i jestem bardzo zadowolony koszt to jakieś 180 zl a co do wytrzymałości tych wędek to bez problemu wyciągniesz na nie rybki do 20 kg i więcej

wyciągnąłeś ? [2012-05-07 19:00]

Pegaz95

Dużo osób poleca mi tego kongera carbomaxx team feeder. Jest on w sklepie wędkarskim, do którego chodzę, a to dla mnie plus, że nie musze zamawiać przez internet i martwić się żeby nic sie wędce nie stało albo czy w ogóle dojedzie :) Podam pare modeli które mnie interesują i prosze o opinię.

- Mitchell elite heavy feeder 390/ 150g.
- Konger Carbomaxx team feeder 390/ 120g.
- Mistrall X-treme feeder 390/ 120g.
- Konger graffiti feeder 390/ 150g. ( w tą powątpiewam ale być może się mylę )

To by było na tyle. Prosze doradzić, którą z tych czterech najlepiej wybrać. Jeśli ktoś używa lub używał którejś to proszę napisać jak sie sprawuje.
[2012-05-07 19:23]

davix7

Według mnie Carbomaxx lub Mistral [2012-05-07 20:07]

haja

Carbomaxx jest dobry - jak za pieniądze, które trzeba zapłacić. Solidny, mocny dobrze wykończony feeder. Oczywiście są lepsze, ale kosztują więcej. Sam łowię na Arcus feeder i Aqualite feeder. Na carbomaxxa łowił znajomy i sobie chwalił.
[2012-05-07 20:18]

waldiglogow

ja polecam feedera jaxon inspiral feeder 3,60. 3 wymienne końcówki do 60gr,do 120gr i do 180gr.mam takie dwie i jestem bardzo zadowolony,czy to rzeka czy jeziorko.
[2012-05-07 20:26]

Maly123

Dużo osób poleca mi tego kongera carbomaxx team feeder. Jest on w sklepie wędkarskim, do którego chodzę, a to dla mnie plus, że nie musze zamawiać przez internet i martwić się żeby nic sie wędce nie stało albo czy w ogóle dojedzie :) Podam pare modeli które mnie interesują i prosze o opinię.

- Mitchell elite heavy feeder 390/ 150g.
- Konger Carbomaxx team feeder 390/ 120g.
- Mistrall X-treme feeder 390/ 120g.
- Konger graffiti feeder 390/ 150g. ( w tą powątpiewam ale być może się mylę )

To by było na tyle. Prosze doradzić, którą z tych czterech najlepiej wybrać. Jeśli ktoś używa lub używał którejś to proszę napisać jak sie sprawuje.

Mam Mitchella ale 3,90/120g  ale to nie jest jakaś wielka różnica Polecam kijek bardzo dobry na stawy na jeziora i na rzeki
do 10kg rybę wyciągniesz przy w miarę ostrożnym holu.
Jest miękka więc się nie bój jak holujesz Karpia 2-4kg ma po prostu taką akcję.
Mam ją już 2 sezon i jak na razie to daje jej ocenę 6 nie zamienił bym go na inny kijek w tej strefie cenowej :)
Więc wybór należy do cb :)
[2012-05-07 20:44]

piotrcarp

Łowie na jeziorze gdzie trafiają się na prawdę duże rybki (tydzień temu gość obok mnie złowił karpia 12 kg). Nie chce żeby wędka mnie zawiodła przy wiekszych rybach. Wiadomo, że liczą się umiejętności ale sprzęt to też duża część sukcesu.

Moim zdaniem lepsza bedzie karpiowka mam federy na jeziorko do 100g i sa to zabawki na drobnice nawet te do 150g nie nadaja sie na lowienie karpi jak kupisz federa to sam sie przekonasz ze wiekszy karp bedzie robil co bedzie chcial a jak wejdzie w zielsko to go nie wyciagniesz co najwyzej kij polamiesz a poza tym to szkoda rybe meczyc takim trzydziesto minutowym holem. A wlasciwosci rzutowe ma duzo gorsze od karpiowki ze wzgledu na mala srednice przelotek wiec nie sluchaj ze feder nadaje sie na karpia.
[2012-05-07 21:34]

Pegaz95

Moim zdaniem lepsza bedzie karpiowka mam federy na jeziorko do 100g i sa to zabawki na drobnice nawet te do 150g nie nadaja sie na lowienie karpi jak kupisz federa to sam sie przekonasz ze wiekszy karp bedzie robil co bedzie chcial a jak wejdzie w zielsko to go nie wyciagniesz co najwyzej kij polamiesz a poza tym to szkoda rybe meczyc takim trzydziesto minutowym holem. A wlasciwosci rzutowe ma duzo gorsze od karpiowki ze wzgledu na mala srednice przelotek wiec nie sluchaj ze feder nadaje sie na karpia.

No to mi pan teraz zamieszał :). Mógłby pan podesłać alternatywę karpiówkek dla tych feederów, które wcześniej wypisałem?
[2012-05-07 21:58]

przemo1980

Mikado Golden Bay Feeder 390/140 - mocny, sprawdzony i niedrogi :)
Przy łowieniu mniejszych ryb, dajesz delikatną szczytówkę i da radę.
Chociaż mi ostatnio na wodach stojących bardziej pod pasowało łowienie delikatniejszymi feederkami, czy pickerem,ale ty chcesz łowić różne gatunki więc musi być taki bardziej uniwersalny feederek ...
[2012-05-07 22:18]

piotrcarp

Sprawdz sobie np. shimano aliwio bardzo fajne i tanie kije tesciu ma taki i fajnie sie nimi lowi
[2012-05-07 22:23]

Korzon95

Chciałbym się dołączyć do tematu jeżeli można mam podobne pytanie. Co będzie lepsze do połowu na grunt (koszyk/sprężyna z sygnalizatorkiem) + na żywca + karpia na włos.
Zastanawia mnie czy karpiówka czy gruntówka (moim zdaniem karpiówka) ale proszę o wasze rady:)
bym prosił o propozycję zestawów tak do 350zł
Pozdrawiam
[2012-05-07 22:24]

CemoEdition

jeśli chodzi o karpiówkę za rozsądny hajs a dobry sprzęt to polecam:
http://allegro.pl/wedka-robinson-tritium-carp-3-60m-3-lbs-i2290954707.html
[2012-05-08 20:43]

Pegaz95

jeśli chodzi o karpiówkę za rozsądny hajs a dobry sprzęt to polecam:
http://allegro.pl/wedka-robinson-tritium-carp-3-60m-3-lbs-i2290954707.html

fajnie się prezentuje:) Jest w sklepie wędkarskim do którego chodzę. Postanowiłem jeszcze raz pójść do sklepu i porównać wszystkie te kijki na żywo. :) Dzięki wszystkim za porady, dały mi sporo do myślenia. Udanych połowów w tym sezonie i nie tylko.
Pozdrawiam :)
[2012-05-09 17:48]

Korzon95

Chciałbym się dołączyć do tematu jeżeli można mam podobne pytanie. Co będzie lepsze do połowu na grunt (koszyk/sprężyna z sygnalizatorkiem) + na żywca + karpia na włos.
Zastanawia mnie czy karpiówka czy gruntówka (moim zdaniem karpiówka) ale proszę o wasze rady:)
bym prosił o propozycję zestawów tak do 350zł
Pozdrawiam

Doradzicie coś?
Generalnie do włosa stworzona jest karpiówka również do żywca będzie idealna ale do gruntu tak jak sprężyna itp. to już chyba nie bardzo z kolei gruntówka jest stworzona do gruntu do żywca też powinna się rewelacyjnie spisać a do włosa chyba też bo to przecież też metoda gruntowa:) takie są moje spostrzeżenia a co wy sądzicie proszę o rady.
Jeszcze mam pytanie dotyczące tri-poda (ten na trzech nogach). Co polecicie z tańszych?
Pozdrawiam:)(:
[2012-05-13 11:52]

Korzon95

Te zestawy jeden około 300zł(i mniej)   Nie chce teleskopów około 3.60-3.90m (oczywiście węgielek) i kołowrotki chyba z wolnym biegiem
Pomóżcie
[2012-05-13 12:03]