Jeśli ktoś wymaga aby do niego zwracać sie per Pan zazwyczaj nie zasługuje na taki szacunek. Jego wymagania są przejawem kompleksów i niskiego poczucia własnej wartosci.Fakt Diable:) Zwrot per pan to zwrot grzecznościowy w realnym świecie,w sieci rzadko stosowany,netykieta nic o tym nawet nie mówi.Uważam że nawet w życiu codziennym powinien odejść do lamusa,jest idiotyczny,sztuczny,bo jeśli zwracając się do kogoś w ten sposób chcemy wyrazić jakiś szacunek to mija się to z celem.Szacunku nie zdobywa się z racji wieku tylko z uwagi na jakieś tam zachowanie,czyny,sposób bycia itd...Wiek,jego różnica,nie może tu mieć nic do rzeczy bo jeśli tak to na ten zwrot,wyraz szacunku,zasługiwaliby równierz Hitler,stalin i inne tego typu gady.W innych,czytaj normalnych krajach,używa się imion i jest to jak najbardziej wskazane,tylko ten nasz poland jak zwykle zacofany,zajechany mułem jak siodło Lucky LUCKA...
Przepraszam Panie Luxxxis ale kompletnie nie rozumie o co Panu chodzi.Mógłby mi Pan to wytłumaczyć proszę Pana?
:)
Jak widać pojęcie kultury na forum jest dziedziną dosyć szeroką, osobiście dodałbym do tego parę rzeczy.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeżeli chodzi o te sprawy to moim zdaniem wszyscy jesteśmy na ty , na tym polegają fora . Czasami jesteśmy anonimowi i nikt nikogo nie pyta o wiek . Jako uczestnicy forum wszyscy jesteśmy na równych prawach i jako wędkarze mówimy do siebie po imieniu lub nicku bo po to się je wymyśla. A jeśli ktoś chce być na PAN to niech taki nick sobie stworzy.
Sama długo zastanawiałam się jak zwracać się do osób na forach. To poprzez wychowanie wyniesione z domu mam blokadę w zwracaniu się na Ty do osób znacznie ode mnie starszych. Z trudem ale jednak przywykłam, że na portalach internetowych panuje zasada zwracania się na "TY" czyli po imieniu. I niech tak już zostanie. Nie ma co Wisły kijem zawracać. Dzisiaj to już nie jest brak szacunku, po prostu takie są zasady. Co innego w korespondencjach prywatnych tam jestem zwolenniczką formy grzecznościowej.
Jeśli ktoś wymaga aby do niego zwracać sie per Pan zazwyczaj nie zasługuje na taki szacunek. Jego wymagania są przejawem kompleksów i niskiego poczucia własnej wartosci.
Zwrot per Pan stosuję w przypadku osób z którymi wykluczam jakiekolwiek koleżeństwo na forum.Natomiast mój syn (16lat) pisząc na wedkuje.pl i polemizując np. z Arturem z Kętrzyna zwracał się per Pan,(2013/01/12 23:31)
co było dla mnie powodem do dumy, a wychowanie członka Kadry Narodowej, żeby nie zadzierał nosa na forum wędkarskim i miał szacunek do innych, do łatwych nie należy... ale to zależy od nas."Jak zwracasz się do innych, tak oni będą do ciebie".
I to jest Olu sedno sprawy...:) jak to się mawia "Szanuj innych a sam będziesz szanowany"...
Pozdrawiam.
Może sie myle Karol ale szacunek nie wyraża sie tylko tym że zwracamy sie do innej osoby per pan?? Mówiąc przez ty nie umniejszamy mu szacunku. Jestem jak wiekszość aby tu na portalu obowiązywala koleżenska atmosfera i zwracalibysmy sie do siebie per ty lub kolego ,nikomu czapka z glowy nie spadnie.