Zaloguj się do konta

Kulki zanętowe domowej roboty - problem

utworzono: 2012/02/21 18:43
bream

wiatm,ostatnio chciałem zrobić kulki tym przepisem:

• 0.5 kg mąki pszennej
  • 0.5 kg mąki kukurydzianej
  • 0.5 kg mleka w proszku
  • 0.25 kg cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki miodu
  • Atraktor - zapach waniliowy
  • Barwnik

no ale w sklepie niestety nie było maki kukurydzianej oraz barwnika spozywczego,i tu pytanie czy można czyms innym zastapić mąke kukurydzianą oraz czy jest koniecznie potrzebny barwnik?(dodam ze kupiłem zapachy do ciast waniliowy i on jest bardzo żółty)

[2012-02-21 18:43]

xxxczokxxx

Przepisy na kulki karpiowe [2012-02-21 17:16]

bream

nie chodziło mi o kulki zanetowe tylko proteinowe na włos przepraszam. [2012-02-21 17:22]

Przepisy na kulki karpiowe

Tam są przepisy na ciasto wędkarskie a nie na kulki proteinowe. 
nie chodziło mi o kulki zanetowe tylko proteinowe na włos przepraszam.

To jest to samo

wiatm,ostatnio chciałem zrobić kulki tym przepisem:...............

według mnie przepis do bani;
Za dużo mleka w proszku .Daj max 25% .Ważne by to było mleko odtłuszczone.
Brak mąki sojowej (źródło łatwo przyswajalnego białka) powinna być odtłuszczona
Zamiast mąki kukurydzianej może być kasza kukurydziana. Dodaj ziarna np konopi mielonych prażonych. Cukier zastąp słodzikiem . Jaj jest stanowczo za mało zwykle sie daje 10 szt na kilo suchych składników.

Boile mix 
30% mąki kukurydzianej 
20% mąki pszennej 
20% kaszy manny 
10% kaszy kukurydzianej 
10% mąki ziemniaczanej 
10% mleka w proszku 
(dowolny dobór aromatów) 

Birdfood mix 
30% mielonego pokarmu dla kanarków 
30% mąki sojowej 
25% mąki kukurydzianej 
10% mleka w proszku 
5% mąki ziemniaczanej 
(aromaty korzenne, scopex) 

Fish mix 
30% mączki rybnej 
30% mąki kukurydzianej 
30% mąki sojowej 
10% mąki ziemniaczanej 
(aromaty rybne i owocowe) 
[2012-02-21 19:44]

marcinkarp18

witaj możesz więcej mączki sojowej dać za miast kukurydzianej lub kaszki manny a barwnik jest nie potrzebny bo kolor jest dla wędkarza  a nie ryb POZDRAWIAM marcinkarp18
[2012-02-21 23:43]

JKarp

wiatm,ostatnio chciałem zrobić kulki tym przepisem:
  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 0.5 kg mąki kukurydzianej
  • 0.5 kg mleka w proszku
  • 0.25 kg cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki miodu
  • Atraktor - zapach waniliowy
  • Barwnik

no ale w sklepie niestety nie było maki kukurydzianej oraz barwnika spozywczego,i tu pytanie czy można czyms innym zastapić mąke kukurydzianą oraz czy jest koniecznie potrzebny barwnik?(dodam ze kupiłem zapachy do ciast waniliowy i on jest bardzo żółty)

Cześć
Pominę, że proporcje i składniki są nie za bardzo.Na prawie 2 kilo miksu 5 jajek to stanowczo za mało.JK

[2012-02-22 06:56]

filus81

chyba raczej z 10 jaj.barwnik ja dodawalem kisiel lub budyń ,kurkuma jest tego wiele [2012-02-22 08:31]

kc

Jaj na 2kg miksu powinno być ok 20 plus minus 2, w zależności od tego jak będzie się ciasto gniotło. Kisiel można dodać ale do tego jest osobno skomponowany przepis.
[2012-02-24 23:47]

jacbydg

jak dla mnie barwnik jes tylko dla ludzi karpiom w wodzie to nic nie daje bo i tak nie odrozniaja kolorow a na plytkiej wodzie to lakomy kasek dla kaczek i labedzi ,lepiej dawac kulki koloru dna a bedziemy pewni ze nic nam ich nie zeżre.zawsze lapie na ciemne kulki i mam efekty nie widzialem roznnicy miedzy czerwonymi,zoltymi czy ciemnymi kulkami.Nie robmy z karpia inteligenta bo on nie rozroznia kolorow a jedyne co go przyciaga to smak i zapach
[2012-03-03 20:11]

theukleja

popieram kolegów a jak już chcesz kolorowe to masz w wędkarskim barwniki [2012-03-25 12:36]