Kulki zanętowe domowej roboty - problem
utworzono: 2012/02/21 18:43
wiatm,ostatnio chciałem zrobić kulki tym przepisem:
- 0.5 kg mąki pszennej
- 0.5 kg mąki kukurydzianej
- 0.5 kg mleka w proszku
- 0.25 kg cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki miodu
- Atraktor - zapach waniliowy
- Barwnik
no ale w sklepie niestety nie było maki kukurydzianej oraz barwnika spozywczego,i tu pytanie czy można czyms innym zastapić mąke kukurydzianą oraz czy jest koniecznie potrzebny barwnik?(dodam ze kupiłem zapachy do ciast waniliowy i on jest bardzo żółty)
[2012-02-21 18:43]
Przepisy na kulki karpiowe [2012-02-21 17:16]
Przepisy na kulki karpiowe
Tam są przepisy na ciasto wędkarskie a nie na kulki proteinowe.
nie chodziło mi o kulki zanetowe tylko proteinowe na włos przepraszam.
To jest to samo
wiatm,ostatnio chciałem zrobić kulki tym przepisem:...............
według mnie przepis do bani;
Za dużo mleka w proszku .Daj max 25% .Ważne by to było mleko odtłuszczone.
Brak mąki sojowej (źródło łatwo przyswajalnego białka) powinna być odtłuszczonaZamiast mąki kukurydzianej może być kasza kukurydziana. Dodaj ziarna np konopi mielonych prażonych. Cukier zastąp słodzikiem . Jaj jest stanowczo za mało zwykle sie daje 10 szt na kilo suchych składników.
Boile mix
30% mąki kukurydzianej
20% mąki pszennej
20% kaszy manny
10% kaszy kukurydzianej
10% mąki ziemniaczanej
10% mleka w proszku
(dowolny dobór aromatów)
Birdfood mix
30% mielonego pokarmu dla kanarków
30% mąki sojowej
25% mąki kukurydzianej
10% mleka w proszku
5% mąki ziemniaczanej
(aromaty korzenne, scopex)
Fish mix
30% mączki rybnej
30% mąki kukurydzianej
30% mąki sojowej
10% mąki ziemniaczanej
(aromaty rybne i owocowe)
[2012-02-21 19:44]
witaj możesz więcej mączki sojowej dać za miast kukurydzianej lub kaszki manny a barwnik jest nie potrzebny bo kolor jest dla wędkarza a nie ryb POZDRAWIAM marcinkarp18
[2012-02-21 23:43]
wiatm,ostatnio chciałem zrobić kulki tym przepisem:Pominę, że proporcje i składniki są nie za bardzo.Na prawie 2 kilo miksu 5 jajek to stanowczo za mało.JK
- 0.5 kg mąki pszennej
- 0.5 kg mąki kukurydzianej
- 0.5 kg mleka w proszku
- 0.25 kg cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki miodu
- Atraktor - zapach waniliowy
- Barwnik
no ale w sklepie niestety nie było maki kukurydzianej oraz barwnika spozywczego,i tu pytanie czy można czyms innym zastapić mąke kukurydzianą oraz czy jest koniecznie potrzebny barwnik?(dodam ze kupiłem zapachy do ciast waniliowy i on jest bardzo żółty)
Cześć
[2012-02-22 06:56]
chyba raczej z 10 jaj.barwnik ja dodawalem kisiel lub budyń ,kurkuma jest tego wiele [2012-02-22 08:31]
Jaj na 2kg miksu powinno być ok 20 plus minus 2, w zależności od tego jak będzie się ciasto gniotło. Kisiel można dodać ale do tego jest osobno skomponowany przepis.
[2012-02-24 23:47]
jak dla mnie barwnik jes tylko dla ludzi karpiom w wodzie to nic nie daje bo i tak nie odrozniaja kolorow a na plytkiej wodzie to lakomy kasek dla kaczek i labedzi ,lepiej dawac kulki koloru dna a bedziemy pewni ze nic nam ich nie zeżre.zawsze lapie na ciemne kulki i mam efekty nie widzialem roznnicy miedzy czerwonymi,zoltymi czy ciemnymi kulkami.Nie robmy z karpia inteligenta bo on nie rozroznia kolorow a jedyne co go przyciaga to smak i zapach
[2012-03-03 20:11]