Kulki proteinowe,zestawy na karpie
utworzono: 2012/12/14 10:29
Uwaga! Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty
czytałem jak Szewc na tym forum opisywał jak pojechał z kumplem na zasiadkę na rybnik i zużyli 30kg kulek i było wielkie oburzenie że wodę zanieczyszczają :))))) a jak by Ci ludzie usłyszeli że ktoś wrzucił tonę kukurydzy do wody :)
CześćByło o tym na forum. Tylko, że to przez tydzień no i nie na jedno stanowisko >-)JK
[2012-12-30 21:48]
A wracając do waszego tematu amurów, ja wszystkie amury co złowiłem poszły na jeden zestaw. Wczesniej miałem długo problemy ze złowieniem jakiegokolwiek, co branie zacięcie karpik i przez około dwa sezony karpiowania zaliczyłem moze dwie sztuki. Zmieniło się to dopiero po zastosowaniu 360tki z jednym popkiem , zaczełem w miare regularnie łapać amury natyle ze wróciłem do zwykłaych przyponów .
a jakie kolego zestawy stosowałeś , samozacinające czy może np. półprzelotowe ? 360tka był na fluorokarbonie czy na miękkiej plecionce ?
A z tym to różnie, raczej na miękkiej z sinkersami i śruciną lub pastą choć zdarzało się często ze brania były szarpane i brakowało do konkretnego odjazdu. Na fluorokarbonie nie próbowałem ale jakby z racji tego że hak jest ruchomy wydawało mi sie ze nie pomoże to efektowi samozacięcia bo tylko na takie zestawy łapie. Sporadycznie na otulinie kordy , choć ona wydaje mi sie po sciągnieciu powłoki nadal za sztywna. W przyszłym sezonie mam zamiar popróbować na blow back z pozycjonerem i cranked shrankiem , podobno mega ale to się okaze nad wodą.Pozatym na karpia to mam zawsze pełen wachlarz przyponów które w rożnych warunkach sprawdzają sie lepiej lub gorzej ale nie jestem typem który kurczowo trzyma się jednego lubie kombinować , zawsze zaczynam od D-riga na fluoro (d robione na dwuch węzłach) z przegubem,blow back na rurce termo często d-rig na miękkiej plecionce z śruciną i d z fluorokarbonu.
jaki jest najlepszy sposob polaczenia zylki glownej z leadcorem? milo by widziec jakies obrazki [2012-12-31 12:36]
jaki jest najlepszy sposob polaczenia zylki glownej z leadcorem? milo by widziec jakies obrazki
Ja łącze poprostu za pomocą krętlika, możesz wyciągnąc kawałek rdzenia i zawiązać za pomocą zwykłego węzła spiningowego. Ja przeplatam ledcore za pomocą igły która jest do tego przeznaczona na yt znajdziesz mase filmików instruktażowych.
[2012-12-31 12:54]
jaki jest najlepszy sposob polaczenia zylki glownej z leadcorem? milo by widziec jakies obrazki
Ja łącze poprostu za pomocą krętlika, możesz wyciągnąc kawałek rdzenia i zawiązać za pomocą zwykłego węzła spiningowego. Ja przeplatam ledcore za pomocą igły która jest do tego przeznaczona na yt znajdziesz mase filmików instruktażowych.
CześćJa łączę krętlikiem za pomocą węzła do spina usuwając wcześniej rdzeń.JK [2012-12-31 13:50]
tak samo za pomocą krętlika, tam będziesz miał oczko na końcu leadcoru i przewleczesz poprostu przez krętlik. [2012-12-31 14:36]
CześćNie :-)Na końcu kupnego leadora jest taka pętelka. Do tej pętelki możesz dowiązać żyłkę węzłem jak za krętlik lub w sposób " oczko za oczko ".JK [2012-12-31 15:24]
[2012-12-31 15:42]czesc . dzięki kolego za odpowiedź ;)A wracając do waszego tematu amurów, ja wszystkie amury co złowiłem poszły na jeden zestaw. Wczesniej miałem długo problemy ze złowieniem jakiegokolwiek, co branie zacięcie karpik i przez około dwa sezony karpiowania zaliczyłem moze dwie sztuki. Zmieniło się to dopiero po zastosowaniu 360tki z jednym popkiem , zaczełem w miare regularnie łapać amury natyle ze wróciłem do zwykłaych przyponów .
a jakie kolego zestawy stosowałeś , samozacinające czy może np. półprzelotowe ? 360tka był na fluorokarbonie czy na miękkiej plecionce ?
A z tym to różnie, raczej na miękkiej z sinkersami i śruciną lub pastą choć zdarzało się często ze brania były szarpane i brakowało do konkretnego odjazdu. Na fluorokarbonie nie próbowałem ale jakby z racji tego że hak jest ruchomy wydawało mi sie ze nie pomoże to efektowi samozacięcia bo tylko na takie zestawy łapie. Sporadycznie na otulinie kordy , choć ona wydaje mi sie po sciągnieciu powłoki nadal za sztywna. W przyszłym sezonie mam zamiar popróbować na blow back z pozycjonerem i cranked shrankiem , podobno mega ale to się okaze nad wodą.Pozatym na karpia to mam zawsze pełen wachlarz przyponów które w rożnych warunkach sprawdzają sie lepiej lub gorzej ale nie jestem typem który kurczowo trzyma się jednego lubie kombinować , zawsze zaczynam od D-riga na fluoro (d robione na dwuch węzłach) z przegubem,blow back na rurce termo często d-rig na miękkiej plecionce z śruciną i d z fluorokarbonu.
Ja sam wiąże leadcory , gotowych nie kupuje a leadcor wiąże do żyłki lub plecionki najczęściej grinnerem bezpośrednio bez krętlika
ps. Tak w ogóle to panowie karpiarze Janusz ,Damian ( buba0sparx ) , Damian (wujek ),Mazak, Bolekr ,Jarek11 .....życzę wam wszystkiego najlepszego w Nowym 2013 Roku , dużo zdrowia , sukcesów zawodowych i samych miśków na macie z dwójką z przodu ;) . ŚLIWA
[2012-12-31 15:57]
Ja sam wiąże leadcory , gotowych nie kupuje a leadcor wiąże do żyłki lub plecionki najczęściej grinnerem bezpośrednio bez krętlika
ps. Tak w ogóle to panowie karpiarze Janusz ,Damian ( buba0sparx ) , Damian (wujek ),Mazak, Bolekr ,Jarek11 .....życzę wam wszystkiego najlepszego w Nowym 2013 Roku , dużo zdrowia , sukcesów zawodowych i samych miśków na macie z dwójką z przodu ;) . ŚLIWA
CześćTeż wiążę sam ale gotowce w razie " w " mam ;-)Wzajemnie Piotrek - Dużo piiii .... i samych szczęśliwych dni.JK [2012-12-31 16:42]
dzieki. tez zycze wszystkim najlepszego!!!! a dzis milej zabawy sylwestrowej [2012-12-31 16:49]
witam w nowym roku. i znowu pytanie hehe. czy do tej petelki od leadcora moge przywiazac bezposrednio zylke glowna za pomoca wezla spiningowego? [2013-01-03 21:35]
witam w nowym roku. i znowu pytanie hehe. czy do tej petelki od leadcora moge przywiazac bezposrednio zylke glowna za pomoca wezla spiningowego?
ja tak łowie
[2013-01-03 21:38]
witam w nowym roku. i znowu pytanie hehe. czy do tej petelki od leadcora moge przywiazac bezposrednio zylke glowna za pomoca wezla spiningowego?
CześćCzytaj uważnie:-)" CześćNie :-)Na końcu kupnego leadora jest taka pętelka. Do tej pętelki możesz dowiązać żyłkę węzłem jak za krętlik lub w sposób " oczko za oczko ".JK"
JK
[2013-01-03 21:42]
CześćCzytaj uważnie:-)" CześćNie :-)Na końcu kupnego leadora jest taka pętelka. Do tej pętelki możesz dowiązać żyłkę węzłem jak za krętlik lub w sposób " oczko za oczko ".JK"
JK [2013-01-03 21:42]
dobra sezon chce zaczac lowic na kulki smaku slodka kukurydza i truskawka pop up. poleccie jakies kulki do karmienia ktore sie z tym skomponuja [2013-01-05 14:55]