Kulki proteinowe i pellet na wiosnę
utworzono: 2010/04/13 18:28
kulki proteinowe i pelet jakie smaki o tej porze stosować, podpowiedzcie
[2010-04-13 18:28]
Z tego co się orientuje w temacie to wiem że raczej tzw. smierdziele (ryba, kałamarnica itp.)
Ale poczekaj na porady bardziej doswiadczonych ja dopiero zaczynam swoją przygode z karpiami i wcześniej zbadałem ten temat
pozdro
[2010-04-13 19:08]
z wiosny raczej mięsne lub fish,ale nie ma reguły każda woda rzadzi sie swoimi prawami,możesz spokojnie spróbować podsypać miesnymi i owocowymi,a na zestawie jednego kija załóż mięso a na drugiej owoc,jak nie znam wody to macam ja kulką scopexową albo krabową,jeżeli chodzi o ziarno to z wiosny ograniczam gotowana kukurydze na rzecz konopii
[2010-04-13 19:50]
Witam
Ja polecam o tej porze bardziej rybne itp;halibut,łosoś,krab.Ale warto kombinować i robić bałwanki a także staraj sie łapać na to czym nęcisz.I jeszcze jedno teraz nie przesadzaj z nęceniem.Pozdro
[2010-04-13 20:44]zawsze na wiosnę najlepsze wyniki mam na śmierdziuszek.jednak prawdą jest ,że trzeba kombinować.i dlatego drugi zestaw stawiam często z kulkami o całkiem innym smaku.w tym roku pierwsze karpie złowiłem na wanilie:)dobre są jak pisał poprzednik bałwanki.dobre wyniki mogą dać bałwanki mieszane-owoc ,wanilia,skopex, złamany jakimś "smrodkiem". [2010-04-13 21:08]
Tak, koledzy wędkarze mają racje. Dane łowiska mają swoje prawa i to co działa na jednym nie będzie spisywało się na innym.
Też niebawem wybieram się na karpie ale musze jeszcze odebrać kulki ze sklepu (tryskawka, tutti-frutti, rybne). Będe eksperymentował na tzw bałwanki lub osobne smaki na osobnych zestawach.
[2010-04-13 22:41]
Kupiłem Tandem Baits 12 mm o smaku tudzież zapachu truskawki z myślą o linie i karpiu . Czy będę skuteczne ? Nie wiadomo .
[2010-04-13 23:25]
Ja potwierdzam to co powiedzieli poprzednicy. Mimo, że nie jestem fachowym karpiarzem, a moja "specjalizacja wędkarska" jest zdecydowanie odmienna to muszę powiedzieć, że czasami posunięcie, które na pierwszy rzut oka wydaje się głupie i nieprofesjonalne może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Z tym, że jeżeli używam bałwanków to nożyczkami obcinam kulki tak, aby były mniejsze a ich kształty mniej regularne. Najczęściej łowię na tzw metodę i tu jest mały zonk. Do podajnika wrzucam ciasto z pelletu albo granulatu (najczęściej halibut albo wanilia), a tego raczej nie powinno się mieszać. Aczkolwiek bałwanek ryba+scopex oraz pasta z pelletu z halibuta w sprężynie przyniosły mi największego karpia.
Pozdrawiam i życzę połamania!
[2010-04-13 23:31]
Witam. Na nieduże karpie jakiej średnicy kulki stosować. Czy długość przyponu ma znaczenie? Lepiej ciężarek czy koszyk
[2010-04-22 11:30]
duze czy małe... nie ma znaczenia na kulkach 20 spokojnie kilowe leszcze bedziesz łowił to karp tym bardziej sobie poradzi,koszyk i ciezarek dobry,z wywozki koszyk nie ma sensu
[2010-04-22 21:42]
kolego smaki miesne a na hak dobrze zalozyc biale robaki na agrafce
Dokladnie popieram to co napisał kolega. Kulki mięsne śmierdzące (crab, halibut itp)
[2010-10-04 12:34]
kolego smaki miesne a na hak dobrze zalozyc biale robaki na agrafce
nie bardzo jestem w temacie...w jaki sposób zazłożyć białe?
[2010-10-04 16:52]
Na agrafkę sątakie specjalnie gotowe przypony na które możesz założyć kulke bo ma włosie i oddzielnie agrafkę na którą nakładasz robaki + haczyk. Coś takiego:
[2010-10-04 19:49]tego nie znałem, dzięki za poradę, mam nadzieję, że jeszcze w tym roku wypróbuję. [2010-10-05 19:09]
pytaj w sklepach wedkarskich o agrafki do bialych robakow oczywiscie do zestawow wlosowych
[2010-10-05 20:41]
ja spróbowałem bezpośrednio na haczyk nawet nie tak źle wyszło ale na agrafce też muszę wypróbowac
[2010-10-05 22:22]
Tandem baits ma takie agrawki poszukaj na ich stronie lub wpisz w googlarke "Maggot clips"
[2010-10-06 11:14]