Zaloguj się do konta

Kulki proteinowe własnej produkcji

utworzono: 2013/03/20 18:20
Kaczy113

Witam. Od tego roku chce zaczac produkowac swoje kulki ale jako swiezy prawdziwy karpiarz :) mam pytanie dotyczace skladu i proporcji produktow ktore chce uzyc. Jako ze nie dlugo zacznie sie sezon to na poczatek chcialbym zrobic troche kulek śmierdziuszkow. Jesli cos jest nie tak to prosze o przydatne dla mnie wskazowki. Oto sklad produktow na moje kulasy:

Maka kukurydziana 200g
maka sojowa 150g
mąka rybna 200g
mleko w proszku 100g
bird food 100g
zmielone konopie 100g
maczka glm 115g
betaina 10g
MAINLINE Active ADE Particle & Pellet Syrup - Halibut Syrop do Pelletów i Ziaren 12ml
olej halibut 10ml
słodzik 3ml
jaja 10-12 sztuk


 

[2013-03-20 18:20]

Troszkę bym go zmienił np.
m. kukurydziana 20%m. rybna 20%m. sojowa 15%m. glm 10%bird food 10%mleko w proszku 10%zmielone konopie 5%ziarna murzynka 5% drożdże piwne 5%
Zrezygnowałem całkowicie ze słodzika ponieważ słodzik wydaje mi się zbędny do typowych śmierdziuchów, olej też jest zbędny bo mączka rybna i ziarna mają go wystarczająco dużo. Natomiast dodał bym jeszcze z dwie łyżki stołowe soli i oczywiście skorupiki jajek pokruszyć i też lądują w mieszance. Co do betainy to przy gotowaniu kulek w wodzie w większej części rozłoży się a konopie i drożdże działają tak samo. [2013-03-20 18:57]

Hooher

Osobiście dodaje konserwant w płynie.
Hooher [2013-03-20 20:15]

Kaczy113

konserwant tez uzyje zeby te kulasy troszke wytrzymaly. Ma ktos jeszcze jakies spostrzezenia co do mojego składu? [2013-03-20 21:12]

Ja wole naturalne środki konserwujące tj. sól i miód.  [2013-03-21 16:10]

Ja wole naturalne środki konserwujące tj. sól i miód. 





A ile dodać musisz soli aby kulki się po 5 mcach nie zepsuły???To samo pytanie tyczy miodu,ile dodać aby kulki 5 mcy wytrzymały?? [2013-03-21 16:32]

Nie da się na to jednoznacznie odpowiedzieć bo każdy miks jest inny i z innych składników dodatkowo każdy przechowuje kulki w innych warunkach, ja jak robiłem próby w tamtym roku z truskawkowymi kulkami to dosypałem trochę soli i przeleżały kilka miesięcy w pudełeczku szczelnie zamknięte bo o nich zapomniałem. Ja wiem, że jak dodam 2 łyżki stołowe soli na kg mieszanki zroluje kuleczki i wysuszę ok 24h to spokojnie na 10 dniowej zasiadce w lato wytrzymają a na weekendowe zasiadki nie suszę kulek w cale czekam tylko aż wystygną i do wiadra troszkę boostera i gotowe. Może nie mam zbyt dużego doświadczenia ale kulki mi się jeszcze nigdy nie popsuły i generalnie nie przechowuje kulek dłużej jak miesiąc.  [2013-03-21 17:31]

wytrzymają i bez konserwantów tylko zamrożone ,ja robię tak od kilku lat ,a odnośnie Twojego przepisu to nikt na 100% nie powie Ci czy jest dobry czy nie ,każde łowisko jest inne ,musisz sam dojść jakie kulki smakują najlepiej Twoim karpiom -musisz probowac
[2013-04-17 21:01]

michol

 do wiadra troszkę boostera i gotowe. 


Booster w tym wypadku jest bardzo dobrym konserwantem. Kulki zalane booseterem możesz przechowywać dłużej jak mc i nic się nim nie stanie, no może trochę stwardnieją :D
[2013-04-17 22:31]

michol

 do wiadra troszkę boostera i gotowe. 


Booster w tym wypadku jest bardzo dobrym konserwantem. Kulki zalane booseterem możesz przechowywać dłużej jak mc i nic się nim nie stanie, no może trochę stwardnieją :D
[2013-04-17 22:31]

slawek109

witam wszystkich chciałem zapytac jak zrobić kulki pływające ?
[2013-04-18 07:41]

poszukaj w wyszukiwarce - temat był wałkowany ponad 100 krotnie - zresztą jak i ten z kulkami, ale jak widać nowych wynalazców i myślicieli coraz więcej [2013-04-18 08:28]

wujek90

Witam, mam pytanie odnośnie polepszenia pracy kulek. Zrobiłem pierwsza próbna serie ze 100g składników. Zapachy to śliwka i arctic krill. Kulki bez problemu się kręciły, nie pękały. Suszyłem je 2 dni. Następnie wykonałem próbę w wodzie. Kulki leżały 2 dni po czym zauważam że kulka nie pracuje wyciągam ją z wody jest miękka dalej pachnie pytanie czy to prawidłowe że kulka wogóle się nie rozpada i nie zmniejsza swojego obwodu bo wydaje mi się, że po tylu h w wodzie coś powinno się z nią dziać. Zastanawiam się czy nie będzie to wina glutenu pszennego może go w ogóle nie dodawać? Poniżej zamieszczam składniki jakich użyłem podam na 1kg, a nie tak jak robiłem na 100gr: krill:250g mielony pellet losos kryl250g maki kukurydzianej100g mąki sojowej tł.100g m. sojowej odtł.100g glutenu pszennego100g mleka w proszku 50gr mielonych archaidów50gr birdfood40ml aminoliquid arctic krill20ml oleju rybnego10jaj
śliwka:300gr maki kukurydzianej150gr maki sojowej tł150gr maki sojowej odtł100gr glutenu pszennego150gr mleka w proszku50gr birdfood50gr mielonych archaidówolej rybny 10mlflavour śliwka 10mlsłodzik 10mlbarwnik 5ml
Z góry dziękuje za pomoc. Połamania

[2013-04-27 14:25]

Dla mnie te z sklepu lepsze efekty przynoszą a od wielu ludzi prywatnie kupowałem :) [2013-04-27 20:05]

michol

Tzn jakie co polecasz ? [2013-04-27 21:51]

JKarp

"Tzn jakie co polecasz ?"
Michał nie zadawaj trudnych pytań . JK [2013-04-28 00:37]

szmarov

interesują mnie kulki o zapachu ziemniaka,czy są takie do kupienia a może ktoś z was sam takie robi i odsprzedałby kilka kilo? bo jeśli sam kartofel to dobra przynęta to kulki o tym zapachu powinny również się sprawdzić.
[2013-04-28 00:40]

JKarp

Jakaś firma chyba robiła takie kulki ale jakoś nie chwyciło.Chcesz próbować łowić na kulki kup coś w miarę uniwersalnego - truskawka lub ryba truskawka.JK [2013-04-28 01:10]

interesują mnie kulki o zapachu ziemniaka,czy są takie do kupienia a może ktoś z was sam takie robi i odsprzedałby kilka kilo? bo jeśli sam kartofel to dobra przynęta to kulki o tym zapachu powinny również się sprawdzić.

Kolego MassiveCarp Baits ma coś takiego jak Ziemniak Koncentrat sprawdź sobie.  [2013-04-29 19:15]