Kulki proteinowe i pellet jak przechowywać

/ 16 odpowiedzi
Witam mam pytanko chciałbym zrobić trochę kulek i pelletu bo mam ostatnio dużo czasu jak je przechowywać czy starczy trzymać w chłodnym  miejscu czy trzeba zamrozić i czy zamrożone mogę wrzucić do wody  ? pozdrawiam
użytkownik39933


Witam mam pytanko chciałbym zrobić trochę kulek i pelletu bo mam ostatnio dużo czasu jak je przechowywać czy starczy trzymać w chłodnym  miejscu czy trzeba zamrozić i czy zamrożone mogę wrzucić do wody  ? pozdrawiam

je¶li przy wyrobie kulek dodajesz konserwantów to wystarcz± szczelnie zamknięte pojemniki, lecz je¶li twoje kulki nie zawieraj± konserwantów to musisz zamrozić ;) (2013/02/18 12:00)

hubi1000


to jest mój przepis z którego będę korzystać


Składniki :
• 0,5 kg maki pszennej
• 4 łyżki stołowe miodu
• 0,5 kg m±ki torowej
• 0,5 kg m±ki kukurydzianej
• 6 łyżek oleju
• 20 g. m±ki z soi
• 12 jaj

do tego chce dorzucić jaki¶ atraktor np truskawkę  w proszku i to wystarczy szczelnie zamkn±ć


(2013/02/18 12:26)

użytkownik39933


to jest mój przepis z którego będę korzystać


Składniki :
• 0,5 kg maki pszennej
• 4 łyżki stołowe miodu
• 0,5 kg m±ki torowej
• 0,5 kg m±ki kukurydzianej
• 6 łyżek oleju
• 20 g. m±ki z soi
• 12 jaj

do tego chce dorzucić jaki¶ atraktor np truskawkę  w proszku i to wystarczy szczelnie zamkn±ć


Nie znam się za bardzo na robieniu kulek, bardziej teoria  niż praktyka:))) , łowię na gotowe kulki ,  w tym roku dopiero będę robił sam   ale widzę że jest  brak w twoim przepisie konserwantów , na pewno kto¶ się w najbliższym czasie odezwie i Ci co¶ doradzi ;) (2013/02/18 12:34)

JKarp


Cze¶ćKonserwant to piku¶ ;-)
Zwykła sól lub miód i jest konserwant.Te kulki nie obraĽ się to wyjd± jako kulki węglowodanowe a nie proteinowe. Proteiny to białka - mleczne lub mięsne. A tu nie ma ani jednych ani drugich.
Tu masz: Kulki z psiej karmy na karpia
Do tego przepisu dodałbym zmielonych konopi ze 100g, ewentualnie pokarmy dla ptaków. Zamiast karmy dla psa można dodać zmielonego pelletu.
Sam zaczynałem od podobnych kulek :-)
JK (2013/02/18 12:46)

użytkownik39933


Hej Janusz . Ja się biorę od tego roku za robienie kulek, ciekawe co z tego wyjdzie :) (2013/02/18 12:54)

hubi1000


dzieki za nowy przepis kulek ale mam jeszcze jedno pytanko musze zamrozic moje wyroby (2013/02/18 12:57)

bartek19985


Moim zdaniem w suchym i chlodnym miejscu :D (2013/02/18 12:58)

użytkownik26223


M±ka tortowa jest też robiona z pszenicy więc po jak± cholerke kilo m±ki pszennej????Najlepsza by była semolina (z pszenicy durum) bo jest najbardziej warto¶ciowa ale jest droga.Tanim zamiennikiem jest zwykła m±ka pszenna typ 500 natomiast tortowa to jest pszenna typ 450 (2013/02/18 13:00)

hubi1000


ten przepis to jest jednym z wedkuje.pl czym więcej podacie nowych  przepisów sprawdzonych to bede bardzo wdzięczny i przy okazji chodzi mi o przechowywanie gdzie i ile może to leżeć pozdro karpiarze :) (2013/02/18 13:17)

JKarp


Cze¶ćKulki po wysuszeniu należy:- suszyć dalej na tzw kamień ( nie zepsuj± się )- po około 48 godzinach suszenia włożyć do worków strunowych i zamrozić w zamrażarce.
Chcesz bawić się w kulanie zacznij od przepisów prostych. Z czasem jak nabierzesz wprawy zaczniesz robić kulki z bardziej złożonych przepisów. 
To prawda, że lepsza byłaby semolina ale ona podbija cenę. Nie zaszkodzi też m±ka rybna ale sami rozumiecie - robi się coraz droższe i skomplikowane.
JK (2013/02/18 13:40)

użytkownik26223


To że przepis jest z wedkuje nie jest jakim¶ wyznacznikiem że jest to dobry mixwedług mnie jest to przepis do bani .co do przechowywania to można suszyć na kamień 10 dni ,takie kulki można i rok przechowywać w suchymn chłodnym miwjscu ja w siatce po kartoflach/cebuli, ale takie kulki s± tak twarde że nadaj± sie tylko do nęcenia i to po przygotowaniu (zalaniu liqudami,nawilżeniu) innym sposobem jest dodanie konserwantu (glikol propylenowy) ja używam tandem baitsa,wtedy kulki możesz przechowywać nawet rok w jakimkolwiek zamykanym pojemniku.kulki s± na tyle miękkie że spokojnie można posługiwać sie szydełkiem w celu nabicia na włos.Co do konserwantu typu miód czy sól to nie używałem (w celu konserwowania) więc nie wiem czy zakonserwuj± na tyle aby np po pół roku sie produkt nie zepsuł.Co do mrożenia to nie mam miejsca w zamrażarce do tego celu,więc nie mroże. (2013/02/18 13:58)

JKarp


Cze¶ć
Jarek dobry miks to niekoniecznie tysi±c składników ;-)
A czy przepis z karpiowego byłby lepszy? " Produkty sypkie 2-3 szklanki m±ki kukurydzianej 2 szklanki m±ki pszennej (zamiast m±ki sojowej- za droga) 1 szklanka kaszy mannej 1 szklanka kaszy kukurydzianej, czasami troszkę więcej jak zostanie w paczce- nie zaszkodzi <1szklanka m±ki ziemniaczanej- troszkę mniej niż szklanka 1 szklanka mleka w proszku, a często sypnie się więcej  1 szklanka prażone konopie, a często więcej  - nie zaszkodzi 

Produkty płynne Oczywi¶cie jajka w granicach 10- 12 jaj olej ro¶linny około 2 łyżek może być miód, ale tutaj trzeba pamiętaj o tym, że będziemy mieli dużo substancji płynnej i w momencie kiedy zabraknie nam miksu można dodać m±kę pszenn± lub nawet kukurydzian± (chyba że odejmiemy jedno jajo z miksu) + flavoury *czytać opakowanie* barwnik jak kto¶ lubi kolorowe etc. 

Chyba o niczym nie zapomniałem. Ponieważ te kulasy maj± być tanie w produkcji nie dodaję dodatkowych boosterów,... czy jak tam kto te diabły zwał. 
Wygl±da na to, że mix nie jest taki zły skoro działa "
;-))))JK (2013/02/18 14:05)

JKarp


No można i tak:" Ja robiłem tak: -m±ka łososiowa 30% -zarodki pszenne 15% -m±ka pszenna pełnoziarnista 20% -ziarno zmielone 20%(sezam 15%,murzynek15%,kanar15%,konopie25%,pokarm dla kanarka30%) -mieszanka 15%(m±ki sojowej 25%,mielonych płatków kukurydzianych25%,kasza manna 25%,mielone orzechy25%(laskowe,włoskie,ziemne) zrobiłem z dwoma zapachami -sushi (dodałem ostrych przypraw,kminku,dafnię,sól) -dzika róża(dodałem miód do smaku ,kminek) do tego jeszcze jajka,olej 50 ml/kg i konserwant 7% (bardzo dobrze się rolowały)"
JK (2013/02/18 14:09)

użytkownik26223


Janusz nie chodzi o to że z karpiowego lepsze ,wyciołe¶ zdanie z kontekstunigdy też nie twierdziłem że w mixie musi być 100 składników.
Stwierdziłem tylko że to że mix jest ze strony wedkuje wcale nie musi oznaczać że jest super.Akurat ten mix przedstawiony na pocz±tku tematu jest do bani. (2013/02/18 14:39)

użytkownik39933


ja bede robił takie kulki

nectarblend
maka kkukrydziana
maka sojowa odtłuszczona
maka sojowa półtłusta lub m±czka LT94
birdfood mielony
serwatka w proszku
grys arachidowy
zolat sojowy
drożdże piwne  no i oczywi¶cie jaja, flavor i słodzik (2013/02/18 14:44)

JKarp


"Akurat ten mix przedstawiony na pocz±tku tematu jest do bani."
Jarem z tym się zgodzę :-)
JK

(2013/02/18 16:03)