Kulki proteinowe - przepis

/ 3 odpowiedzi

Witam.

Koledzy co sądzicie o tym przepisie może być czy coś ulepszyć.

zanęta na karpia (waniliowa) 250g

bird food (zmielony) 150g

mąka kukurydziana 150g

mleko w proszku 100g

cukier waniliowy 4 opakowania

jajka 4 sztuki

miód  100g

zarowka

http://www.grzegorzswiadek.pl/wedkarstwo/przynety/kulki-proteinowe

cenne rady:) pozdro (2013/02/02 23:47)

JKarp

Cześć
Moim skromnym zdaniem te przepisy są skądś ściągnięte - wskazuje na to brak systematyki wagowej ;-) Raz proporcje łyżkami, raz kilogramami, raz szklankami. 
Te przepisy mogą jak dla mnie stanowić bazę do kulek a nie właściwy miks.
Błędem jest zrównoważenie suchych pokarmów dla psów i kotów. Psie zawierają więcej składników roślinnych co w końcowym efekcie po dodaniu do miksu może go niewłaściwie balansować.

" atraktor pochodzenia zwierzęcego: krab, rak, krewetki, ochotka, scopex " 
To taki mały kwiatek, który nie powinien się zdarzyć.
Bardzo dobrym opracowaniem dotyczącym składników do produkcji kulek i następnie komponowania miksów jest cykl Pawła Szewca zamieszczony na stronie Natural Bait.

Tu, na portalu możesz znaleźć w sumie dobry przepis na kulki z psiej karmy. Sam kiedyś takie kulki robiłem i efekty były.

JK

(2013/02/03 11:31)

Bigos44

trochę dużo tego cukru waniliowego, robiłem sam zanęty na małe i średnie karpiki takie do 5 kg i na 1kg suchej mieszanki tartej bułki, płatków owsianych, kaszy i mąki kukurydzianej, otrębów przennych i mąki przennej i ziemniaczanej dawałem pół paczki cukru waniliowego. Efekty były dobre ale zaczołem przesadzać z aromatami i teraz kupuję gotowe kulki i zanęty. POZD (2013/02/04 20:15)