Zaloguj się do konta

Kulki proteinowe wysuszone na kamień

utworzono: 2012/01/29 16:54
kwasek12345

Czy jeśli będę łowił na mulistym dnie na kulki tonące to muszę je wysuszać na kamień i czy to wysuszenie wpływa na brania (np. kulka wolniej się rozpuszcza)
[2012-01-29 16:54]

rawa19

Może zmienić pływalność i stracić na aromatach [2012-01-29 18:48]

kwasek12345

Na lowisku jest mul i boje sie ze kulki beda tonac w tym mule i przejda tym zapachem. Slyszalem ze suszenie kulek na kamien jest dobrym sposobem bo sa letsze potem mozna zamoczyc je w boosterze ale czy kulki suche wolniej pracuja w wodzie? A co za tym idzie dluzej trzeba czekac na branie nie bede dlugo lowil 4-5godzin wieczorami i sie boje ze te kulki sucheprzelozom sie na slabe brania [2012-01-29 19:59]

JKarp

CześćA co ma do rzeczy wysuszenie na kamień do pływalności i aromatu?Przede wszystkim na mulistym dnie powinno się używać kulek o podwyższonej zawartości flavourów czyli bardzo pachnących. Są też zapachy, które lepiej się sprawdzają na dnach mulistych. Należą do nich czarna porzeczka i żurawina oraz połączenie tych zapachów z rybą.Kulek na muł wcale nie musisz suszyć na kamień. Janusz JKarp
[2012-01-29 20:02]

kwasek12345

Czyli jesli mam kuli tonace o smaku np.miodowym czy owocowym to smialo moge je zamoczyc z boosterze jezyna-klon by wzmocnic zapach i nie musze ich sluszyc i obawiac je ze utona w mule i karp bedzie mial problem z ich odnalezieniem ? [2012-01-29 20:26]

JKarp

CześćDokładnie tak jak napisałeś.A dlaczego wybrałeś miejscówkę na mule?Janusz JKarp [2012-01-29 20:37]

kwasek12345

U mnie w okolicy nie ma innych lowisk specyjalnych gdzie kroluje karp i amur a to lowisko jest oddalone o 3 km a nastepne lowisko o 30 km wiec nie mam wyboru a tu moge codziennie wieczorami lowic [2012-01-29 20:44]

Romuald55

Stosuj kulki pływające abo stosuj piankę zanętową unosząca kulki. [2012-01-29 21:12]

kwasek12345

A jesli chodzi o necenie ziarnami to kukurydza (gotowana) musi byc ,,slodka" czy moze byc zwykla ? [2012-01-29 21:33]

JKarp

CześćMocz kuku z 12 godzin lub dłużej ( 24 godziny nawet ) potem z 20-30 minut gotuj i zostaw pod przykryciem do wystygnięcia. Nie musisz nic dodawać ale jeśli już to łyżka soli na kilo suchej kuku.Spróbuj tak skonstruować zestaw i dobrać kulkę tonącą z pływającą lub tzw balanced żeby tonąca leżała na dnie a nad nią unosiła się ta druga kulka. ( nie dwie kulki pływają a tylko jedna )Są dwie metody na ten muł:- system helikopterowy- ciężarek przelotowy ale bardzo płaski.Janusz JKarp
[2012-01-29 21:40]

kwasek12345

Czyli najzwyklejsza kukurydze gotuje? moge ja gotowac razem z pszenoca ? [2012-01-29 21:59]

piotrcarp

Mozesz necic tez kiszona kukurydza moczysz ja przez 2 tygodnie az zakisnie  i dopiero gotujesz czesto taka kukurydza sprawdza sie lepiej od tradycyjnie przygotowanej
[2012-01-29 22:00]

kwasek12345

A jesli chodzi o rodzaj kuku to jaki bo sa 2 zwykla i slodka oba rodzaje mozna kupic w postaci surowej ? [2012-01-29 22:38]

JKarp

CześćKupuj kuku słodką ( o ile taka jest ).Pszenicy z kuku nie gotuj bo na pewno ją rozgotujesz lub nie dogotujesz.JK [2012-01-30 07:07]

kwasek12345

1.A jesli chodzi o przyzwyczajenie karpi do kulek proteinowych jak dlugo trzeba necic i ile ? (karpie na tym lowisku znaja pellet) 2.Ile trzeba moczyc kulki przed zalorzeniem na wlos ? [2012-01-30 08:47]

JKarp

CześćJak znają pellet to i kulki pewnie też znają.Nie trzeba nęcić dużo i długo a raczej kulkami dobrymi i mało.Kulki w dipie można moczyć praktycznie ile się chce. Im dłużej moczysz w dipie tym kulki będą twardsze. Znam takich co moczą 10 minut a są i tacy co moczą 3 godziny minimum.Janusz JKarp [2012-01-30 09:31]

kwasek12345

Kulki proteinowe watpie ze znaja. A booster rez powoduje ze kulki twardnieja ? [2012-01-30 09:54]

JKarp

CześćA jakie masz kulki?Kulki na haczyk potrzymaj w boosterze z 5 godzin. Wyjmij kulki i je wysusz. Po kontakcie z wodą zaczną uwalniać swoje aromaty.JK [2012-01-30 10:45]

kwasek12345

Zwykłe haczykowe.
Prosze o bardziej szczegołowy  opis tej metody z moczeniem w boosterze i suszeniem.
[2012-01-30 11:51]

JKarp

CześćMi chodzi o firmę i smak :-)Moczysz kulki w boosterze 5 godzin. Wyjmujesz i suszysz - tak żeby booster wysechł. Po wyschnięciu masz kulki haczykowe tonące.JK [2012-01-30 12:50]

kwasek12345

Miodowe tonące Bandit Carp
Owocowe pływające Ader CARP
A te kulki po wyjęciu z boostera wystarczy 1 godz suszyć ?
[2012-01-30 13:04]

JKarp

CześćSusz kulki aż będą suche :-)Trudno to jednoznacznie określić czy godzinę czy trzy.jk [2012-01-30 13:12]

piotrcarp

Witam w ciagu godziny moga nie wyschnac ale i tak mozesz zakladac na wlos nawet takie calkiem mokre w niczym to nie przeszkadza
[2012-01-30 13:16]

kwasek12345

Jesli robie kulki samemu dodaje jajka mix itd. i chce je wysuszyc na kamien to po zrobieniu ciasta i kulek musze je gotowac a potem dopiero sluszyc czy odrazu po zrobieniu kulek wysuszyc ? [2012-01-30 14:58]

JKarp

CześćNajpierw należy kulki ugotować lub uparować.Dopiero takie kulki można suszyć.Janusz JKarp [2012-01-30 15:00]

piotrcarp

Najpierw musisz je ugotowac a nastepnie suszyc w przewiewnym miejscu nie na sloncu bo popekaja ale wystarczy jak je tylko podsuszysz przez kilkanascie godzin i je zamrozisz oczywiscie po ugotowaniu
[2012-01-30 15:04]