Kulki proteinowe -ocena przepisu

/ 38 odpowiedzi
Witam koledzy, mam pytanko. Znalazłem przepis w necie na kulki tj.
30% mąki kukurydzianej
20% mąki pszennej
20% kaszy manny
10% kaszy kukurydzianej
10% mąki ziemniaczanej
10% mleka w proszku
(dowolny dobór aromatów).
Czy mogę zamienić mąkę kukurydzianą na kaszę kukurydzianą, bo mam problem ze znalezieniem takiej mąki.
viktor0


Cześć,nie wiem jakie znaczeniema to w kulkach ,ale możesz zmielic w młynku i będziesz miał mączkę.Na kulki żadko łapię ale do zanęt preferuję mączke . (2011/01/15 13:17)

kargul


witam najprostrze to kupic paczke mixu do kulek w sklepie wedkarskim do tego  5jaj na kazde jajco 2 ml jakiegos smrodu do jajek dodawaj powoli mixu az ci wyjdzie ciasto i gotowe potem tylko kulaj ja preferuje w rollerze tez do kupienia w wedkarskim mozna do tego dosypan jakiegos atraktora ale w mixach juz jest atraktor mixy sa  roznego smaku i koloru pozdro (2011/01/15 14:05)

kargul


mixy lepiej kupic jakies lepsze zeby sie ciasto ni rozwalalo np.tb(tandembaits) lub trapera (2011/01/15 14:07)

zaku81


no właśnie dobrze że wspomniałeś coś o jajkach. Czy dodać do tego jajka bo chyba by wypadało i ile? Załóżmy że 10% to jest 100g, czyli ten przepis byłby na 1kg ciasta. (2011/01/15 15:01)

kargul


ja bym zrezygnowal z tego twojego ciasta ja lowie na to z mixow i jest dobrze (2011/01/15 17:56)

miszczunio


Zaku w twoim przepisie sa same suche produkty. Jak myslisz ciasto po wymieszaniu i wygnieceniu bedzie sie trzymac kupy? No w zyciu. Jajka sa niezbednym dodatkiem bo to skladnik plynny potrzebny do spojenia wszystkiego w calosc. Poza tym maja duzo bialka a wlasnie o to chodzi zeby kulki proteinowe mialy go jak najwiecej (z tad ich nazwa). Nawet do gotowych miksow zawsze dodaje sie jajka. Zasada jest taka, ze na 1kg suchych skladniwow idzie ok. 8-10 jajek. (2011/01/15 18:38)

zaku81


Dobra dzięki, zaraz będę próbował.Zobaczymy co z tego wyjdzie:) (2011/01/15 20:36)

zaku81


No w końcu ugotowałem:) Tylko że zrobiły się bardzo lepkie na zewnątrz i twarde w środku- nie wiem czy tak ma to wyglądać. Zapach jest extra już daleka czuć- dałem aromat waniliowy. teraz położyłem na ścierce do wyschnięcia. (2011/01/15 22:55)

zaku81


kulki ładnie już przeschły ale nie wiem czy z wielkością nie zaszalałem. Średnio są po ok 15mm ale te największe mają po ok 25mm, nie będą trochę za duże?? (2011/01/16 10:10)

kargul


no kolego jakbys robil w rollerze to by wszystkie wyszly idealnie okragle i tego samego rozmiaru te 15mm gut a te 25 to jak dlamnie za duze pozdro na drugi raz rob z mixu super wychodza (2011/01/16 11:00)

gruby0113


A mąkę kuku. znajdziesz na pewno w tesco lub carefour sam tam kupowałem (2011/01/18 19:05)

marian48


Oczywiście !!!!! (2011/01/18 21:04)

zaku81


mąkę kuku znalazłem, ale oczywiście już po fakcie. No cóż niebawem spróbuję zrobić o innym smaku także zobaczę jaka będzie różnica (1 z kaszą i 2 z mąką). A propos wielkości kulek znalazłem gdzieś na necie kulki o wielkości 30mm, także chyba moje nie są aż tak tragicznie wielkie? (2011/01/19 18:14)

piotrcarp


kolego dobrze jest jeszcze dodac 20 gram oleju sojowego na kg kulek slodkich a do smierdziuchow rybnego i jak gotowe miksy to jakis firmowe np.mainline albo z jet fisha napewno sa skuteczniejsze a z tandema mozesz kupic zylke bo jest dobra a reszte maja kiepskiej jakosci ale to moje zdanie (2011/01/22 21:53)

użytkownik61065


kolego dobrze jest jeszcze dodac 20 gram oleju sojowego na kg kulek slodkich a do smierdziuchow rybnego i jak gotowe miksy to jakis firmowe np.mainline albo z jet fisha napewno sa skuteczniejsze a z tandema mozesz kupic zylke bo jest dobra a reszte maja kiepskiej jakosci ale to moje zdanie


mixty też mają dobre i kulki ale każdy ma swoje zdanie ja tam firme TB lubie i na ich sprzęt chętnie wydaje pieniądze:)

(2011/01/22 22:36)

piotrcarp


kazdy ma swoje upodobania i masz racje kasa jest wazna ale ja sie nieraz przekonalem ze czasami warto doplacic zeby byly lepsze efekty a kazda woda jest inna i trzeba eksperymentowac az sie trafi w gusta karpi srednio w roku spedzam okolo 50 nocek na karpiowaniu i czesto zwykla parzona kukurydza na wlosie byla lepsza od kulek (2011/01/22 23:53)

tomasz26552


Kukurydza na włosie to fakt (2011/01/22 23:58)

piotrcarp


sprobuj kolego taka kukurydze dac do sloiczka dodac posiekanego czosku zalac wrzadkiem i zostawic na dwie trzy godz i zalozyc na wlos z kukurydzom podnoszacom z cuka dzialalo na karpie amury i lasdne leszcze wchodzily nato leszcze trafialy sie takie powyzej 3kg (2011/01/23 00:18)

zaku81


pozwolę sobie odświeżyć ten pościk:) A więc tak;cały weekend przesiedziałem na rybkach, próbowałem na białego -nic, na czerwonego- nic to myślę sobie że może warto wypróbować kulki. zmontowałem jeden  zestaw no i proszę- branie pierwsza liga, bombka do góry gdzieś 30 cm i na dół nie zdążyłem nic zrobić szybkie to było- pewnie karpik poczekałem jeszcze trochę ale tylko bombka delikatnie skakała do góry i na dół - nie wiem, może jakiś leszcz albo coś, w każdym bądź razie przepis jak na razie zadziałał:) ale mnie gryzie jeszcze jedno- jak długo trzymacie w wodzie zestaw tzn po jakim czasie sprawdzacie czy jest wszystko ok z kulką? (2011/04/03 21:37)

miszczunio


To moglo byc branie amura. Czesto jezeli wlos jest za dlugi( kulka jest za daleko od haka ) to brania sa puste. Na karpia wlos moze byc dluzszy ale na amura powinien byc mozliwie jak najktotszy. (2011/04/03 22:23)

piotrcarp


to prawda amur potrafi robic puste brania jak tylko bedzie cos nie tak np. wlos zbyt dlugi to tak sie dzieje ale mogles zacinac moze by sie udalo (2011/04/04 09:36)

spines21


Wrzuć kilka kulek do słoika z wodą,albo do wiadra i zobaczysz jak się trzymają w wodzie,po jakim czasie tracą kształt i rozmiękają.

Jak gotujesz kulk iróżnych rozmiarów razem to jedne będą twardsze,a te większe miekkie,czasem się tak robi celowo z kulkami zanętowymi.

Mniejsze niż 18 gotuje 2 min,18-20 jakieś 4 min

(2011/04/04 10:19)

zaku81


to prawda amur potrafi robic puste brania jak tylko bedzie cos nie tak np. wlos zbyt dlugi to tak sie dzieje ale mogles zacinac moze by sie udalo

kulkę owinąłem wokół haczyka tak że prawie go dotykała. (2011/04/04 12:46)

zaku81


Wrzuć kilka kulek do słoika z wodą,albo do wiadra i zobaczysz jak się trzymają w wodzie,po jakim czasie tracą kształt i rozmiękają.

Jak gotujesz kulk iróżnych rozmiarów razem to jedne będą twardsze,a te większe miekkie,czasem się tak robi celowo z kulkami zanętowymi.

Mniejsze niż 18 gotuje 2 min,18-20 jakieś 4 min


po 2 godz wędkowania i 2 zarzuceniach jak zwinąłem zestaw to się zastanawiałem jak mam ją ściągnąć i w końcu ją przełamałem na pół. Z zewnątrz była troszkę miękka ale w środku całkiem twarda, ale nie wiem jak często można zwijać zestaw żeby sprawdzić czy wszystko jest ok? (2011/04/04 12:51)

zaku81


Wrzuć kilka kulek do słoika z wodą,albo do wiadra i zobaczysz jak się trzymają w wodzie,po jakim czasie tracą kształt i rozmiękają.

Jak gotujesz kulk iróżnych rozmiarów razem to jedne będą twardsze,a te większe miekkie,czasem się tak robi celowo z kulkami zanętowymi.

Mniejsze niż 18 gotuje 2 min,18-20 jakieś 4 min


po 2 godz wędkowania i 2 zarzuceniach jak zwinąłem zestaw to się zastanawiałem jak mam ją ściągnąć i w końcu ją przełamałem na pół. Z zewnątrz była troszkę miękka ale w środku całkiem twarda, ale nie wiem jak często można zwijać zestaw żeby sprawdzić czy wszystko jest ok?

????? (2011/04/06 07:17)