Witam, na forum pojawił się kiedyś wątek o kuli wodnej, ale nie było tam informacji takich jakie mnie interesują. 1.Mianowicie chciałbym się dowiedzieć gdzie kula wodna najlepiej się sprawdza? - rzeka czy staw/jezioro.?- jeśli rzeka to dlaczego ? 2.Czy jej głównym zastosowaniem jest połów powierzchniowy? - konik polny, skórka chleba? 3.Czy nadaje się do połowu drapieżników na żywca, jeśli tak to ma wyglądać ? 4. Jak ma wyglądać zestaw z kulą wodną.5. Czy ta metoda łowienia jest skuteczniejsza od zwykłego spławika ? Mam nadzieje ze ktoś mi pomoże, pozdrawiam
Nie wiem czy jestem w stanie wyczerpujaco Ci pomóc ?? Kula wodna ma zastosowanie tak na rzece jak i na stawie jeziorze -woda stojaca tak glównym zadaniem jest polów powierzchniowy -rzeka montujesz kule na koncu żyłki wypelniona wodą sam wybadasz zależy o nurtu (szybkość przeplywu)ok 1,5--3m od kuli montujesz przypon na żylce glównej 60-1m i puszczasz z pradem od czasu do czasu przeczymujesz zylke z otwartego kolowrotka i przyneta wyplywa na powieszchnie i wpada na przemian reszte sam sie domysl. Woda stojaca przypon podobnie, za kula 0,7-1m i przynety plywajace m/innymi i chleb przy fali i wietrze morzesz podac na znaczna odleglosc i w miejsce w które sobie upatrzysz wykorzystujac warunki pogodowe jak wyzej Powodzenia!! Nie ma metody idealnej , bo wszyscy by ja wykorzystywali ale jest to pewna alternatywa przy kiepskich braniach lub calkowity brak bran a ryba splawia sie i wygrzewa na powierzchni, taka metoda mozna ja sprowokowac do przekąski! (2012/09/19 12:27)
Od siebie dodam tylko, że nie wszędzie kula wodna jest dozwolona. Głównie jak pisał Kolega wcześniej głównie w grę wchodzi połów powierzchniowy. (2012/09/19 22:57)