Kukurydza smakowa- jak zrobić?

/ 14 odpowiedzi
 Dzisiaj byłem w sklepie wędkarskim kupiłem kukurydze czerwoną truskawkową taka twardszą i większa bo to na włos ale cena jaka zapłaciłem to mnie przeraziła 11 zł za malutki słoiczek ,chcąc kupić ze 3 smaki to koszt 33 zł to juz jest parodia moim zdaniem jak można samemu taką kukurydze przyrządzic chodzi mi o kolor czerwony i mocny zapach 
Sitownik


Do sklepu wędkarskiego. 3 zł kosztuje słoiczek barwnika do glin i zanęt. Pamiętaj, jak już wrzucisz to do reklamówki albo jakiegoś opakowania to dodawaj, bo niemiłosiernie brudzi ręce, garnki i wszystko czego dotknie. A zapach to kupisz w wędkarskim, jakiś atraktor truskawkowy co wyniesie się w granicach 11zł, starcza na kilka kilo kuku :)  (2014/05/10 22:40)

nikodem977


Ale atraktor koniecznie w płynie bo w proszku nie działa za dobrze. Próbowałem. I kukurydza nie z puszki tylko taka do gotowania twarda. Ugotować ją tak żeby była jak ta wedkarska, wrzucić do słoika, dodać barwnika i atraktora i wody. Za kilka dni powinna byc gotowa

(2014/05/11 10:39)

użytkownik26223


Tak można zadipować/ pokolorować ale jest jedno ale.Kukurydza (zwykła gotowana) po trzech-czterech dniach zaczyna sie psuć więc albo musimy robić przed każdą wyprawą (pewnie w lodówce może z tydzień poleży),albo na wekować kilka naście słoiczków przed sezonem.

Kuku wędkarska i inne ziarna choć drogie są tak konserwowane że po otwarciu można je spokojnie cały sezon przechowywać.
Poza tym dajmy na to zawekujesz parenaście słoiczków kuku truskawkowej ,weźmiesz na ryby ,a w tym dniu akurat będą lepiej brały na waniliową.
(2014/05/11 11:04)

wojtek8583


Panowie wielkie dzięki za info najlepsze wyjście będzie poprostu zagotować kilka słoiczków kuku z aromacikiem i powinno być dobrze (2014/05/11 12:32)

użytkownik102837


Ja kiedyś gotowałem sam kukurydze, tak aby była trochę twardsza i zalewałem ją różnymi dipami, po czym wekowałem. I powiem tak rewelacja jeden mały słoiczek po koncentracie gdzieś mi się zapodział i znalazłem go chyba w drugim sezonie po wekowaniu, i z kukurydzą nic się nie stało. Czyli śmiało mogę polecić taki sposób, tylko ty musiał byś kukurydze wcześniej zabarwić jakimś barwnikiem i wszystko będzie grało.



Pozdrawiam Boczny Trok (2014/05/11 15:22)

Lujski


aromaty np. masz tutaj
http://allegro.pl/aromaty-aromat-w-plynie-39-smakow-kroplomierz-i4199648513.html

a zeby kukurydza sie dlugo trzymała bez gotowania to do sloiczka wlewasz setke wodki i po sprawie - ryba tez człowiek pić musi ... :D (2014/05/11 18:29)

kamil11269


Tanim sposobem na wykonanie waniliowej kukurydzy jest kupienie dwóch buteleczek aromatu waniliowego, który można kupić w każdym sklepie. Po zakupie wlewam te dwie buteleczki np. do puszki z kukurydzą i dokładnie mieszam. W ten sposób otrzymuję waniliową kukurydzę. Można również robić tak jak napisali koledzy wyżej, tak też próbowałem i mogę potwierdzić, że brania na taką kukurydzę są bardzo dobre.
Pozdrawiam (2014/05/11 18:41)

użytkownik102837


aromaty np. masz tutaj
http://allegro.pl/aromaty-aromat-w-plynie-39-smakow-kroplomierz-i4199648513.html

a zeby kukurydza sie dlugo trzymała bez gotowania to do sloiczka wlewasz setke wodki i po sprawie - ryba tez człowiek pić musi ... :D

Ostatnio też czytałem że do kukurydzy dolewa się wódki, i podobno rybą to w niczym mnie przeszkadza. Ja tego akurat nie próbowałem ale ktoś dobry patent wymyślił (2014/05/11 19:06)

daro22


Ja gotuje kuku,wybieram najlepsze ziarna, przekładam do małego słoika i zalewam boosterem lub dipem..Nic się nie psuje,cały sezon różne smaki leżakują w torbie.Wadą jest że twardnieje w tych zalewach,ale po nałożeniu na włos i wrzuceniu w łowisko,po jakim czasie napije się wody i jest jak wyciagnięta prosto z gara.... (2014/05/11 19:23)

pawel83q


aromaty np. masz tutaj
http://allegro.pl/aromaty-aromat-w-plynie-39-smakow-kroplomierz-i4199648513.html

a zeby kukurydza sie dlugo trzymała bez gotowania to do sloiczka wlewasz setke wodki i po sprawie - ryba tez człowiek pić musi ... :D

Ostatnio też czytałem że do kukurydzy dolewa się wódki, i podobno rybą to w niczym mnie przeszkadza. Ja tego akurat nie próbowałem ale ktoś dobry patent wymyślił

Tak kolego dolewa się wódki i nie od niedawna lecz od bardzo dawna ale to był temat tabu bo nie dość ze kuku miała mocny zapach i to i aromat szybciej rozchodził się w wodzie zalety alkocholu. Ale napewno nie dolewamy 1 lepszej wódki lecz 1 zawsze stosowali i stosują do dnia dzisiejszego żołądkowa gorzka... (Sposób prosty nie trzeba wekować ani utrudniać życia sobie bo nie na tym to polega kupujemy puszkę kuku najlepiej duże twardsze ziarenka przelewamy zawartość wraz z sokiem z puszki do słoiczka dolewamy ok 10-20ml wódki i dip do kulek (jest wyraźniejszy) zakręcamy energicznie wstrząsamy i do lodówki 1-2 dni przed wędkowaniem niech się dobrze przegryzie) A teraz ciekawostka łowiąc na kuku z wódką nie zapomnij dodać jej do zanenty wtedy szybciej zwabisz rybe w obszar nęcenia ( do zanenty dodajemy ok 50-100ml czy to same ziarna czy drobny pellet czy zanęta Żołądkowej Gorzkiej) i to cała tak strzeżona tajemnica nie jednego z nas mam nadzieję że przyniesie dobre efekty  (2014/05/14 12:10)

pawel83q


A tu macie linka z tajną bronią  ich hehehe 16:50 min filmu własnie mówi o kuku z  wódką i będziecie mieli okazje zobaczyć jej rezultaty oglądając cały filmik zobaczcie co dolewają do pelletu lub ziemi zanetowej  :) http://www.youtube.com/watch?v=4aNAcr2rT3A (2014/05/14 12:18)

JKarp


Nie na darmo w sprzedaży jest CSL :-)JK (2014/05/14 12:50)

wojtek8583


jeszcze ma pytanko ile mam tego dipu dodać do słoiczka po przecieże pomidorowym stosunek dipu do wody bo to się z wodą rozrabia tak? (2014/05/20 17:41)

użytkownik102837


Ja to zalewałem samym dipem bez wody tak aby zakryło ziarna i wszystko było dobrze. (2014/05/20 19:37)