Zaloguj się do konta

Kukurydza i pszenica - tanie wędkowanie

utworzono: 2013/02/15 16:00
owczarki

zaczynamy wkrótce sezon wędkarski 2013 i każdy znas ma na pewno swój sposób na <kukurydzę , pszenicę ,groch , łubin, >czyli tanie i dobre wędkowanie .Jeśli masz sprawdzony sposób przygotowania tych rolniczo ogrodniczych przysmaków podziel się z nami [2013-02-15 16:00]

owczarki

odkurzam sprzęt wędkarski i pomyślałem żeby może przygotować sobie kukurydzę na ryby i tu zaczoł się dylemat nasiona mam ale są na tyle twarde że chyba będzie mi ciężko dorównać tej kukurydzy puszkowej a lepiej byłoby zrobić jakąś jedną większą porcję i to podzielić na kilka wypraw ,oglądałem na you tube sposób na kukurydzę ale POTRZEBNA BY BYŁA ZAMRAŻARKA  czy są inne sposoby na wcześniejsze przygotowanie kukurydzy tak aby się niepopsuła? [2013-02-15 16:13]

patryk-jankowsk

Najlepiej gdybyś tydzień przed połowem ją moczył przez 24 h i potem gotował , ponieważ tak zawsze Ci się zepsuje i cały smak wypłynie ...  [2013-02-15 16:22]

ryukon1975

Nic się nie zepsuje i nic nie wypłynie.:)
Ja zawsze gotuję przykładowo 4 kg pszenicy następnie dzielę na porcje do woreczków foliowych i wkładam do zamrażarki.Jadąc na ryby biorę jeden woreczek i tyle.:)

[2013-02-15 16:29]

KUKURYDZA

Zanim zaczniesz gotować kukurydzę dobrze jest ja zalać wodą i pomoczyć kilkanaście godzin, jednak nie jest to konieczne ale znacznie skraca później czas gotowania. Trzeba pamiętać że przed moczeniem i gotowaniem należy ziarna zalać znacznie większą ilością wody gdyż kukurydz pęcznieje i może sie okazać ze wylatuje nam z garnka :) Kukurydzę gotuje około 40 minut a potem jeśli jest czas  odstawiam ja na 3-4 godziny w celu lepszego dojścia.

GROCH

Groch przygotowuje  w taki sam sposób jak kukurydzę , należy jednak pamiętać że jest ciżko strawny dlatego długie nęcenie tym ziarnem może w późniejszym czasie zniechęcić ryby do jego pobierania , jest bardzo dobra alternatywą dla kukurydzy w wodach w których jest żadko stosowany .

ŁUBIN

Jego przygotowanie jest identyczne jak w przypadku kukurydzy czy grochu ale jego strawność jest znacznie wyższa niż grochu , posiada swój charakterystyczny zapach.

PSZENICA

Jest lekkostrawny , ziarna jak wiadomo są małe dzięki czemu długo przytrzymują ryby w łowisku Ziarna moczymy 12-24 godziny  a następnie gotujemy 1-2 godziny , pszenica jest gotowa wtedy kiedy zacznie pękać .

KONOPIE

Są lekkostrawne i bardzo dobrze pobudzają ryby do żerowania i przyśpieszają proces trawienia, posiadają intensywny zapach . Mocze je  12 godzin a potem gotuję do czasu aż pojawią się białe kiełki . Jest to mój numer jeden jeśli chodzi o ziarna ;)

WYKA

Posiada podobne właściwości co konopie , pobudza do żerowania i przyśpiesza proces trawienia . Przygotowanie jest identyczne jak w przypadku konopi .

SOJA

Nigdy nie stosowałem , słyszałem że jest droga , jest dobrze trawiona przez ryby i gotuje się ją około 20 minut i nie trzeba jej wcześniej moczyć .

RZEPAK

Stosuję go zawsze z konopiami , jest bardzo oleisty , drobne ( powodują długie utrzymanie ryb w łowisku ) , tak jak i w przypadku konopi ryby nie mogą nasycić się drobnym pokarmem. Gotuję go około 40minut . Źle przygotowany bedzie nam pływał ;)


[2013-02-15 17:04]

Bym był zapomniał :) piękny pies ;)
[2013-02-15 17:29]

owczarki

ja zastanawiam się nad porcjami w słoiku z dodatkiem róznych zapachów dlatego ważną częścią będzie sposób jej ugotowania na miękko i nad tym się głowiłem czy zda egzamin bo szkoda szukam alternatywy dla zamrażarki [2013-02-15 18:13]

ryukon1975

ja zastanawiam się nad porcjami w słoiku z dodatkiem róznych zapachów dlatego ważną częścią będzie sposób jej ugotowania na miękko i nad tym się głowiłem czy zda egzamin bo szkoda szukam alternatywy dla zamrażarki









Słoiki to dobre rozwiązanie ale zwykła sucha kukurydza jest trudna w obróbce.
Pszenica czy groch przy niej to pikuś.:)
[2013-02-15 18:20]

owczarki

inne tematy przerabiałem na bierząco tj wcześniej gotowałem i od razu na ryby teraz chcę potestować zapachy na rzece WARTA i myślę tak jakbym wcześniej porobił kilka słoików takich 300ml z różnymi zapachami to mógłbym coś na ten temat powiedzieć ale to dopiero pod koniec sezonu jako podsumowanie na pewno wiem tyle że kukurydza jest skuteczna  [2013-02-15 18:27]

ryukon1975

Kukurydza jest skuteczna co do tego nie ma wątpliwości ale nie da sie w warunkach domowych osiągnąć takiej jak kupiona w sklepie z puszki.
Przynajmniej ja nie umie,może przy pomocy jakiegoś chemika by poszło.:)
[2013-02-15 18:34]

JWy

Witam,

jeśli chodzi o pszenicę topo pięciu minutach gotowania wystaczy owinąć garnek w koc,ręcznik itp...i włożyć wszystko pod poduszkę n.p. po kilku godzinach jest miękka i idealnie nadaje się na chaczyk,czy też do zanęty.

[2013-02-15 18:42]

owczarki

z tego co podsłyszałem wszystko było by ok gdybym w sezonie odrazu zrywał kolby kuku i jak była świeża i miękka to bym mógł osiągnąć zbliżony cel [2013-02-15 18:44]

owczarki

pszenice to polecam w termosie zaparzać przy okazji robienia herbaty czy kawy naj ekonomiczniejszy sposób [2013-02-15 18:48]

ryukon1975

z tego co podsłyszałem wszystko było by ok gdybym w sezonie odrazu zrywał kolby kuku i jak była świeża i miękka to bym mógł osiągnąć zbliżony cel




Z takiej jeszcze "surowej" tak ale nie z takiej suchej jak jest teraz po kilku miesiącach od zbiorów.
[2013-02-15 19:02]

lynx

Co myślicie o siemieniu lnianym. Jest niedrogie i łatwo dostępne nawet teraz w zimie.
[2013-02-15 19:14]

owczarki

o tym to tylko słyszałem że w zanęcie łądnie pracuje wypływając na powierzchnią co prowokuje ryby do podpływania do zanęty ...ale tylko tyle słyszałem [2013-02-15 19:18]

owczarki

z tego co podsłyszałem wszystko było by ok gdybym w sezonie odrazu zrywał kolby kuku i jak była świeża i miękka to bym mógł osiągnąć zbliżony cel




Z takiej jeszcze "surowej" tak ale nie z takiej suchej jak jest teraz po kilku miesiącach od zbiorów.

właśnie mam nauczkę na później .jak uda mi się teraz zrobić w słoikach i się nie popsuje to będę drążył ten temat



słyszeliście o tej komecie zmierzającej do Ziemi [2013-02-15 19:20]

ryukon1975

Jeśli chodzi o mnie to o siemieniu lnianym niewiele wiem.
[2013-02-15 19:21]

lynx

U mnie na targu jest tego dużo całego i mielonego.
[2013-02-15 19:32]

owczarki

kiedyś tam dawno temu stosowano w zanęcie między innymi  do otrębów pszennych itp różnych składników dodawano różnych nasion aby spowodować żeby zanęta pracowała obecnie widziałem podobne nasiona w zanętach kupnych tak samo jak surową prawdopodobnie prażoną kukurydzę zgniecioną i takie tam  [2013-02-15 19:39]

Bernard51

Używam siemię do zanęty lekko rozparzone, na bialą rybe, ale nie zauważylem aby wyplywalo na powierzchnie (może nie parzone?).Robi kleistość i wyjątkowy zapach ,parze też z kukurydzą razem, kukurydza jest wtenczas z takim kleikiem ale już żadnych zapachów nie dodaje.
Karaś lin i leszcz dobrze przyjmuja tą kompozycje i na hak 10-12 jeno zirno kuku za skórkę.
[2013-02-15 19:49]

Lin1992

KUKURYDZA

Zanim zaczniesz gotować kukurydzę dobrze jest ja zalać wodą i pomoczyć kilkanaście godzin, jednak nie jest to konieczne ale znacznie skraca później czas gotowania. Trzeba pamiętać że przed moczeniem i gotowaniem należy ziarna zalać znacznie większą ilością wody gdyż kukurydz pęcznieje i może sie okazać ze wylatuje nam z garnka :) Kukurydzę gotuje około 40 minut a potem jeśli jest czas  odstawiam ja na 3-4 godziny w celu lepszego dojścia.

GROCH

Groch przygotowuje  w taki sam sposób jak kukurydzę , należy jednak pamiętać że jest ciżko strawny dlatego długie nęcenie tym ziarnem może w późniejszym czasie zniechęcić ryby do jego pobierania , jest bardzo dobra alternatywą dla kukurydzy w wodach w których jest żadko stosowany .

ŁUBIN

Jego przygotowanie jest identyczne jak w przypadku kukurydzy czy grochu ale jego strawność jest znacznie wyższa niż grochu , posiada swój charakterystyczny zapach.

PSZENICA

Jest lekkostrawny , ziarna jak wiadomo są małe dzięki czemu długo przytrzymują ryby w łowisku Ziarna moczymy 12-24 godziny  a następnie gotujemy 1-2 godziny , pszenica jest gotowa wtedy kiedy zacznie pękać .

KONOPIE

Są lekkostrawne i bardzo dobrze pobudzają ryby do żerowania i przyśpieszają proces trawienia, posiadają intensywny zapach . Mocze je  12 godzin a potem gotuję do czasu aż pojawią się białe kiełki . Jest to mój numer jeden jeśli chodzi o ziarna ;)

WYKA

Posiada podobne właściwości co konopie , pobudza do żerowania i przyśpiesza proces trawienia . Przygotowanie jest identyczne jak w przypadku konopi .

SOJA

Nigdy nie stosowałem , słyszałem że jest droga , jest dobrze trawiona przez ryby i gotuje się ją około 20 minut i nie trzeba jej wcześniej moczyć .

RZEPAK

Stosuję go zawsze z konopiami , jest bardzo oleisty , drobne ( powodują długie utrzymanie ryb w łowisku ) , tak jak i w przypadku konopi ryby nie mogą nasycić się drobnym pokarmem. Gotuję go około 40minut . Źle przygotowany bedzie nam pływał ;)


Ło kolega chyba wyczerpał temat - bardzo mi sie przydała ta informacja o kukurydzy :)



[2013-02-15 20:00]

borsuk 6x9

jak gotuję fasolkę po bretońsku i nie chce mi się już czekać żeby pękała dodaję odrobinę sodki może i na kukurydzę to podziała :D [2013-02-15 20:13]

damiano89

Kukurydza nie musi być miękka, wystarczy jak napęcznieje by nie pęczniała ryba w brzuszkach;) 24 h moczenia i godzinka gotowania starczy
[2013-02-15 22:59]

stef1986

ja karmie moją miejscówke juz drugi sezon

kukurydze zalewam wodą na 2 dni odrazu w garnku takim bardzo dużym wstawiam do gotowania około godziny pózniej dosypuje pszenice razem gotuje 20min wsypuje makaron pęczak max 5 min jak wystygnie mam wszystko gotowe odrazu na cały tydzien przelewam przez cedzak w pozostałej wodzie mocze stare bułki lub chleb + pasza dla zwierząt moze być dla drobiu lub prosiaków mieszam wszystko razem, przy ziarnach wystarczy żeby były przegotowane po przepołowieniu nie miały w środku takiej białej mączki i dały zakładać się na  haczyk po paru próbach dojdziesz do wprawy po ugotowaniu może stać około 2 dni i się nie zepsuje ja mroże ale może warto spróbować pojemników próżniowyc h lub worków ?

koszt takiego nęcenia tygodniowego jest równy 2 opakowanią kupnej zanęty efekty nieporównywalne nęce codziennie lub co 2 dni  w tym sezonie będę nęcił więcej ale co 2 dni bo rybki wyjadają wszystko nic starego nie zostaje na dnie

ziarna i pasze kupuje w mieszalni pasz bo najtaniej ćżęsto są to całe i połówki nasion takie naiona kl.II,pęczak i makaron w markecie

 

[2013-02-15 23:49]

ryukon1975

Kukurydza nie musi być miękka, wystarczy jak napęcznieje by nie pęczniała ryba w brzuszkach;) 24 h moczenia i godzinka gotowania starczy







A jak nabić twarde ziarna na hak ?
[2013-02-16 08:13]

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia