Kukurydza i pszenica - tanie wędkowanie
utworzono: 2013/02/15 16:00
zaczynamy wkrótce sezon wędkarski 2013 i każdy znas ma na pewno swój sposób na <kukurydzę , pszenicę ,groch , łubin, >czyli tanie i dobre wędkowanie .Jeśli masz sprawdzony sposób przygotowania tych rolniczo ogrodniczych przysmaków podziel się z nami [2013-02-15 16:00]
odkurzam sprzęt wędkarski i pomyślałem żeby może przygotować sobie kukurydzę na ryby i tu zaczoł się dylemat nasiona mam ale są na tyle twarde że chyba będzie mi ciężko dorównać tej kukurydzy puszkowej a lepiej byłoby zrobić jakąś jedną większą porcję i to podzielić na kilka wypraw ,oglądałem na you tube sposób na kukurydzę ale POTRZEBNA BY BYŁA ZAMRAŻARKA czy są inne sposoby na wcześniejsze przygotowanie kukurydzy tak aby się niepopsuła? [2013-02-15 16:13]
Najlepiej gdybyś tydzień przed połowem ją moczył przez 24 h i potem gotował , ponieważ tak zawsze Ci się zepsuje i cały smak wypłynie ... [2013-02-15 16:22]
Nic się nie zepsuje i nic nie wypłynie.:)
Ja zawsze gotuję przykładowo 4 kg pszenicy następnie dzielę na porcje do woreczków foliowych i wkładam do zamrażarki.Jadąc na ryby biorę jeden woreczek i tyle.:)
[2013-02-15 16:29]
KUKURYDZA
Zanim zaczniesz gotować kukurydzę dobrze jest ja zalać wodą i pomoczyć kilkanaście godzin, jednak nie jest to konieczne ale znacznie skraca później czas gotowania. Trzeba pamiętać że przed moczeniem i gotowaniem należy ziarna zalać znacznie większą ilością wody gdyż kukurydz pęcznieje i może sie okazać ze wylatuje nam z garnka :) Kukurydzę gotuje około 40 minut a potem jeśli jest czas odstawiam ja na 3-4 godziny w celu lepszego dojścia.
GROCH
Groch przygotowuje w taki sam sposób jak kukurydzę , należy jednak pamiętać że jest ciżko strawny dlatego długie nęcenie tym ziarnem może w późniejszym czasie zniechęcić ryby do jego pobierania , jest bardzo dobra alternatywą dla kukurydzy w wodach w których jest żadko stosowany .
ŁUBIN
Jego przygotowanie jest identyczne jak w przypadku kukurydzy czy grochu ale jego strawność jest znacznie wyższa niż grochu , posiada swój charakterystyczny zapach.
PSZENICA
Jest lekkostrawny , ziarna jak wiadomo są małe dzięki czemu długo przytrzymują ryby w łowisku Ziarna moczymy 12-24 godziny a następnie gotujemy 1-2 godziny , pszenica jest gotowa wtedy kiedy zacznie pękać .
KONOPIE
Są lekkostrawne i bardzo dobrze pobudzają ryby do żerowania i przyśpieszają proces trawienia, posiadają intensywny zapach . Mocze je 12 godzin a potem gotuję do czasu aż pojawią się białe kiełki . Jest to mój numer jeden jeśli chodzi o ziarna ;)
WYKA
Posiada podobne właściwości co konopie , pobudza do żerowania i przyśpiesza proces trawienia . Przygotowanie jest identyczne jak w przypadku konopi .
SOJA
Nigdy nie stosowałem , słyszałem że jest droga , jest dobrze trawiona przez ryby i gotuje się ją około 20 minut i nie trzeba jej wcześniej moczyć .
RZEPAK
Stosuję go zawsze z konopiami , jest bardzo oleisty , drobne ( powodują długie utrzymanie ryb w łowisku ) , tak jak i w przypadku konopi ryby nie mogą nasycić się drobnym pokarmem. Gotuję go około 40minut . Źle przygotowany bedzie nam pływał ;)
[2013-02-15 17:04]
ja zastanawiam się nad porcjami w słoiku z dodatkiem róznych zapachów dlatego ważną częścią będzie sposób jej ugotowania na miękko i nad tym się głowiłem czy zda egzamin bo szkoda szukam alternatywy dla zamrażarki [2013-02-15 18:13]
ja zastanawiam się nad porcjami w słoiku z dodatkiem róznych zapachów dlatego ważną częścią będzie sposób jej ugotowania na miękko i nad tym się głowiłem czy zda egzamin bo szkoda szukam alternatywy dla zamrażarki
Słoiki to dobre rozwiązanie ale zwykła sucha kukurydza jest trudna w obróbce.
Pszenica czy groch przy niej to pikuś.:)
[2013-02-15 18:20]
inne tematy przerabiałem na bierząco tj wcześniej gotowałem i od razu na ryby teraz chcę potestować zapachy na rzece WARTA i myślę tak jakbym wcześniej porobił kilka słoików takich 300ml z różnymi zapachami to mógłbym coś na ten temat powiedzieć ale to dopiero pod koniec sezonu jako podsumowanie na pewno wiem tyle że kukurydza jest skuteczna [2013-02-15 18:27]
Kukurydza jest skuteczna co do tego nie ma wątpliwości ale nie da sie w warunkach domowych osiągnąć takiej jak kupiona w sklepie z puszki.
Przynajmniej ja nie umie,może przy pomocy jakiegoś chemika by poszło.:)
[2013-02-15 18:34]
Witam,
jeśli chodzi o pszenicę topo pięciu minutach gotowania wystaczy owinąć garnek w koc,ręcznik itp...i włożyć wszystko pod poduszkę n.p. po kilku godzinach jest miękka i idealnie nadaje się na chaczyk,czy też do zanęty.
[2013-02-15 18:42]z tego co podsłyszałem wszystko było by ok gdybym w sezonie odrazu zrywał kolby kuku i jak była świeża i miękka to bym mógł osiągnąć zbliżony cel [2013-02-15 18:44]
pszenice to polecam w termosie zaparzać przy okazji robienia herbaty czy kawy naj ekonomiczniejszy sposób [2013-02-15 18:48]
z tego co podsłyszałem wszystko było by ok gdybym w sezonie odrazu zrywał kolby kuku i jak była świeża i miękka to bym mógł osiągnąć zbliżony cel
Z takiej jeszcze "surowej" tak ale nie z takiej suchej jak jest teraz po kilku miesiącach od zbiorów.
[2013-02-15 19:02]
Co myślicie o siemieniu lnianym. Jest niedrogie i łatwo dostępne nawet teraz w zimie.
[2013-02-15 19:14]
o tym to tylko słyszałem że w zanęcie łądnie pracuje wypływając na powierzchnią co prowokuje ryby do podpływania do zanęty ...ale tylko tyle słyszałem [2013-02-15 19:18]
z tego co podsłyszałem wszystko było by ok gdybym w sezonie odrazu zrywał kolby kuku i jak była świeża i miękka to bym mógł osiągnąć zbliżony cel
Z takiej jeszcze "surowej" tak ale nie z takiej suchej jak jest teraz po kilku miesiącach od zbiorów.
właśnie mam nauczkę na później .jak uda mi się teraz zrobić w słoikach i się nie popsuje to będę drążył ten temat
słyszeliście o tej komecie zmierzającej do Ziemi [2013-02-15 19:20]
kiedyś tam dawno temu stosowano w zanęcie między innymi do otrębów pszennych itp różnych składników dodawano różnych nasion aby spowodować żeby zanęta pracowała obecnie widziałem podobne nasiona w zanętach kupnych tak samo jak surową prawdopodobnie prażoną kukurydzę zgniecioną i takie tam [2013-02-15 19:39]
Używam siemię do zanęty lekko rozparzone, na bialą rybe, ale nie zauważylem aby wyplywalo na powierzchnie (może nie parzone?).Robi kleistość i wyjątkowy zapach ,parze też z kukurydzą razem, kukurydza jest wtenczas z takim kleikiem ale już żadnych zapachów nie dodaje.
Karaś lin i leszcz dobrze przyjmuja tą kompozycje i na hak 10-12 jeno zirno kuku za skórkę.
[2013-02-15 19:49]
KUKURYDZA
Zanim zaczniesz gotować kukurydzę dobrze jest ja zalać wodą i pomoczyć kilkanaście godzin, jednak nie jest to konieczne ale znacznie skraca później czas gotowania. Trzeba pamiętać że przed moczeniem i gotowaniem należy ziarna zalać znacznie większą ilością wody gdyż kukurydz pęcznieje i może sie okazać ze wylatuje nam z garnka :) Kukurydzę gotuje około 40 minut a potem jeśli jest czas odstawiam ja na 3-4 godziny w celu lepszego dojścia.
GROCH
Groch przygotowuje w taki sam sposób jak kukurydzę , należy jednak pamiętać że jest ciżko strawny dlatego długie nęcenie tym ziarnem może w późniejszym czasie zniechęcić ryby do jego pobierania , jest bardzo dobra alternatywą dla kukurydzy w wodach w których jest żadko stosowany .
ŁUBIN
Jego przygotowanie jest identyczne jak w przypadku kukurydzy czy grochu ale jego strawność jest znacznie wyższa niż grochu , posiada swój charakterystyczny zapach.
PSZENICA
Jest lekkostrawny , ziarna jak wiadomo są małe dzięki czemu długo przytrzymują ryby w łowisku Ziarna moczymy 12-24 godziny a następnie gotujemy 1-2 godziny , pszenica jest gotowa wtedy kiedy zacznie pękać .
KONOPIE
Są lekkostrawne i bardzo dobrze pobudzają ryby do żerowania i przyśpieszają proces trawienia, posiadają intensywny zapach . Mocze je 12 godzin a potem gotuję do czasu aż pojawią się białe kiełki . Jest to mój numer jeden jeśli chodzi o ziarna ;)
WYKA
Posiada podobne właściwości co konopie , pobudza do żerowania i przyśpiesza proces trawienia . Przygotowanie jest identyczne jak w przypadku konopi .
SOJA
Nigdy nie stosowałem , słyszałem że jest droga , jest dobrze trawiona przez ryby i gotuje się ją około 20 minut i nie trzeba jej wcześniej moczyć .
RZEPAK
Stosuję go zawsze z konopiami , jest bardzo oleisty , drobne ( powodują długie utrzymanie ryb w łowisku ) , tak jak i w przypadku konopi ryby nie mogą nasycić się drobnym pokarmem. Gotuję go około 40minut . Źle przygotowany bedzie nam pływał ;)
Ło kolega chyba wyczerpał temat - bardzo mi sie przydała ta informacja o kukurydzy :)
[2013-02-15 20:00]
jak gotuję fasolkę po bretońsku i nie chce mi się już czekać żeby pękała dodaję odrobinę sodki może i na kukurydzę to podziała :D [2013-02-15 20:13]
Kukurydza nie musi być miękka, wystarczy jak napęcznieje by nie pęczniała ryba w brzuszkach;) 24 h moczenia i godzinka gotowania starczy
[2013-02-15 22:59]
ja karmie moją miejscówke juz drugi sezon
kukurydze zalewam wodą na 2 dni odrazu w garnku takim bardzo dużym wstawiam do gotowania około godziny pózniej dosypuje pszenice razem gotuje 20min wsypuje makaron pęczak max 5 min jak wystygnie mam wszystko gotowe odrazu na cały tydzien przelewam przez cedzak w pozostałej wodzie mocze stare bułki lub chleb + pasza dla zwierząt moze być dla drobiu lub prosiaków mieszam wszystko razem, przy ziarnach wystarczy żeby były przegotowane po przepołowieniu nie miały w środku takiej białej mączki i dały zakładać się na haczyk po paru próbach dojdziesz do wprawy po ugotowaniu może stać około 2 dni i się nie zepsuje ja mroże ale może warto spróbować pojemników próżniowyc h lub worków ?
koszt takiego nęcenia tygodniowego jest równy 2 opakowanią kupnej zanęty efekty nieporównywalne nęce codziennie lub co 2 dni w tym sezonie będę nęcił więcej ale co 2 dni bo rybki wyjadają wszystko nic starego nie zostaje na dnie
ziarna i pasze kupuje w mieszalni pasz bo najtaniej ćżęsto są to całe i połówki nasion takie naiona kl.II,pęczak i makaron w markecie
[2013-02-15 23:49]