Kukurydza i pszenica - tanie wędkowanie

/ 131 odpowiedzi / 5 zdjęć
JKarp


"A jak nabić twarde ziarna na hak ?"
CześćTwardawe ziarna kuku bez problemu nadziejesz na włos co możesz wykorzystać łowiąc na rzece :-)JK (2013/02/16 08:22)

ryukon1975


No na włos pewnie można ale ja tak nigdy nie łowiłem.
Jakoś nie widzę potrzeby skoro można normalnie na hak założyć przynętę.
Jednak jak to mówią "nigdy nie mów nigdy",więc może kiedyś.... (2013/02/16 08:28)

JKarp


Krzysztof jak prawidłowo wywiążesz włos zestaw robi się wręcz zabójczo skuteczny.Nie ma znaczenia, czy to rzeka czy jezioro. Skoro tam gdzie łowię czasami leszcze nawet po 30 cm bez problemu zapinają się na takie zestawy to większe ryby w rzece też bez problemu będą brać.JK (2013/02/16 08:44)

ryukon1975


Zgadzam się Janusz wiem że nie byłoby z tym problemu a nawet widzę pewne zalety bo taka twarda kukurydza jest na pewno w pewnym stopniu selektywna bo nie będą jej podgryzać najmniejsze rybki małe plotki,ukleje,kiełbie itp.. (2013/02/16 08:49)

owczarki


podpinam się pod temat co do twardości to czy jak ryba poczuje lekki opór nie wypluje z pyska twardej  kukurydzy bo karpie na włos to troche inaczej biorą czeka się aż ryba praktycznie połknie i zacznie odpływać...?czyżbym się mylił.

a drugie pytanie o długość przyponu na rwąca rzekę jakie powinniśmy stosować ostatnio słyszałem że powinien mieć nie więcej niż15cm... (2013/02/16 09:41)

JWy


pszenice to polecam w termosie zaparzać przy okazji robienia herbaty czy kawy naj ekonomiczniejszy sposób

 

chyba w wojskowym



(2013/02/16 10:01)

ryukon1975


Łowie na takiej szybkiej rzece najkrótsze przypony jakie stosuje mają około 45 cm.Około bo nie mierzę ich :) tylko robię na oko.
Nie wyobrażam sobie łowienia na grunt ( feeder) przyponem 15- 20 cm,dla mnie to złamanie wszelkich zasad.Oczywiście nie znaczy to że nie można nic złowić ale na dłuższy przypon złowię więcej ryb i zowię ryby które biorą delikatnie. (2013/02/16 10:01)

Bernard51


Zgadzam się Janusz wiem że nie byłoby z tym problemu a nawet widzę pewne zalety bo taka twarda kukurydza jest na pewno w pewnym stopniu selektywna bo nie będą jej podgryzać najmniejsze rybki małe plotki,ukleje,kiełbie itp..

Tu masz rację z selektywnościa Krzychu ja też nie używam na rzece jak Janusz pisze włosa czysty hak i zapinam kuku za twardą końcówke łaczoncą ziarno z kolbą podobnie jak groch hak wbijam pod kiełk od cieńszej strony ziarna co bardziej trzyma sie haka. Może kwestiaa nawyku że tylko hak bez włosa , ale musze kiedyś wypróbować z dwa ziarna na włosie gdzieś w zakolach bo w nurcie raczej ta praca przynęty wydaje mi sie zachwywala by sie malo stabilnie (hak-metal dołem a kuku wibrowało by górą )ale ryba na dobrym braniu kto wie??Próbować nie zaszkodzi.
Natomiast na wodzie stojącej zakładam na włos bo z haka leszczyk karasko i nawet wzdręga potrafi obczyścić i nie widzisz prawie  brania tylko żylka lekko pulsuje. (2013/02/16 11:30)

wedkarz27


ja gotuje kukurydzę potem przekładam do słoików litrowych(jeszcze gorącą)odwracam słoiki do góry dnem i gotowe.jeszcze żaden słoik z kukurydzą mi się nie zepsuł.tak przygotowaną kukurydzę mielę w maszynce do mięsa dodaję trochę kupnej zanęty i jedzonko dla ryb gotowe.do koszyczka zanętowego też tej mieszanki używam.wyniki są zadowalające.życzę połamania. (2013/02/16 14:15)

owczarki


włsnie na próbę gotuję kukurydzę a później 10małych słoików kuku z zapachem .i  do maarca  (2013/02/16 15:53)

owczarki


pierwsze podejscie można rzec poszło w błoto kukurydza po 1godz gotowania na wolnym ogniu pekła na pół niestety ale nadal próbuję = (2013/02/16 20:31)

owczarki


dlaczego ziarna pękają <namoczone 24h wcześniej i gotowane ok 1h> (2013/02/17 21:16)

użytkownik39933


dlaczego ziarna pękają


nie wiem  jakie pekanie masz na myśli bo kukurydza podczas gotowania będzie delikatnie pękać ??? (2013/02/17 21:35)

użytkownik39933


jeśli pękają za mocno to po prostu za długo gotujesz , godzina po tak długim moczeniu to moim zdaniem troszkę za długo ;) (2013/02/17 21:44)

stef1986


przestań gotować jak zobaczysz że pierwsze ziarna pękają zostaw do ostygnięcia w tej wodzie i będzie ok gotować trzeba na małym ogniu a czas zależy od kukurydzy

gdzie kupiłeś kukurydze jaką ? nie chodzi mi o odmiane

(2013/02/17 22:12)

ryukon1975


dlaczego ziarna pękają








Tak jak pisałem wcześniej chcąc uzyskać dobry efekt z suchej kukurydzy bijesz głową w mur.
Z takiej kukurydzy twardej jak kamień można zrobić karmę na staw hodowlany ale odpuściłbym sobie próby użycia jej w wędkarstwie.Szkoda czasu (?) są lepsze sprawdzone sposoby przygotowania innych przynęt.

Musiałbyś ja moczyć tydzień żeby dobrze ugotować tylko że w czasie takiego długiego moczenia kukurydza się popsuje.:)
(2013/02/18 08:02)

JKarp


Cześć
Jeśli już używam kukurydzy to kupuję ją na targu. Miękka ona nie jest a nazwałbym ją kamienną.
Moczę około doby i następnie gotuję około godziny do dwóch godzin. Dodaję często sól bo wzmacnia smak i jest konserwantem. Jak ziarna zaczynają pękać zdejmują garnek z ognia i zawijam w ręczniki czy koc. Jak wystygnie jest akurat - ani twarda ani miękka. Ma piękny, słodki zapach. Fakt, że ja jej na haczyk nie zakładam a jak już to tylko na włos. Nie pęka i jest trwała jako przynęta.

Namoczona kukurydza nie popsuje się a jedynie zacznie się proces fermentacji. Wiele znanych firm ma w swojej ofercie płyn nazywający się CSL czyli Corn Steep Liquor otrzymywany ze sfermentowanej kukurydzy. Płyn ten ma dość specyficzny zapach i smak ale rybom to nie przeszkadza i bardzo dobrze reagują na ten dodatek.
Np:http://www.askari.pl/product/baittech_particle_so/1728/
JK

(2013/02/18 09:04)

endriu1994


Kiszona kuku przysmak amurów. Ja już wiele razy gotowałem kuku i nie raz swoją twardością biła na głowę kamienie :) Moczenie 24 h ,gotowanie aż do moment kiedy zaczyna pękać i garnek w kocyk robi się wówczas idealna przyneta na włos oraz do nęcenia. Często używałem takiej na haczyk i nie miałem problemów z nadziewaniem. Można wlac do słoików zalać atraktorem odstawić do góry dnem i mamy zapas na cały miesiąc. (2013/02/18 10:29)

użytkownik39933


przestań gotować jak zobaczysz że pierwsze ziarna pękają zostaw do ostygnięcia w tej wodzie i będzie ok gotować trzeba na małym ogniu a czas zależy od kukurydzy

gdzie kupiłeś kukurydze jaką ? nie chodzi mi o odmiane

dokładnie tak jak kolega napisał, jak zobaczysz że pierwsze ziarna pękają przestań gotować i będziesz miał problem z głowy ;) (2013/02/18 15:36)

owczarki


teraz dopiero się dowiedziałem że to była kukurydza do siewu czyli mogła być mocno wysuszona
a co do soli to sól chyba dodawać pod koniec gotowania ?bo jak na początku to czy ziarna nie będa znowu za twarde? (2013/02/18 16:06)

użytkownik39933


jeśli o mnie chodzi to ziarna przyprawiam np. solą ,chilli czy też cukrem po ugotowaniu ;) (2013/02/18 16:18)

JKarp


"teraz dopiero się dowiedziałem że to była kukurydza do siewu czyli mogła być mocno wysuszona

a co do soli to sól chyba dodawać pod koniec gotowania ?bo jak na początku to czy ziarna nie będa znowu za twarde?"

Cześć
Ja sól dodaję na samym początku.
Jest coś co pozwala ugotować kuku szybko - to soda oczyszczona.
JK


(2013/02/18 16:57)

użytkownik39933


"Ja sól dodaję na samym początku."

z tego co wiem to dużo wędkarzy  tak robi , ja daję na końcu do dodaję też inne specyfiki :) (2013/02/18 17:12)

stef1986



Tak jak pisałem wcześniej chcąc uzyskać dobry efekt z suchej kukurydzy bijesz głową w mur.
Z takiej kukurydzy twardej jak kamień można zrobić karmę na staw hodowlany ale odpuściłbym sobie próby użycia jej w wędkarstwie.Szkoda czasu (?) są lepsze sprawdzone sposoby przygotowania innych przynęt.

Musiałbyś ja moczyć tydzień żeby dobrze ugotować tylko że w czasie takiego długiego moczenia kukurydza się popsuje.:)
                                                    


to ciekawe czym chciałbyś nęcić długoterminowo jak nie kukurydzą gotowaną?która jest jednym z głównych i skuteczniejszych ziaren nadaje się do nęcenia i na hak (2013/02/18 17:28)

owczarki


na kukurydzę puszkową niezłe sztuki złapałem zwłaszcza liny (2013/02/18 18:02)