Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
ja zastanawiam się nad porcjami w słoiku z dodatkiem róznych zapachów dlatego ważną częścią będzie sposób jej ugotowania na miękko i nad tym się głowiłem czy zda egzamin bo szkoda szukam alternatywy dla zamrażarki
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Witam,
jeśli chodzi o pszenicę topo pięciu minutach gotowania wystaczy owinąć garnek w koc,ręcznik itp...i włożyć wszystko pod poduszkę n.p. po kilku godzinach jest miękka i idealnie nadaje się na chaczyk,czy też do zanęty.
(2013/02/15 18:42)z tego co podsłyszałem wszystko było by ok gdybym w sezonie odrazu zrywał kolby kuku i jak była świeża i miękka to bym mógł osiągnąć zbliżony cel
z tego co podsłyszałem wszystko było by ok gdybym w sezonie odrazu zrywał kolby kuku i jak była świeża i miękka to bym mógł osiągnąć zbliżony cel
Z takiej jeszcze "surowej" tak ale nie z takiej suchej jak jest teraz po kilku miesiącach od zbiorów.
KUKURYDZA(2013/02/15 20:00)
Zanim zaczniesz gotować kukurydzę dobrze jest ja zalać wodą i pomoczyć kilkanaście godzin, jednak nie jest to konieczne ale znacznie skraca później czas gotowania. Trzeba pamiętać że przed moczeniem i gotowaniem należy ziarna zalać znacznie większą ilością wody gdyż kukurydz pęcznieje i może sie okazać ze wylatuje nam z garnka :) Kukurydzę gotuje około 40 minut a potem jeśli jest czas odstawiam ja na 3-4 godziny w celu lepszego dojścia.
GROCH
Groch przygotowuje w taki sam sposób jak kukurydzę , należy jednak pamiętać że jest ciżko strawny dlatego długie nęcenie tym ziarnem może w późniejszym czasie zniechęcić ryby do jego pobierania , jest bardzo dobra alternatywą dla kukurydzy w wodach w których jest żadko stosowany .
ŁUBIN
Jego przygotowanie jest identyczne jak w przypadku kukurydzy czy grochu ale jego strawność jest znacznie wyższa niż grochu , posiada swój charakterystyczny zapach.
PSZENICA
Jest lekkostrawny , ziarna jak wiadomo są małe dzięki czemu długo przytrzymują ryby w łowisku Ziarna moczymy 12-24 godziny a następnie gotujemy 1-2 godziny , pszenica jest gotowa wtedy kiedy zacznie pękać .
KONOPIE
Są lekkostrawne i bardzo dobrze pobudzają ryby do żerowania i przyśpieszają proces trawienia, posiadają intensywny zapach . Mocze je 12 godzin a potem gotuję do czasu aż pojawią się białe kiełki . Jest to mój numer jeden jeśli chodzi o ziarna ;)
WYKA
Posiada podobne właściwości co konopie , pobudza do żerowania i przyśpiesza proces trawienia . Przygotowanie jest identyczne jak w przypadku konopi .
SOJA
Nigdy nie stosowałem , słyszałem że jest droga , jest dobrze trawiona przez ryby i gotuje się ją około 20 minut i nie trzeba jej wcześniej moczyć .
RZEPAK
Stosuję go zawsze z konopiami , jest bardzo oleisty , drobne ( powodują długie utrzymanie ryb w łowisku ) , tak jak i w przypadku konopi ryby nie mogą nasycić się drobnym pokarmem. Gotuję go około 40minut . Źle przygotowany bedzie nam pływał ;)
Ło kolega chyba wyczerpał temat - bardzo mi sie przydała ta informacja o kukurydzy :)
ja karmie moją miejscówke juz drugi sezon
kukurydze zalewam wodą na 2 dni odrazu w garnku takim bardzo dużym wstawiam do gotowania około godziny pózniej dosypuje pszenice razem gotuje 20min wsypuje makaron pęczak max 5 min jak wystygnie mam wszystko gotowe odrazu na cały tydzien przelewam przez cedzak w pozostałej wodzie mocze stare bułki lub chleb + pasza dla zwierząt moze być dla drobiu lub prosiaków mieszam wszystko razem, przy ziarnach wystarczy żeby były przegotowane po przepołowieniu nie miały w środku takiej białej mączki i dały zakładać się na haczyk po paru próbach dojdziesz do wprawy po ugotowaniu może stać około 2 dni i się nie zepsuje ja mroże ale może warto spróbować pojemników próżniowyc h lub worków ?
koszt takiego nęcenia tygodniowego jest równy 2 opakowanią kupnej zanęty efekty nieporównywalne nęce codziennie lub co 2 dni w tym sezonie będę nęcił więcej ale co 2 dni bo rybki wyjadają wszystko nic starego nie zostaje na dnie
ziarna i pasze kupuje w mieszalni pasz bo najtaniej ćżęsto są to całe i połówki nasion takie naiona kl.II,pęczak i makaron w markecie
(2013/02/15 23:49)
Kukurydza nie musi być miękka, wystarczy jak napęcznieje by nie pęczniała ryba w brzuszkach;) 24 h moczenia i godzinka gotowania starczy