tak, nie martw sie. mozna trzymac nawet 24h. slyszalem, ze niektorzy angielscy karpiarze rzucaja wlasnie sfermentowana kukurydze.
Nie martw sie, to co ty masz to nie ferment ;) gotuj i jazda mi na ryby :)
aha! ja gotuje w szybkowarze. doprowadzam wode do wrzenia i wylaczam gaz, czekam ok 1-2h z zamnknieta pokrywa. jednoczesnie gotuje kuku i konopie. nic sie zlego nie dzieje. (2013/05/18 12:52)
Kukurydze mozesz moczyc od 12 nawet do kilkudziesieciu godzin zalezy od tego jak pije wode i jw jaki sposob bedziesz japrzyrzadzal czy gotowal czy parowal. Do gotowanej kukurydzy zawsze dodawaj jakis cukier np sztuczny miod po takim zabiegu niebedzie absorbowac zapachu mulu. Jak pisal kolega wyzej ryby takze gustuja w fermentujacej kukurydzy poniewaz one inaczej rozumieja zapachy i smaki niz ludzie. (2013/05/18 16:55)
Witam . kópiłem kukurydze moczyłem ją dobe po około 45minutah zaczeła pękać przerwałem gotowanie obawiałem się że ją przegotuje jest twarda coś jest nie tak pordzcie (2013/05/19 17:59)
Witam . kópiłem kukurydze moczyłem ją dobe po około 45minutah zaczeła pękać przerwałem gotowanie obawiałem się że ją przegotuje jest twarda coś jest nie tak pordzcie
Podejrzewam że za duży ogień, temperaturę, użyłeś. Po zawrzeniu skręcam ogień do minimum i pod przykrywą tylko lekko pyrka i nie pęka za wcześnie dopiero po rozgotowaniu jak zaczyna co niektóra pękać wyłanczam ogień i zostawiam pod przykryciem dodając rożne zapachy na przynajmniej 1-2 godz, lub wrzącą wkładam do słoika stawiając do góry dnem do wystygnięcia. Aby dłużej przetrzymać w dobrej kondycji (luzem szybciej fermentuje) (2013/05/21 23:18)
Co myślicie o tym, żeby na przykład dodać jakiś aromat do gotowanej kuku ?A i drugie pytanie jaką kuku gotujcie taką sucha (pastewną) czy taką żółtą z puszki? (2013/05/22 22:05)
Kuku z puszki nie trzeba gotować (miałeś ją kiedyś w ręce?). Czytając wszystkie posty mogłeś zauważyć że zapach dodaję po ugotowaniu. (2013/05/23 06:09)