Kucoby - jakie rybki?

/ 27 odpowiedzi
Witam, Panowie łowiliście kiedyś na Kucobach?, poradzcie: jakie są tam rybki, jak najlepiej uzbroić wędkę.??. Z góry dzięki...;))
krispi

hej witam łowiłem na kucobach ale nie przypadły mi do gustu szczerze może dlatego iż nie miałem tam brań jedynie płotka do 15 cm i namolne sumiki karłowate dodam iż łowie z gruntu z koszykiem zanętowym,łowisko na którym mam najwiecej szczescia to ostrowy tam w tej chwili bierze z białej ryby jaz,krąp,karaś,płoć a jeśli chodzi o kucoby to wpuścili tam podobno dużo leszcza ale nie chce brać także powodzenia kolego (2010/07/18 22:59)

mati1172

Na ostrowach to który zbiornik jest dolny??. Ten większy??. Bo nie wiem ;//  dzieki za pomoc :) (2010/07/25 20:09)

krispi

Szczerze mówiąc nie wiem który jest dolny a który górny no ten mniejszy na pewno odróżnisz od dużego bo sie wielkością różnią kolosalnie w każdym razie jak wjeżdzasz do najpierw jest mały a póżniej duży ja wędkuję raczej na dużym ale kilka razy byłem na małym,na dużym miałem lepsze efekty choć na małym też było nieźle teraz byłem w weekend w Blachowni na zbiorniku i się tylko wkurzyłem,jest tam od zarąbania leszcza w przedziale od 15 do 30 cm i bierze jak najęty złapałem ich naprawdę dużo i wszystko wróciło do wody,takich kroczków nie biorę nigdy choć podobno nocą bierze leszcz tam taki 50cm i więcej.A ty kolego co byś polecił ze zbiorników?  (2010/07/26 16:42)

krispi

A jeszcze jedno ja oprócz tych Ostrów to wędkuję najczęściej w Krzepicach na Łezce choć ogólnie jest to słaby zbiornik ze względu na dużą presję wędkarską, nie wiem czy wiesz ale w tym roku z wiosny to nie szło tam usiąść tyle było wędkarzy bo ryba z wiosny brała tzn karp w tej chwili karp bierze bardzo rzadko lina to nie złapałem tam wcale ale mozna sie tam z leszczami pobawić szczególnie od strony boiska na samym końcu tam koło tarliska byłem tam ostatnio z tydzień temu pod wieczór zanęciłem traperem leszczowym z melasą i brał leszcz 35 do 40 cm z gruntu oczywiście i mnóstwu małego jazia niewymiarowego ogólnie w tym roku od czasu powodzi ryby zgłupiały i biorą różnie albo wcale albo bardzo dobrze (2010/07/26 17:01)

mati1172

Ze zbiorników nie dużo moge ci polecić..., ostatnio na Kucobach mój wujek złapał przy mnie leszcza 48cm, a dzień później jakiś gościu leszcza 58cm, więc chyba warto. Niedawno tam przy tej drugiej wyspie (patrząc  od drogi) jakiś koleś złapał karpia 10kg, i ogólnie ponoc jest tam duża ryba tylko trzeba miec trochę szczęścia. A nie wiesz może gdzie by tutaj na szczupaka zarzucic??? Skąd jesteś??, bo ja Dankowice-Piaski, i nie wiem gdzie by tu rzucic na szczupaka żeby coś wyciągnąc... może coś poradzisz?? Z góry dzięki.. ;)) (2010/07/27 15:00)

krispi

Ja jestem z Zimnowody a jeśli o kucoby to jest tam duża ryba ale wiedz o tym że duża ryba jest praktycznie w każdym zbiorniku u nas w obrębie tylko nie chce brać albo bierze sporadycznie więc jeśli o kucoby to w tej chwili z tego co wiem to ciężko bierze a nawet jeśli złapali tam to co mówisz to były to sporadyczne przypadki gdyż byli tam niedawno karpiarze i przez trzy dni nęcenia i łowienia w trzech złapali 5 leszczy to jest kropla w morzu!!a jeśli chodzi o szczupłego to właśnie na kucobach jest go dużo ale z reguły do 50cm choć jak masz szczęście złapiesz dużego,ostanio na liswarcie właśnie od strony Dankowic do Krzepic most NA KUŻNICZCE gość na żywca wyciągnoł 2 giganty 105 i 85cm.Widziałem je na zdjęciu.A pozatym to szczerze wszedzie jest tak samo ze szczupakiem w większosci mały,aha i na zakrzewie w kłobucku na sining brał mi dobrze szczupak taki do 65cm.KIedyś tez bedąc na rybach na magrecie na liswarcie a byłem na połowiebiałej ryby,pod nogami rzucił mi sie szczupak taki spokojnie metrowy i na oko z 8 do 9 kg czyli wniosek z tego że na liswarcie moze spróbój bo zdarzają sie tam naprawde okazy.Połamania (2010/07/27 17:01)

Grzegorz83

Witam kolege Ja mieszkam nie daleko kucob i wedkuje tam czesto chociaz jestem poczatkujacym wedkarzem i nie narzekam na brak szczescia tam bo widzialem wedkarzy co nawet ladne okazy karpia i szczupaka wyciagaja teraz tez sandacza podobno wpuscili slyszalem A co do ostruw to chcialem zapytac jakich zanet uzywasz bo bylem tam i nic Pozdrawiam (2011/02/20 15:20)

Grzegorz83

Witam Kolegów Mam pytanie jakich zanet na łeszcza uzywacie tzn chodzi mi czy dodajecie atraktorów do nich zapachowych jak tak to jakich Pozdrawiam
(2011/02/20 15:31)

krispi

kolego na leszcza na wiosne nie dodawaj atraktorów zapachowych wystarczy mieszanka zanęty leszczowej możesz troszke melasy ewentualnie dodać i pinka plus biały a jak już zrobi się naparawdę ciepło to wtedy możesz dodać np miód czy coś słodkiego,jeśli codzi o ostrowy to używałem przeróżnych zanęt od trapera,bruda i różne inne i na rózne gatunki ryb to też zależy jak trafisz,ja tam z reguły łapie jazie,krąpie i karasie czasem karpik,na spining ładne okonie mi sie zdarzały na ostrowach również (2011/02/20 15:56)

Grzegorz83

A kolego czosku do zanet tez slyszalem ze dodawaja i sa nezle efekty lecz nie prubowalem tez wybieram sie na magrete ale jakos nie umiem tam dotrzec :) lowiles tam moze tez i jakie efekty (2011/02/20 16:30)

krispi

tak czosnek też przyciąga leszcza ale też bez przesady trzeba go dać z umiarem na magrecie narazie woda jest bardzo płytka upuścili na tamie o połowę ,łowiłem tam ale raczej na spinnig jest tam szczupak i okoń głownie ale ja raczej wole zbiorniki od rzek (2011/02/20 16:47)

Grzegorz83

Dzieki nio tak masz racje zeby nie przesadzic z tym dodaniem a jeszcze jedno pytanko ile teraz oplata kosztuje bez opolskiego sam slask (2011/02/20 16:53)

krispi

okreg częstochowa 191 złotych a dopłata za opole 70 (2011/02/20 16:55)

krispi

a to od kiedy wędkujesz kolego? (2011/02/20 16:56)

Grzegorz83

Ok dzieki I pozdrowionka (2011/02/20 16:56)

Grzegorz83

Od 2 lat juz ale to tak jak mam czas blisko mam do kucob i borek wiec tam najczesciej jestem raz bylem na ostrowach i na lezce (2011/02/20 16:59)

krispi

a na borkach mamy zawody 3 maja jka tam głownie ryba jest obecnie? (2011/02/20 17:01)

Grzegorz83

Amur Karp lin leszcza nie zlowilem jeszcze tam wiec niewiem czy sa amur jest tam duzy karpie tez liny srednie (2011/02/20 17:03)

krispi

wędkowałem tam raz na borkach ale głownie płotki i okonie nic grubego tam nie złapałem słyszałem właśnie że tam wpuścili leszcza na jesień nie wiem czy to prawda (2011/02/20 17:06)

Grzegorz83

Leszcza jeszcze tam nie zlowilem wiec tez nie wiem na kucobach podobno sandacza wpuscili tak slyszalem w borkach jest duzo plotek tylko plytko tam jest w tym zbiorniku ale sa okazy ladne ja czesto na zanete morlina lowie (2011/02/20 17:10)

krispi

tzn pewnie łowisz na koszyk zanętowy tak?bo ja głownie na koszyk na feedery czasami spławik ale zdecydowanie na cięzko to ulubiona moja metoda co do zanęty na leszcza to spróbuj bogusława brudy brasem leszcz (2011/02/20 17:13)

Grzegorz83

Ja tez wole na Ciezko zadko na splawik to musi byc spokojna woda bo zaraz wkurza mnie to jak fala sciaga przewaznie uzywam morlina i atrakrora z dipa (2011/02/20 17:19)

krispi

no ale narazie możemy tylko pomarzyć o wędkowaniu,wszędzie lód i nie da rady a ja na lód nie chodzę,zimą robie przerwę poprostu.Byle do wiosny pozdrawiam (2011/02/20 17:22)

Grzegorz83

No ja tez nie narka pozdro (2011/02/20 17:23)

Grzegorz83

Witam kolegów jak tam przygotowania do  wedkowania Rozpoczeliscie juz Moze byliscie kiedys na Warcie jakie tam sa rybki i gdzie mozna polowic od strony Działoszyna Pozdrawiam
(2011/03/22 16:38)