Kubek do tyczki

/ 16 odpowiedzi
Witajcie,
ponieważ nie bardzo znalazłem interesujący mnie wątek postanowiłem założyć nowy, otóż mam dwa problemy:
- czy do każdej tyczki można używać kubka zanętowego(ponieważ kiedyś czytałem że nie bardzo)
- i czy top pod kubek warto jest zrobić z starego bata z włókna szklanego? wiem oczywiście że takie rozwiązanie jest nie komfortowe bo tak zrobiony top będzie się wyginał bardzo, chodzi mi tylko czy ktoś używa takiego patentu i z jakim skutkiem.
Za wszelkie odpowiedzi będę wdzięczny
pozdrawiam
Romuald55

Ze względu na wagę taki top nie będzie dobry.To po pierwsze.
Po drugie,Top jest nasadowy i wykończenie wewnętrzne elementów bata nie jest idealnie gładkie co może spowodować uszkodzenie tyczki.Nie da się tego elementu idealnie dopasować. (2014/01/15 09:50)

patryk-kociemba

dzieki to juz wiem na czym stoje:) a co do pierszego pytania to każda tyczka nadaję sie pod kubek ? (2014/01/15 10:24)

max1998

Ja używałem dwóch topów z bata. jeden cały szklany-strasznie się wyginał drugi- węglowy ze szklanym końcem - całkiem spoko, podawałem średnie kule na rzekę i wytrzymał.
 Co do drugiego pytania z każdej tyczki można podać zanętę z kubka po warunkiem że top jest dobrze dopasowany.  (2014/01/15 11:36)

patryk-kociemba

dzięki max1998, mam starego szklanego bata którego mi nie szkoda to pewnie spróbuje przynajmniej na sucho jak będzie się zachowywać ponieważ chce podawać malutkie kulki. (2014/01/15 14:25)

max1998

Jak zrobisz ten top to wyjedź pierwszy raz bez zanęty. Jak się tyczka mocno ugnie pod ciężarem topu to top jest za ciężki i możesz przy kulce złamać tyczkę (2014/01/15 15:14)

patryk-kociemba

dzięki za ostrzeżenie ale zrobie prosciej :) zwarze poprostu i zobacze najpierw jaka jest roznica  pomiedzy orginalnym topem a topem z kubkiem i zdecyduje czy używać. (2014/01/15 19:53)

max1998

Lepiej zrób tak jak pisałem bo jak masz mocną wędkę to wytrzyma ciężki top. Jak będziesz wyjeżdżał to obserwuj tyczkę możliwe że element do którego przyczepisz top troszkę się ugnie ale jak nie za mocno to da rade. Ja pierwsze kulki podałem na podwórku żeby dobrze wyczuć te topy. (2014/01/15 20:40)

mienta

Kolego nie radzę ci kombinować z przeróbką bata na top bo może się to zakończyc złamaniem tyczki,a to juz nie jest miłe, w sprzedaży są topy uniwersalne firmy browning,zarówno do zbrojenia w gumy ,jak i do mocowania kubka.Taki top ma zaznaczone średnice więc wystarczy zmierzyć średnicę zewnętrzną elementu na który top ma wchodzić, i przyciąć nowy top i gotowe pod tym linkiem masz topy oraz ceny  http://matchpro.pl/category/wedziska-tyczki-topy (2014/01/16 19:17)

patryk-kociemba

dzeki, lecz szukalem rozwiazania takiego ponieważ póki co skończyły mi się fundusze na dodatkowe wyposażenie a potrzebny mi kubek do nęcenia w dość płytkim kanale.
Myślałem bardziej jak już o http://allegro.pl/top-4-elementowy-uniwersalny-mikado-wegiel-dvd-i3815456957.html   i nawet z tego co mierzyłem chyba powinien pasować do mojego colmica. (2014/01/16 19:48)

mienta

Te topy zbytnio się nie nadają do kubka,po prostu są zbyt delikatne a ich ścianki sa cienkie (2014/01/16 20:19)

patryk-kociemba

no to kaszana jednym słowem zostaje mi tylko oszczędzanie na top browninga (2014/01/16 20:32)

Romuald55

Ja w mim Colmicu mam właśnie top Mikado jako top do kubka.Po odcięciu fragmentu drugiego elementu w celu wklejenia mocowania kubka jest już wystarczająco sztywny i mocny. (2014/01/16 22:24)

patryk-kociemba

Ja w mim Colmicu mam właśnie top Mikado jako top do kubka.Po odcięciu fragmentu drugiego elementu w celu wklejenia mocowania kubka jest już wystarczająco sztywny i mocny.

Dzięki twojej wypowiedzi zaoszczędziłem stówkę:) dzieki wielkie (2014/01/17 08:07)

Romuald55

Dodam jeszcze,że do nęcenia kulami zanętowymi warto używać "podajnika zanętowego" z siatki.Jest dużo lżejszy od tradycyjnego kubka zanętowego. (2014/01/17 11:21)

fkuzi555

Pierwsze pytanie - w zasadzie tak. Każda tyczka uniwersalna i rzeczna spokojnie udźwignie kubek. Problematyczne jest to w tyczkach typowo kanałowych, ale małą, lekką kulkę swobodnie da radę. Na kijach rzecznych można wywozić naprawdę duuuużo...
Top ze szkła - nie ma sensu. Próbowałem to robić w starym kiju i zwis był taki, że trzeba by było dokładać jeszcze z metr rury, żeby celnie wyjechać. Jest za miękki i może uszkodzić wędkę.
Podajniki - siateczka i sztywny (plastik, plastik 2-częściowy, węgiel) i każdy ma plusy u minusy. Do kulek - siateczka jest świetna, ale nie wyjedziemy czymś "mokrym" no i widać, czym wyjeżdżamy, co na zawodach zbyt wskazane nie jest. Ja sam na początku używam siateczki, później 2-częściowego plastiku Colmica (2014/01/20 09:27)