Witam.Wszystko zalezy od tego jakie ryby chciałby kolega łowić. Z tego co zauważyłem nad Popradem najwięcej jest klenia i w niego bym celował. Czyli wszystkie przynęty kleniowo-jaziowo-pstrągowo-okoniowe od tego bym zaczynał(eliminując szybko te najmniej skuteczne). Bywałem tam głównie w wakacje więc z tego co zauważyłem 1miejsce odnośnie rybostanu wiedzie kleń, 2świnka, 3brzana nie wiem jak w innych miesiącach. Spinningiści raczej mało wylewni coś tam burkną i tyle, myśle że przyjezdni. Spławikowcy 100% komunikatywni autochtoni (Czarni Górale) bardzo sympatyczni ludzie lub miałem poprostu szczęście,nie takie jak do spinningistów:) Łowili na wszystkie możliwe przynęty roślinne tylko w głębszych miejscach i mniej więcej takie ryby co opisałem wcześniej. Rzeka według tutejszych wędkarzy jest traktowana po macoszemu, Słowacy nie zarybiają bo my wyłowimy a my mamy takie samo podejście co Słowacy- trochę to smutne. ps: Z głowacicą cięko ale. (2022/01/13 14:51)
Co do kleni i brzan wobler na tę rzekę wydaje mi się odpowiedni i tylko kwestia wybrania odpowiedniego modelu na daną porę roku co do głębokości prowadzenia i akcji przynęty. (2022/01/17 14:50)
Niewąpliwie pomimo, że coraz częściej sięgam po gumy to woblery ciągle są dla mnie numerem 1. Może i dlatego że kiedy spinning mną zawładnął w sklepach nie było wielkiego wyboru i tak zacząłem strugać.... Stare, piękne czasy kiedy bez telefonów komórkowych wiadomości o dobrych,rybnych łowiskach roznosiła się tzw pocztą pantoflową i tylko do zaufanych znajomych. (2022/01/18 10:41)