Witam, Dopiero zaczynam z castingiem i chciałbym wybrać swoją pierwszą wędke i multiplikator. Jednak znalazłem dwie wędki i nie wiem którą wziąść do multiplikatora, który wybrałem. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi powiedzieć, którą wędke wybrać.
1 zestaw: multiplikator - Abu Garcia Black Max Left Hand https://pleciona.pl/pl/p/Abu-Garcia-Black-Max-Left-Hand/15978
wędka - Berkley E-MOTION 1.98m 10-30g M Cast 2cz https://pleciona.pl/pl/p/Berkley-E-MOTION-1.98m-10-30g-M-Cast-2cz/26345
2 zestaw: ZESTAW CASTINGOWY BLACK MAX COMBO https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/abu-garcia-zestawy-castingowe-black-max-combo/s/1057
Multiplikator w obu zestawach jest ten sam, tylko nie wiem, która wędka lepsza. Cena nie ma znaczenia, ani "jakość do ceny". Zastanawia mnie tylko która będzie lepsza. Zamierzam łowić np. na Jerki 30g, Savage Gear 3D Bleak Glide 28g, Savage Gear 4Play V2 Liplure 13,5cm 18g. Jednak jakimś canibalem 8cm z główką 5g też bym rzucił.
Witaj. Zaczynając przygodę z castingiem, nie zaczynaj od zakupu sprzętu. Najpierw zapoznaj się z teorią i radami tych, którzy mają o tym pojęcie. Szczególnie, jeśli chodzi o zakup kija.W zależności od techniki wędkowani .. jest sporo rzeczy, które przy castingu mają znaczenie i powinny być uwzględnione przy doborze sprzętu. Wbij na YT hasło "zestaw castingowy". Zobaczysz wtedy, ile filmów jest do obejrzenia o tym , jak dobrać zestaw, jak wybrać sprzęt, rady dla początkujących itp, itd.... Aby tu opisać wszystko, co ma znaczenie musiałbym pisać 2 godziny. Poza tym te filmy naprawdę dobrze się ogląda. (2021/04/28 19:39)
Dzięki za odpowiedź, co do tego co pisałeś to obejrzałem już sporo filmów na temat castingu i ogólnie ogarniam. Bardziej moje pytanie dotyczy tylko, którą wędke wybrać z powyższych. (2021/04/28 19:57)
Po pierwsze instrukcja obsługi: "Primo - sprzęt -zmień plecionkę na 4X, jest trochę sztywniejsza, ale w cascie to nie przeszkadza, a często wręcz pomaga, na początek Mikado fine 0.12 powinno być ok, nie zrujnuje kieszeni a znacznie ułatwi zabawę, nawiń na mokro i możliwie najciaśniej -zastosuj cięższe przynęty, na początku nauki nie schodź poniżej 15g całości, przynęta powinna być lotna i tania, docenisz to przy odstrzałach, wahadła, tanie jerki i mięsiste gumy będą najlepsze (kolejność nie przypadkowa) -Okonie na casta póki co sobie odpuść, skup się na Szczupakach i Sandaczach, większymi/cięższymi wabiami łatwiej się rzuca
Secundo - ustawienia -docisk szpuli ustaw tak żeby nie było luzu osiowego, czyli żeby szpula nie ruszała się na boki, a potem dokręć jeszcze pół obrotu (Na nakrętce docisku maźnij kropkę flamastrem olejnym aby mieć punkt odniesienia w jakiej poz. się znajduje) -magnetyk na poz. 12-14, rzuty będą krótkie, ale brody nie powinny się zdarzać, -załóż wahadło lub taniego jerka (dobrze latają), z uporem maniaka rzucaj, rzucaj, rzucaj... -przy wpadnięciu przynęty do wody, koniecznie hamuj szpulę kciukiem, kontroluj szpulę po rzucie, luźne zwoje nawijaj przez palce -unikaj rzucania pod wiatr (przynajmniej na początku), łatwo o brodę -nie skupiaj się na odległości lecz na płynności rzutów Po pewnym czasie (kilka/naście/dziesiąt godzin nad wodą) rzuty będą coraz płynniejsze, co kilka rzutów luzuj magnetyk o jeden klik, aż dojdziesz do poz 8-9 i tak na razie zostaw, docisk szpuli luzuj ostrożnie, zajrzyj też na YT, jest sporo filmów o ustawieniach i rzucaniu castem.
Tatula to ogólnie wdzięczny i przyjazny dla użytkownika multik (mój ulubiony), o ile nie jest uszkodzony/zajechany i w miarę dobrze ustawiony, takie historie nie powinny mieć miejsca lub szybko przeminąć. Tyle ode mnie, koledzy na pewno jeszcze coś dodadzą." (Autor http://jerkbait.pl/user/65275-drchlubicz/)
Moim zdaniem najlepiej zrobisz jak poprosisz kogoś kto łowi tą metodą żeby Ci zademonstrował w praktyce jak się nią łowi.Filmy i słowne instrukcje niewiele pomogą.Ja uczyłem się sam na podstawie filmów i wiele wody upłynęło zanim udało mi się rzucać bez tzw. bród. (2021/05/05 20:00)
Nie demonizujmy. Teżjestem samoukiem i wystarczyło mi kilka godzin, żeby na tyle opanować casta, że mogłem bez zawstydzenia wziąć udział w zawodach. Jeśli chodzi obrody, to nawet najepsi technicznie castingowcy nie są w stanie całkowicie ich uniknąć. Podobnie jest z odstrzałami. Dobry trening po teoretycznym zapoznaniu się z zasadami pozwoli na takie ograniczenie wszelkich "nieszczęść", że zabawa stanie się wciągająca i satysfakcjonująca. Obrazowo - na początku poeczas 2 godzin wędkowania miewałem minimum 8 bród, po około 5 treningach, podczas 8 godzin wędkowania miałem 2 brody ;)) Bardzo ważne jest użycie linki odpowiedniej do castingu, większość znawców rekomenduje 4-splotowe oraz odpowiednie ich nawinięcie na szpulę. Zawsze nawijam przez wszystkie przelotki i napiętą na tyle, żeby można było ją nawinąć przy ustawieniu hamulca magnetycznego na 50% mocy. Podczas wędkowania trzeba kontrolować regulację hamulca magnetyczny po każdej zmianie przynęty jeśli mają one choćby gram różnicy ciężaru. Hamulec winien być tak ustawiony, żeby przynęta samoczynnie opadała, ale bardzo powoli lub dpiero po wymuszeniu tego opadania poprzez delikatne porząsanie szczytówką. Równie ważne w technice castingowej, to płynność rzutów (spinningiście trudno odzwyczaić się od dynamicznego zarzucania przynęty) i kontrola szpuli kciukiem z wyhamowaniem obrotów tuż przed upadkiem przynęty do wody. Jeśli chodzi o odstrzały, to w cztery sezony utraciłem w ten sposób zaledwie 4 przynęty, więc średnio 1 w sezonie. (2021/05/06 08:00)