Który match wybrać ?

/ 10 odpowiedzi / 3 zdjęć
Czołem,
który match powinienem wybrać ?
Szukam wędki na spławik, która da sporo frajdy z mniejszymi rybami płocie/leszcze. Spławiki przelotowe od 2g do 10g. Jezioro.
Poświęciłem sporo czasu na szukanie i nie wiem, którą z nich wybrać
[url=https://allegro.pl/wedka-vde-r-team-match-robinson-3-90-10-25gr-i6682688034.html]Robinson VDE-R Team Match 390 10-25g[/url]
[url=https://allegro.pl/mikado-apsara-classic-match-390-c-w-5-25-g-i7110454409.html]Mikado apsara 390 5-25[/url]
[url=https://allegro.pl/wedka-thunderstrike-match-mistrall-3-90m-25g-fish-i6698741310.html#thumb/1]Mistrall Thunderstrike[/url]
Nie chce delikatniejszej wędki, chcę zachować odrobinę rezerwy.
Czy któraś z nich ma większe przelotki pod stopery gumowe, po zdjęciach nie mogę tego stwierdzić ?
Z góry dziękuję za pomoc.
w-ptak

cześć Pawle, polecam twojej uwadze odległościówkę Combat UL Match c.w. 12. Bardzo udana odlkegłościówka marki Mega Baits, poczytaj o niej trochę.
http://www.firmadragon.pl/czytelnia/testerzy-relacjonuj/2965-odleglosciowki-na-lina-i-zawodnicza

Superlekka odległościówka klasy zawodniczej. Przeznaczona do szybkiego łowienia
średnich i małych ryb na odległościach do 30 metrów. Wyposażona w przelotki klasy
SiC i grafitowy uchwyt do kołowrotka.

Nr kat. 23-21-360

W razie pytań pisz do mnie na marketing@firmadragon.pl

Pozdrawiam, Waldemar Ptak (2018/09/03 08:17)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

pakul1206

Mistrala bym sobie darował, Mikado są bardzo ładne ale 'miękkie' , Robinson natomiast sztywniejszy a co za tym idzie szybszy , miałem VDE fajnie się łowiło ale nie mogłem na niego patrzeć :) Jalość wykonania porównwalna (2018/09/03 17:05)

w-ptak

INSANITY MATCH 25
Mocne matchówki do połowu na dużych odległościach, przeznaczone głównie na łowiska, gdzie można się spodziewać częstych brań dużych, kilkukilogramowych ryb.
Szybka akcja tych wędzisk odczuwalna przy rzutach i zacięciu zmienia się w płynne ugięcie podczas walki z rybą. Polecamy je również do łowienia w rzekach. Zalecany zakres stosowanych żyłek: 0.14–0.22 mm. (2018/09/04 14:12)

w-ptak

BLACK SHADOW MATCH c.w. 20 g
Lekkie i smukłe, a jednocześnie bardzo mocne matchówki. Dają możliwość komfortowego podania zestawu na bardzo duże odległości i gwarantują skuteczne zacięcie z kilkudziesięciu metrów. Wytrzymałość blanków pozwala stosować te wędki nawet do połowu kilkukilogramowych karpi czy brzan. (2018/09/04 14:13)

davids80

Hej. Zastanawiam się nad: Tubertini Geodys Light Match 390 (4-15g) lub Trabucco Precision XT Match Plus 390 (8-25g). Co byście bardziej polecili? Osobiście bardziej przychylam się do zakupu Geodys (następcy popularnej Xenii), ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnych opinii, testów... No i osobna kwestia - kołowrotek do tego wędziska ;) Gdzies tam czytałem o Spro Passion 740 match, ale z jego dostępnością kiepsko a może jest coś równie dobrego w podobnym budżecie. (2018/09/04 14:23)

aldente

...stopery do slidera , splawika montowanego przelotowo....tylko stopery nitkowe a nie gumowe! Gumowe beda zawsze haczyly i skracaly rzut...nie mowiac juz o splataniu zestawu... (2018/09/04 16:23)

paw84

Wybór padł na Mikado Apsara 390 5-25g. Znalazłem opinię dotyczącą tej wędki, użytkownik chwalił jej wykonanie. Twierdzi, że jest dość sztywna, akcja szczytowa a o to właśnie chodzi.
Mam już feeder Mikado, który bardzo lubię. Do tego kiedyś otarłem się o ich serwis i byłem zadowolony, bo naprawili na gwarancji szczytówkę, którą jako początkujący uszkodziłem przy zarzucaniu i to z własnej winy.
Wiele osób chwali wędki Mikado, a jako, że mam ten feeder to mniej więcej wiem czego mogę się spodziewać. Nadal mam poczucie, że kupuję w ciemno, ale i tak wiem wiecej niż w przypadku pozostałych wędek gdzie nawet trudno o informacje z czego są wykonane.
Wędka już czeka do odbioru na poczcie. Do października przetestuję wielokrotnie i wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej, choć trudno będzie o porównanie bo to będzie pierwszy match w moich rękach.
Do tego kołowrotekOkuma Carbonite 2M Match 35RD.

Niestety większość z polecanych wędek musiałem z góry odrzucić ponieważ przekraczały zakładany budżet 200zł. Mikado mam za 165zł a waży podobnie ok. 210g (wegiel 24T). Zobaczymy co z niej będie po czasie, bo na tą chwilę to tylko informacje na papierze. Oby mi sę dobrze sprawowała i oby wszystkie przelotki dotarły proste, bo mam obawy co do wędki wysyłanej pocztą polską. (2018/09/05 11:06)

w-ptak

Życzę ci zadowolenia z wędziska i wspaniałych przygód na łowiskach.
Co do ceny wędziska. Regułą jest, że jakość kosztuje i nie spieram się tutaj o kwotę 50 zł, co nierzadko jest regulowane większą/mniejszą marżą sklepową, a o 150-200 zł. W tej różnicy odnajdujemy lepsze materiały, komfort użytkowania, dynamikę, trzymanie ryby itd. Jeśli tylko możesz sobie pozwolić na kosztowny zakup, to nigdy nie rezygnuj w imię niejasnych oszczędności - starannie wybierając kijek znacznie się wzbogaca swoje wędkarstwo i bynajmniej nie chodzi o PLN, a o wrażenia znad wody i skuteczność łowienia. :) Pozdrawiam (2018/09/05 18:23)

paw84

Dziękiw-ptak. Oczywiście zgadzam się z Tobą. Na tą chwilęnie nie mogę sobie pozwolić na droższą wędkę. Do tego to pierwsze podejście do matcha, więc nie chciałem szaleć. Za dwa tygodnie test w spokojnej zatoczce Adriatyku.
Wędkę zamówiełm z allegro, dotarła zapakowana w karton. W środku oprócz wędki zamówiłem trochę innego sprzętu, w tym pół kilo ołowiu. Po rozpakowaniu okazało się, że ołów zapakowany w woreczek lata luzem w kartonie. Sama wędka była w standardowym materiałowym pokrowcu. Jedna z przelotek przebiła materiał. Byłem przerażony odpakowując wędkę. Ostatczenie nie widze na niej uszkodzeń, ale wszystko okaże się nad wodą. (2018/09/05 22:04)

w-ptak

Koniecznie zwróć uwagę na niewłasciwe pakowanie, czym mogli narobić strat i kłopotów. Powodzenia. :) (2018/09/06 11:19)