Które mocowanie do kiwoka lepsze?
utworzono: 2013/03/05 14:39
Witam! Sezon podlodowy powoli dobiega końca,ale wpadło mi parę lewych zaskórniaków i planuję sobie kupić wędkę podlodową już na przyszły sezon.I mam problem jaką wędkę wybrać.Chcę głównie łowić na mormyszkę w związku z czym jaka będzię lepsza wędka do montażu kiwoka , taka bez górnej przelotki czy z przelotką ale z zamontowanym specjalnym adapterem w postaci wygiętego pręcika?
[2013-03-05 14:39]
Jak w temacie. Na ostatni mój wątek też miałem zero odpowiedzi.Czyżbym zadawał za trudne pytania?
[2013-03-05 21:38]
Witam.Dla mnie najlepsza opcja to przelotka założona ok.1cm od końca,a na końcu kiwok.Nie stosuje tych gum ,w które obecnie wyposażone są kiwoki tylko wentyl.Malutki otworek w tych gumach często zamarza blokując żyłkę,a wtedy przy zacięciu żyłka musi piardnąć.Można użyć tej gumy ale ja bym żyłkę przkładał od przelotki do oczka w kiwoku.
[2013-03-05 21:53]
Według mnie obojętnie czy masz kiwok na końcu szczytówki, czy na bocznym wygiętym druciku. To kwestia przyzwyczajenia. A jeśli chodzi o mocowanie kiwoka - ja zawsze robię to za pomocą KOSZULKI TERMOKURCZLIWEJ, kupisz ją w każdym sklepie " elektrycznym" , w każdej średnicy i kolorze. Pozdro.
[2013-03-06 08:54]
Witam.Dla mnie najlepsza opcja to przelotka założona ok.1cm od końca,a na końcu kiwok.Nie stosuje tych gum ,w które obecnie wyposażone są kiwoki tylko wentyl.Malutki otworek w tych gumach często zamarza blokując żyłkę,a wtedy przy zacięciu żyłka musi piardnąć.Można użyć tej gumy ale ja bym żyłkę przkładał od przelotki do oczka w kiwoku.
Kolego, jeśli dobrze rozumiem, to piszesz o otworze służącym do nakładania na szczytówkę, a nie do przewlekania tam żyłki, czasem są dwa do różnej grubości szczytówek. Żyłka powinna przechodzić z ostatniej przelotki na wędzisku do oczka w kiwoku, nie można je przewlekać przez otwór w gumie służącej do montażu kiwoka.
Dobrze się zrozumieliśmy?
[2013-03-06 10:25]Sposób mocowania jak na dolnym rysunku gorzej sygnalizuje brania podnoszone, co ma niebagatelne znaczenie przy tego rodzaju braniach.Osobiście stosuję mocowanie kiwoka pod kątem 90 stopni do blanku. [2014-02-02 16:54]
Przez gumę żyłki się nie przewleka Ja robie tak:
Na początku chciałbym się przywitać bo jestem nowy w te grupie. Łowię już na lodzie od 2 lat i co rok bardzie mi się to podoba.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zamontować kiwok tak ja na tym zdjęciu drugi obrazek.
Dziękuje i pozdrawiam.
[2014-11-09 11:48]