Która z przynęt na szczupaka?

/ 9 odpowiedzi
witam.
mam pytanko co proponujecie na szczupaczka ? która z tych przynęt? prosze o odp. mozecie takze napisac co i na co moge złowic. z góry dzięki

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Lukaszspin

Witam kolego,
lubię wędkować na spining wiec myślę, że będę mógł Ci pomóc;)
Przynęty o numerach 1, 2, 3, 10 są dobre na okonia zaś 4, 5, 6, 7, to zdecydowanie szczupak!
12 i 11 powiem tak...używałem ich i zarówno malutki szczupak jak i okoń w nie biły.
Ja na szczupłego preferuję dość duże 6, 7 gramowe obrotówki i 7, 10 centymetrowe kopytka takie jak nr 9! A tak szczerze to najlepszą metodą są eksperymenty i dużo cierpliwość.
pozdrawiam i powodzenia... (2010/07/17 09:17)

kaban

Każda z tych przynęt może być użyta w polowaniu na szczupaki.Jak wspomniał poprzednik eksperymentowanie nad wodą(zmiana koloru,wielkości,rodzaju przynęty,prowadzenia)to chleb powszedni spinningisty.Cudownej przynęty niema(na szczęście)ale wiara w ulubioną przynosi czasami zadziwiające efekty.Pozdrawiam. (2010/07/19 09:33)

wLk

Wszystkie. Tylko nie 3, to bardziej okoniowa gumka. No i nie ma zasady ze jak guma wieksza to szczupak też bedzie większy. Ani na odwrót. Połamania kija. (2010/07/19 10:39)

Paczosek

dzieki za wasze podpowiedzi juz koncze ze spiningiem...:( to jest nuda ...
Ciągle zucasz zwijasz, zucasz zwijasz, 3 dni w godzinach od 16 do 21 i nic ani brania nałaziłem sie po 2 ogromnych stawach i nic. To nie dla mnie teraz popróbuje na żywca cos teraz na spławik grunt i zywa rybka na szczuplego moze tak bo spining to nie dla mnie :( 3 dni i ani brania (2010/07/19 21:13)

darek33

Od 16 do 21 i tylko trzy dni i już się zniechęcasz, popróbuj wczesnym rankiem albo lepiej nad ranem. Późne wieczory też są dobre ja mam brania nawet o 23 czyli w nocy. Na każdym zbiorniku jest inaczej u mnie najlepsze brania są właśnie późnym wieczorem i to nie zawsze, czasem przez tydzień bardzo trudno znaleźć a co dopiero z kusić rybę do brania. Nie poddawaj się tak łatwo, spining-owanie to naprawdę fascynująca metoda. I na początek nastaw się na mniejsze ryby, kup parę błystek nr:1 lub 2 gumki do 4cm i spróbuj z okonkami. Od okonków wielu wytrawnych dziś spinningistów zaczynało. Pozdro (2010/07/21 11:25)

darek33

a co do przynęt to ja bym stawiał na nr: 1; 2; 5; 9 i 12 (2010/07/21 13:42)

u?ytkownik32021

jeśli szczupak jest w tej wodzie i trafisz na jego zer to zapewne coś wyciagniesz na każdą z powyzej przynęt (2010/07/21 18:29)

DARO2165

Witam.Kolego Paczosek tak jak moi przedmówcy mówili próbuj na wszystko , mianowicie gumki,obrotowki , wachadłowki ,duzo zależy od pogody,ciśnienia , ja ostatnio złapałem w tą niedzielę 2 szczupłe na wachadłówkę 0 gnoma,a wczoraj wiele prób i zeroooo. (2010/07/21 22:27)

pepe79

mi ostatnio na prowadzonego dość szybko małego zielonego twisterka na główce 2,5 gr uderzył 20 cm szczupaczek, a na woblera Dorado Lake 7cm (typowy szczupakowiec i sumowiec) prowadzonego powoli i z przerwami przy brzegu na pół metrowej wodzie przywalił pond 40 cm okoń - to się dopiero zdziwiłem ;-). Także reguły nie zawsze się sprawdzają...
Generalnie na szczupaka stosuj duże przynęty. Woblery 10-13 cm to naprawdę nic nadzwyczajnego.

Jak ryba dobrze żeruje to będzie rzucać się na wszystko.
Problem jest wtedy gdy ryba nie żeruje i musisz ją zachęcić do ugryzienia Twojej przynęty.

Co do kolorów przynęt to polecam artykuł na stronie Salmo:
http://www.salmo.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=46%3Aczy-kolor-ma-znaczenie&catid=34%3Ajak-owi&Itemid=37&lang=pl (2010/07/23 15:28)