Kto tym ludziom wydaje kartę wędkarską?

/ 105 odpowiedzi
zenfr

Kolego Jurku. Problem w tym, żeby napisać ten regulamin tak jak uczył Mikołaj Rej " aby jezyk giętki....",. Regulamin napisał jakiś bezmyślny pisatiel i w dodatku brak w nim spójnosci i logiki.Jak czytam te interpretacje to włos się jeży ,kto wcześniej wstaje ten rządzi. Już kiedyś napisałem o tym, ale nie wysłałem, bo "szkoda na znaczek".Z tymi "waszymi "egzaminami to też wielkie nieporozumienie .Czy znajomość regulaminu gwarantuje jego przestrzeganie??????
Jest kodeks drogowy,którego nieprzestrzeganie karane jest  kalectwem ,utratą pojazdu (konieczność złomowania,lub  " śmiercią", a ilu kierowców przegina???Wszystko zależy od  etyki wędkarza, a nie postanowień regulaminu.Jeżeli tyczy PZW, jest to stowarzyszenie ,które bardzo dba o swoje elity,ktore maja cieplutkie posadki bez żadnej odpowiedzialnosci i są bardzo ,a bardzo uczciwe, bo nie ma w nim żadnej korupcji ,bo nie trzeba ustawiać meczów. Wystarczy prawidłowo "zarybić", nikogo nie pominąć  i wszystko gra. Pozdrowienia dla myslacych!!!!

ikołaj Rej (2012/01/06 21:23)

dealer081

W Niemczech by zdobyc uprawnienia trzeba odpowiedziec na kilkaset pytan,nawet nie zwizanych z wedkarskim klimatem,pytania sa czysto wedkarskie lecz takze odnosza sie do ogolnego poszanowania przyrody,itd,u nas placi sie pare groszy za egzamin ktory jest tylko proforma,i gosc dostaje karte nie majac zielonego pojecia o podstawie RAPR,bo zwizek nasz ma to wszystko w dupie,wazna jest kasa,przepraszam za pisownie bo kozystam z niemieckiej klawiatury. 

kolego tu nie chodzi o wykucie regulaminu i setek pytan,lecz by zastosowac sie i miec czyste sumienie,co z tego ze jeden ma regulamin w malym palcu skoro robi wszystko by go ominac,to chodzi o wlasne sumienie i to czy wedkuje sie z pasja czy dla miesa. (2012/01/06 21:28)

jmakd

Odpowiadając koledze Zenfr, w PZW nie ma korupcji? to farsa, ale też nie ma równego traktowania kół przez okręgi.Np: koła w Lubaczowie są duże i w ubiegłym roku nie miały przedstawiciela w okręgu przemyskim, to nie jest oczywiście korupcja tylko spychanie na margines wśród "działaczy społeczników" kolegów z PZW. (2012/01/07 19:38)

mateusz91

jak miałem zdawac egzmin na karte to w pzw dostałem materiały z ktorymi miałem się zapoznac poczym wrucic i przystąpic do egzaminu (2012/01/07 20:52)

Kangur1979

Już ładnych kilka lat moczę kije i już dawno stwierdziłem że głównymi sprawcami wykroczeń nad wodą nie są wcale młodzi wędkarze tylko stare wygi....Właśnie ci którzy najwięcej krzyczą:że nie ma ryb bo kułsole,że śmieci,że wymiarów i okresów nie przestrzegają itd.

Właśnie oni przyczyniają się najwięcej do powyższych procederów...Taki  Zenek,Ździchu,Rychu Przynieś Flaszkę...Bo przecież ONI MOGĄ!!!Bo łowią tyle lat,bo pili z prezesem,bo co...???!!!A nie daj Boże usiąść na "jego" miejscu!!!To się dopiero dzieje..

Wykroczenia,przynajmniej większość wcale nie wynika z braku znajomości przepisów,tylko chęci "zysku",co można i się da to moje...Smutne,ale taka już mentalność...

Pozdrawiam wszystkich wędkarzy którzy nie łamią regulaminu i podchodzą zdroworozsądkowo do kwestii z tym związanych...

(2012/01/08 23:48)