Moim zdaniem nikt nie powinien płacic za skarbnika w kole, dla mnie działac w kole powinni ludzie pałający pasją do wędkarstwa, za darmo, a nie tylko dla kasy .
(2011/12/02 08:43)Moim zdaniem nikt nie powinien płacic za skarbnika w kole, dla mnie działac w kole powinni ludzie pałający pasją do wędkarstwa, za darmo, a nie tylko dla kasy .
Tak jest! Każda funkcja w kołach PZW powinna być CZYSTO społecznie pełniona. Ktoś może SPOŁECZNIE, za "dziękuję" patrolować łowiska i uganiać się kilometrami za kłusownikami i fałszywymi wędkarzami, to dlaczego skarbnik ma za wykonywaną pracę w kole dostawać jakieś profity? Zwrot za paliwo za dojazdy do Okręgu i tyle. Wystarczyłoby, żeby nie płacił składki za rok i problem gratyfikacji za robotę mamy z głowy. Dobrze, że ten co grilla szykuje na zawodach wędkarskich nie ma za to płacone.
moje zdanie jest podobne taka funkcja powinna być społeczna
Skarbnik w naszym kole ma odpowiedzialność za pieniądze ze składek. Jak w każdym biznesie nie ma takiej opcji że odpowiedzialny za pieniądze robi to gratis. Wiem że ma wynagrodzenie z okręgu a nie z koła. Pieniędzmi tymi nie utrzyma się i rodziny .To tak jakby robił społecznie.Nie wiem co kolegów jest on winien. To sam ochłap.
Pozdrawiam hoplita.
Każdy funkcyjny członek koła ponosi za coś odpowiedzialność. Strażnik rybacki zabezpieczając sprzęt jakiejś osobie za przewinienia, także, bo niejednokrotnie odbiera komuś sprzęt wart kilka tysięcy, nawet KILKA razy w miesiącu. I do momentu przekazania go odpowiednim służbom jest za to odpowiedzialny. Poza tym, naraża zdrowie i życie, eksploatuje PRYWATNY samochód na bezdrożach etc. Każdy strażnik odpowiedzialny za takie rzeczy, również chciałby dostawać CHOCIAŻ taki "ochłap" z Okręgu. Skarbnik eksploatuje może długopis i bateryjkę w kalkulatorze i to przeważnie kupione z pieniędzy koła. Ja do tych osób nic nie mam, jedynie mam żal o niesprawiedliwość finansową w tych kwestiach.
Nie powinni miec żadnych pieniążków ponieważ z roku na rok mają coraz to mniej pracy , rzekłbym nawet nie robią prawie nic, wędkarze rezygnują z tej instytucji ,rok rocznie liczba członków spada i to w całej Polsce a nie tylko w niektórych kołach ,także nie martwcie się jak będziecie tak dalej gospodażyc wodami PZW, to skarbnicy za parę lat nie będą mieli co zbierac do kieszeni. Ta instytucja zniknie , będzie tylko wspomnieniem dla niektórych przyjemnym dla innych mniej.Mam nadzieje że Kolega zgłosi chęć społecznego działania w kole ,na sezon nowy.Jak Kolega popracuje trochę to zmądrzeje . Nie ma pojęcia Kolega o sprawach tych i głópoty wypisuje.Pozdrawiam hoplita. (2011/12/03 23:48)
Nie ośmieszaj Kolego się . Nic nie wiesz. Z SSR to każdy ma do czynienia i za bohatera się ma.Ale to nie koło.Statut gwarantuje skarbnikowi pieniądze i diety . Słusznie się mu należy.Niech Kolega napisze czemu na zebrania i do pracy w kole nikogo namówić trudno.BO TO SPOŁECZNA ROBOTA. I nic nie ma prezes .sekretarz.zarząd. I tylko on biedny skarbnik ma najgorszą robotę i do zarządy okręgu rozliczać musi się. Nieraz dwa razy na miesiąc . I co? Dlatego ma i powinien mieć to prawo zapłaty ,oraz zwrotu poniesionych kosztów.Hoplita.
kol.sławomir66 przedstawił dość jasno sytuację. W moim kole mamy komfort bo do ZO PZW mamy żabi skok.Każdy skarbnik do chwili rozliczenia się ze znaków wartościwych musi co mięsiąc dokonać rozliczenia. Wiąże się to z wyjazdami,niekiedy odległymi,do tego w mieście opłaty parkingowe , swój osobisty czas itp.Gdy koło ma 1000 lub więcej osób są to jakieś pieniądze. Ale z tym wiąże się wieksza odpowiedzalnoś. Pozdrawiam wszystkich uczciwych skarbików oprócz Z.Góry.
Stanowisko skarbnika w kole to jedno z najbardziej odpowiedzialnych funkcji , więc powinno być opłacane . Rola i odpowiedzialność skarbnika z roku na rok się zwiększa .
Zauważcie że skarbnik odpowiada za sprzedaż znaczków , legitymacji i innych opłat z tym związanych . Prowadzi wydawanie zezwoleń , rejestrów , rozlicza się z tych rejestrów , zezwoleń .
I za to odpowiada materialnie , niejednokrotnie przy pomyłce płacąc z własnych pieniędzy .
Nie zgodzę się z kolegą ,,lin66” bo wręcz przeciwnie za przysłowiowe grosze zwiększane są obowiązki skarbników kół i mają więcej pracy , więcej odpowiedzialności , niż kiedyś .
(2011/12/04 12:56)