Krzesło wędkarskie naprawa

/ 22 odpowiedzi
Witajcie :) 
Pytanie proste i krótkie. Mam krzesło ogrodowe, które jest bardzo fajne na ryby, bo jest wygodne i lekkie. Problemy w tym, że rozerwał się materiał, na którym się siedzi. 
Jaki materiał będzie najlepszy żeby to naprawić ? Który jest najbardziej wytrzymały? Czym go zszyć ? 
gtsphinx

Błąd 404: Strona nie została znaleziona  :(

(2012/01/22 23:58)

JaroDaw

zdjęcie pochodzi z w/w aukcji allegro, a link działa :) (2012/01/23 00:09)

89krzysztof

Dzięki Jarek. Kiedy wstawiałem tego linka miałem trochę na głowie, temu sam zdjęcia nie wkleiłem. 
Ktoś pomoże ?  (2012/01/23 06:55)

u?ytkownik98202

Sam raczej takiej tkaniny nie zszyjesz. Zrobi to na pewno tapicer, lub firma robiąca, naprawiająca plandeki do aut, ale koszta będą porównywalne z nowym krzesełkiem. Aha, Krzysiek i nie jest to krzesło "wędkarskie", a raczej zwykłe turystyczne. To są niektóre stricte wędkarskie:
(2012/01/23 07:24)

89krzysztof

Wiem, że nie jest stricte wędkarskie. Jest dla mnie. Ale gdybym użył w temacie słowa ogrodowe, to nie mogłoby widnieć w tym miejscu na forum, tylko pewnie w hydeparku. Stąd nazwa wędkarskie. Tym bardziej, że używałem go na rybach ;) 

Nie ma jakiegoś sposobu na samodzielne zszycie tego ?  (2012/01/23 08:34)

u?ytkownik98202

Pewnie, ze jest, ale musiałbyś mieć mocną igłę, najlepiej rymarską i dratwę. Kombinerkami/szczypcami wtedy dasz radę przepychać igłę. Najlepiej, jeżeli krzesełko da się rozebrać tak, żeby zdjąć materiał, to narzędzia i działaj. (2012/01/23 08:44)

Bernard51

Oczywiscie ze mozna samemu naprawic potrzebny Ci bedzie mocny material (plotno)to zalezy co latwiej zdobedziesz,plotno zeglarskie plandeka samochodowa stary typ (gruba)plutno jeansowe z starej kurtki oraz jak to ktos wczesniej zauwazyl mocna igle a ja uzywam zwylkej zylki do zszycia koncowek(0,20-0,28)i powodzenia.Pozdrawiam (2012/01/23 08:59)

89krzysztof

Igłę i dratwę mam, ale nie wiem czy to nie będzie za słabe. 
Dziadek zszył latem huśtawkę ogrodową, wiecie taką z daszkiem itd. I nie wytrzymało to. Słyszałem, że są też jakieś metody zgrzewania materiałów. Ktoś o tym słyszał ?  (2012/01/23 09:13)

u?ytkownik26223

Dziadek zszył latem huśtawkę ogrodową, wiecie taką z daszkiem itd. I nie wytrzymało to. Słyszałem, że są też jakieś metody zgrzewania materiałów. Ktoś o tym słyszał ? 

zszyl normalnie (tak jak na focie Jaro ) używając zwykłej tkaniny i dratwy ,ale potem musisz to wzmocnić pasami materiałowymi (takimi do transportu) takimi jak w linkuhttp://michalgil.fm.interia.pl/tasmy.htm pasu powinna być jak największej szerokości aby wygodnie zie siedziałoja dałem 4 pasy wzdłuż całego leżaka i 4 pasy w poprzek siedzenia.Jedyna wada takiego rozwiązania to cena pasów no ale teraz mogę siadać bez obaw że coś strzeli ,a wage mam słuszną. (2012/01/23 10:20)

zyga1949

Dziadek zszył latem huśtawkę ogrodową, wiecie taką z daszkiem itd. I nie wytrzymało to. Słyszałem, że są też jakieś metody zgrzewania materiałów. Ktoś o tym słyszał ? 

Mozesz to zrobic jak pisał Jarek11 ,lub uszyć z grubszego materiału /ja uszyłem z starej kurtki*jeans*/ zawijasz  na końcach materiał zszywajac robiąc rowek u mnie jest taki drut -  przewlekasz ,montujesz i po problemie .Mozna uszyć na maszynie lub ręcznie. (2012/01/23 10:47)

89krzysztof

Przerażają mnie te wszystkie sposoby. Chyba szybciej ( i być może taniej ) będzie kupić nowe krzesło. Pytałem znajomą krawcową, mówiła coś o zgrzewaniu. Ale żadnych konkretów.  (2012/01/23 11:13)

monsterfishing

Kolego zerknij tutaj:
http://www.polimex.net/sklep/index.php?page=Product&id=805&sid=85
wyjdzie tanio i naprawdę mocny materiał.... (2012/01/23 11:21)

u?ytkownik997

http://allegro.pl/krzeslo-wedkarskie-westfalia-germany-hit-cena-i2072617791.html

Myślę że kup sobie takie niż masz reperować.89zł to nie dużo (2012/01/23 11:46)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

89krzysztof

Jeśli 89zł to nie dużo, to może mi kupisz ? 
Odpada. Takie za 30zł jak z linku do allegro byłbym jeszcze w stanie kupić.  (2012/01/23 13:36)

u?ytkownik997

Pozbieraj kaskę,w tym miesiącu 30zł w następnym 30zł i zaraz będzie krzesełko a to mi wygląda na dosyć solidne takie ala karpiowe.Mam takie jak,kupiłem latem w biedronce i zszywałem już je kilka razy.kupuje ta za 89zł kilka browarów mniej i będzie krzesło (2012/01/23 14:42)

igorski

Miałem podobny problem rozerwało mi się na szwie ,a że ważę troszkę to i poszło:).
Po prostu zaniosłem krzesełko do krawcowej i za 10 zł zszyła lux . (2012/01/23 14:54)

Zibi88

pokombinuj z pasami wojskowymi czy jak to się tam nazywa. ogólnie pasy coś ala te transportowe do spinania ładunków. Zrób przeplatankę, przy okazji tyłek Ci się będzie wentylował. Nie baw się w szycie. Przepal dziurki i zanituj to zrywanymi nitami, tylko przez podkładki i będzie trzymać jak talala (2012/01/23 18:34)

krzychu64

Witam.

Najlepszym materiałem było by płótno żaglowe. Ale można się pokusić o przeglądnięcie sklepów z akcesoriami tapicerskimi. Tam można kupić odpowiedni materiał.
Co do szycia wystarczy zwykła maszyna do szycia i stylonowe mocne nici. Niestety konieczne jest robienie na krawędziach materiału zakładów ( materiał składa się podwójnie) i przeszycia podwójnym szwem tj. tam i z powrotem. Dobrze jest również w miejscach szwów wstawić dodatkowe pasy materiału w celu wzmocnienia. Tak naprawiał krzresełka ogrodowe mój szwagier  swojemu ojcu. Trzymają już 5 lat.
Pozdr. (2012/01/23 18:58)

dominikszlezak

dobrym materiałem będzie tropik brezentowy lub wojskowa pałatka nici użyj nylonowych podczas szycia nasmaruj nici woskiem lub parafiną będą łatwiej przechodzić przez materiał (2012/01/25 13:33)

Njeikei82

Bardzo dobrym pomysłem jest kupienie materiałów w hurtownii tapicerskiej i naprawa ja skorzystałem zhttp://www.tapicerskie.com.pl/ i sam naprawiłem, teraz mam bardzo wygodne :) (2018/05/08 09:46)