Krótkofalówki na rybach

/ 27 odpowiedzi
Witam.

Chciał bym zakupić krótkofalówki lecz nie mam pojęcia jakie. Mój budżet to 500 zł. Głównie zależy mi na jakości sygnału i zasięgu. Nie potrzebuję sprzętu wysokiej klasy. Ważne aby się można było dogadać. Mam zamiar używać ich podczas wypraw nad jezioro, jak i do lasu na grzyby. Może ktoś z Was ma jakiś sprzęt tego typu. Za wszelkie odpowiedzi, propozycję dziękuje.

Pozdrawiam i życzę połamania kija nad wodą.
withanight88

Hmmm a że tak zapytam po co Ci to na rybach :)? (2012/03/12 22:07)

Michal95

Wiedziałem że padnie takie pytanie. Otóż kilka miesięcy temu miałem nie zbyt przyjemną sytuację. Branie, zacięcie na końcu zestawu karp. Niestety gdy karp był już przy brzegu zorientowałem się że podbierak jest w aucie kolegi a auto zamknięte. Kolega natomiast obchodzi jezioro ze spiningiem. W celu szybkiej komunikacji na rybach po prostu. A tak na marginesie nigdy nie wiadomo co jeszcze może się stać. (2012/03/12 22:30)

basiasia

Czyli następnym razem zamiast wziąć podbierak użyjesz krótkofalówki, o ile jej także nie zapomniesz. :) (2012/03/12 22:50)

Michal95

Zdolność szybkiej komunikacji jest ważna a w sytuacjach kryzysowych najważniejsza (2012/03/12 22:57)

89krzysztof

Poszukaj w sklepach geodezyjnych. W miarę tani sprzęt, a na prawdę solidny. (tak, mówię o krótkofalówkach)  (2012/03/12 22:58)

basiasia

Zdolność szybkiej komunikacji jest ważna a w sytuacjach kryzysowych najważniejsza

Może słabo się znam, ale do "szybkiej komunikacji w sytuacjach kryzysowych" lepszy jest telefon. (2012/03/12 23:03)

Michal95

Zależy z kim wtedy chcemy się skontaktować. Czasem jedynym "pomocnikiem" na rybach jest kolega (2012/03/12 23:05)

Diablo

zasięgu tam nie ma? czy jak (2012/03/12 23:26)

Andrzej66

Hmm, a komórki? Obecnie rozmowy nie są chyba zbyt drogie, np. ja w swojej sieci za 29gr mogę cały dzień dyskutować. :-) (2012/03/12 23:29)

gruby0113

fajna zabawka przydatna ja mam motorolle jest git koszt ok.300zł. dobre do nęcenia i szybkiej komunikacji np z kumplem na brzegu  do wywózki napnij, popuść i takie tam nawet o pierdołach jak jesteście od siebie oddaleni i za free no i najważniejsze nie trzeba drzeć ry...a do siebie tylko po cichutku. Często używam jej jak jesteśmy we dwóch na spinie on tam ja tam, masz coś nie dobra idę dalej , i wiele innych sytuacji np. sondowanie dna. Jednak bez tego też można, do lasu jest dobra,do namiotów jak jesteś z dziećmi mają frajdę i spać nie chcą. To była moja relacja zasięg 5km mogę polecić.Pozdro (2012/03/13 00:08)

u?ytkownik65213

Zdolność szybkiej komunikacji jest ważna a w sytuacjach kryzysowych najważniejsza

Może słabo się znam, ale do "szybkiej komunikacji w sytuacjach kryzysowych" lepszy jest telefon.

Pewnie lepszy ale na pewno nie tańszy. A przypuszczam że dla kolegi to też jest ważne. (2012/03/13 07:05)

obcy91

Moje wrażenia? Potrzebuje krótkofalówki aby kolega stał na czatach :)

Co do komunikacji są tel. komórkowe? (2012/03/13 07:14)

withanight88

Niema się co czepiać :) 
Osobiście bym nie kupił i nie używał na rybach. 
Wystarczył by mi telefon . 
Ale niech kazdy kupuje to co lubi.:) Pozdrawiam. (2012/03/13 07:29)

ryukon1975

Sytuacja kryzysowa na rybach następuje jak po kilku godzinach łowienia nic nie bierze.
Jednak nie sądzę by mi wtedy pomogła krótkofalówka.:)

Sytuacja gdy wzywam kogoś z drugiego końca jeziora by podał mi podbierak pochodzi chyba z jakiegoś kabaretu? :))) (2012/03/13 07:41)

JKarp

CześćMyślę, że na zawodach taki gadżet by się przydał. Ale w dobie telefonów komórkowych uważam, że one lepiej spełnią swoją rolę w takich sytuacjach.JK (2012/03/13 08:05)

u?ytkownik26223

Czasami takie coś sie przydaje np podczas wywózki .faktycznie można by użyć telefonu ale co kiedy ja i kolega mamy tel.w innej sieci??albo na abonament i w nim tylko 120 minut??? (2012/03/17 14:44)

kawiorek

No na pewno masz racje bo teraz na 15ha wody jest nieraz na nocy 30 i więcej wędkarzy ale naprawdę to 2 -3 maks wędkuje
Nie napisałem tego by za wszelko cenę mieć racje lub swoje zdanie ale wiem że czytając twoje posty przeważnie zasiadki robisz prawie w oddali od innych, podobnie jak ja jak się uprę żeby coś co mnie rajcuje  złapać  siedzę sam a do wywózki za powiedzmy nalewki czy piwo zabieram miejscowych gigantów.
Pozdrawiam (2012/03/17 18:30)

krzkwi5

Krótkofalówki jak wszystkie urządzenia trzeba obsługiwać z głową , nie mam nic przeciwko wszystko jest po to by nam usprawnić życie , ale jak wpadnie w ręce jakiemuś oszołomowi to jest masakra  ,kiedyś na pomoście gościowi obok co chwila dzwoniła krótkofalówka  bo ż żoną menu na wieczorną bibę ustalali  (2012/03/23 15:03)

gruby0113

Brakuje jeszcze znaków dymnych i alfabetu morsa,pytanie było inne, a tu gwizdy, błyski jednym słowem może jeszcze klakson zaczniemy używać, albo nie lepiej sms-y pisać np tonę pomocy;-)
Kol. kawiorek a czym są twoje wędki cyt. "wyrośnięty dzieciaku" jak nie kolejną zabawką ,a jak podsłuchujesz PSR to się nie chwal bo inni tez będą chcieli.
Jak chce niech se kupi to jest nie tylko na ryby wyobraźnia jest nieograniczona, niestety technika idzie do przodu kiedyś nie było telefonów i latarek ale były świeczki. Ma ochotę i potrzebuje niech kupi.Pozdro
(czasami połączenie z innym numerem jest dłuższe i zasięg nie zawsze jest a tu gadamy od razu) (2012/03/27 00:44)

SLOWAK

kupcie sobie CB RADDIO tzw.ręczniaka masz 40 kanałów zasięg tez wystarczy  (2012/03/27 02:20)