Kropki (kulki) we wnêtrzno¶ciach p³otek

/ 55 odpowiedzi / 4 zdjêæ
ryukon1975

Witam

Z³apa³em dzisiaj 3 p³otki i w ka¿dej z nich na wnêtrzno¶ciach by³y bia³o-¿ó³te kulki. Nie wiem co to jest- czy to nie jest jaki¶ paso¿yt? A mo¿e to jest ikra? Tylko, ¿e jak kiedy¶ widzia³em ikrê, to by³a ona w jednym miejscu, tworzy³a ca³o¶æ, tak jakby by³a w woreczku. A to, co jest w tych rybach, jest porozrzucane po wszystkich wnêtrzno¶ciach, ale nie na miêsie, tylko na tym, co siê z ryby wyrzuca. Jest to mocno przytwierdzone- wod± tego siê nie zmyje, natomiast po mocnym przejechaniu paznokciem, wszystko schodzi- jest to tylko na zewnêtrznej czê¶ci tych "flaków".
   Czy wie kto¶ co to jest? Mo¿e to jaki¶ paso¿yt???

Pozdrawiam
Grzesiek

Spotyka³em siê z czym¶ takim wielokrotnie,choæ przyznam ¿e na twoich zdjêciach jest to bardziej "zaawansowane".
Nie wchodzi³em w temat zbyt dociekliwie zawsze t³umaczy³em sobie ¿e to ikra która zosta³a w ciele samicy bo prawdopodobnie nie jest ona przez ni± z³o¿ona w stu procentach.
Zawsze spotyka³em to u ryb po tarle (okresie ochronnym) dlatego t³umaczy³em sobie ¿e to "niedojrza³a" ikra.
Z czasem organizm ryby sobie z ni± poradzi. (2012/03/26 10:38)

Romuald55

Na podstawie zdjêcia nie da siê jednoznacznie zdiagnozowaæ tego przypadku.Je¿eli to nie jest ikra jak twierdzi Kolega Grzes555,a nie ma podstawy by mu nie wierzyæ,mog± to byæ zarówno guzki gru¿licze jak te¿  mycobacterioza czy ichtiosporidioza. Bez badañ labolatoryjnych mo¿na tylko snuæ przypuszczenia. (2012/03/26 11:05)

Grzes555

Na podstawie zdjêcia nie da siê jednoznacznie zdiagnozowaæ tego przypadku.Je¿eli to nie jest ikra jak twierdzi Kolega Grzes555,a nie ma podstawy by mu nie wierzyæ,mog± to byæ zarówno guzki gru¿licze jak te¿  mycobacterioza czy ichtiosporidioza. Bez badañ labolatoryjnych mo¿na tylko snuæ przypuszczenia.

Dziêkujê za rzeczow± odpowied¼. Nie twierdzi³em, ¿e to nie ikra, poddawa³em to tylko pod du¿± w±tpliwo¶æ- dlatego za³o¿y³em ten temat. Sk³ania³bym siê w³asnie do tego co kolega, ¿e to jaka¶ choroba/ paso¿yt. Aczkolwiek to, co pisze inny kolega (hefeed8) daje tez trochê do my¶lenia- nie tylko ja na co¶ takiego siê natkn±³em w rybie- tylko, ¿e kolega hefeed8 widzia³ to u ryb po tarle, a ja przed tar³em. A mo¿e takie s± pocz±tki tworzenia siê ikry u ryby??? Chocia¿ w±tpiê w to- po jakie licho by siê to przeczepia³o po ca³ych flakach. Pewnie to jednak jaki¶ paso¿yt (2012/03/26 12:06)

Romuald55

Ikra tworzy siê w jajnikach.S± to w³asnie te "b³ony" jak to okre¶li³ który¶ z kolegów.U ryb karpiowatych jajniki s± asynchroniczne tzn.¿e owocyty wystêpuj± w ró¿nych stadiach  rozwoju i ikra z przeciêtego jajnika podczas patroszenia i przyklejona do wnêtrzno¶ci by³aby ró¿nej wielko¶ci. (2012/03/26 12:40)

Potarmoszek

No có¿ ... zda¿a siê Kolego Convent (2012/03/26 13:19)

u?ytkownik108079

To co znajduje siê na zdjêciu to tzw owogonium - czyli niedojrza³e komórki jajowe ryby ( ikra ). Te komórki jajowe dziel± siê mitotycznie (jak to komórki )  i w ten sposób powstaj± oocyty pierwszego rzêdu - gotowe do z³o¿enia. Naturaln± rzecz± jest to ,¿e komórki jajowe niedojrza³e znacz±co  ró¿ni± siê od komórek dojrza³ych a ju¿ w ogóle od tych zap³odnionych .Ryby s± zwierzêtami zwykle  rozdzielnop³ciowymi - dlatego ikra , sk³adana przez samice -polewana jest przez samce mleczem ( nie dochodzi do kopulacji ). Zap³odniona ikra wygl±da ju¿ zupe³nie inaczej  z powodu rozpoczêcia siê procesu bruzdkowania (cykl mitotycznych podzia³ów komórki )poniewa¿ zap³odniona komórka jajowa to ju¿ zygota ( komórka powsta³a z po³±czenia gamety ¿eñskiej z mêsk± ).   Obecno¶æ  takiej niedojrza³ej ikry nie oznacza jednak  wcale ,¿e tar³o ju¿ siê rozpoczê³o - choæ dojdzie do niego ju¿ naprawdê nied³ugo. Komórki jajowe nie bior± siê przecie¿ znik±d. Po ubieg³orocznym - tarle zawi±zki jaj (owocytów) wchodz± w kolejne cykle dojrza³o¶ci i s± dojrza³e dopiero na kolejne tar³o w nastêpnym roku czyli teraz , wkrótce. To jest oogonium ( niedojrza³a ikra ). Produkcja ikry pobudzana jest przez czynno¶æ hormonaln± ryb ( izotocyna ). Ilo¶æ ikry zale¿y od wieku p³oci ( im starsza tym bardziej p³odna ze szczytem na 12 rok ¿ycia ) , wielko¶ci , stabilno¶ci termicznej zbiornika.  Zbiorniki typu stawowego maj± to do siebie ,¿e woda w nich szybko siê nagrzewa ,ale i równie prêdko wych³adza ( brak stref termicznych ) , dlatego w takich warunkach tar³o po pierwsze : zwykle przebiega prêdzej (  a jak wiadomo miejsce tar³a to p³ycizny) a po drugie - ikry samice produkuj± sporo ( w³a¶nie z powodu wahañ temperatury ) -  bo w poni¿ej temperatury 8 stopni - ikra albo ginie albo narybek wylêgaj±cy siê  z niej potworkowacieje . Dlatego w stawie tar³o odbywa siê zwykle jakby prêdzej i jakby dynamiczniej . Ikra  gotowa do z³o¿enia - powinna mieæ kszta³t pod³u¿nego czopka pokrytego b³on±  , nieco ¶ci¶niêtego pod pêcherzem p³awnym ryby. Tak jak ju¿ kto¶ stwierdzi³ : ikra dojrza³a  nie powinna byæ porozwalana pod wnêtrzno¶ciach , po otrzewnej ryby. Uwa¿am ,¿e do rozprowadzenia niedojrza³ej ikry - po trzewiach ryby - dosz³o podczas patroszenia ( bez wzglêdu na to ile , by jej tam by³o). Jaja p³oci s± kleiste i wyposa¿one w kosmki ,którymi trzymaj± siê pod³o¿a - tak wiêc ikra a szczególnie ta niedojrza³a - mog³a narobiæ ba³aganu we wnêtrzno¶ciach , co widaæ na zdjêciu.
(2012/03/26 13:37)

Podgl±d zdjêæ na forum dostêpny jest tylko dla zalogowanych u¿ytkowników.

ZbiBul

Poleca³bym zainteresowaæ tym tematem kolegów:

Kacper Ziêba (Schleie)
lub Andrzej Tadych ( Uran83)

Uran83
Poleca³bym zainteresowaæ tym tematem kolegów:

Kacper Ziêba (Schleie)
lub Andrzej Tadych ( Uran83)

Wielkie dziêki za namiary. Ju¿ do nich piszê. Mam nadziejê, ¿e pomog±
Wyginaj Nemo. Dobrze wiem co to jest , tak jak wiem ,¿e na twoje tanie sztuczki na pewno siê nie dam nabraæ.

Diablo
Panowie Uran83 i Schleie, bez nerwów. To ja Was poleci³em Koledze Grze¶kowi, bo wiem ¿e w tej dziedzinie macie ogromn± wiedzê. Dlatego napisa³ do Was personalnie.

Dziêkujê Kolego Diablo za wyja¶nienie tej sytuacji w której nie bra³em najmniejszego udzia³u.
Dziêki temu jednak zbiegowi okoliczno¶ci, nie tylko mnie mam nadziejê, potwierdza siê opinia o ...

Tak Kolego Conwent - to prawdziwy kabaret na ¿ywo ;)

Pozdrawiam wszystkich równie¿ ubawionych.

Zbibul/Nemo309 (2012/03/26 13:42)

u?ytkownik108079

Tak wygl±da ikra p³oci , która dopiero przechodzi w fazê oocytu I rzêdu ( dopiero bêdzie gotowa do z³o¿enia ) (2012/03/26 13:46)

Podgl±d zdjêæ na forum dostêpny jest tylko dla zalogowanych u¿ytkowników.

Romuald55

Je¿eli Kolego Henkask,je¶li powiêkszysz choæ trochê zdjêcie zamieszczone przez Kolegê Grzes555 to zobaczysz,¿e te kropki czy tez kulki jak to tu okre¶lono nie s± kulkami tylko tworami owalnymi do z³udzenia przypominaj±ce oocysty.Ikra ma kszta³t okr±g³y.To po pierwsze.Po drugie,obojêtnie w jakiej fazie rozwoju ikra jest mocno sklejona bêd±c w jajniku i moim zdaniem gdyby wydosta³a siê z przeciêtego przypadkowo jajnika tworzy³aby raczej grudki które by³yby widoczne na zdjêciu.Jak twierdzi Kolega Grze¶555 nastêpne ryby patroszy³ ostro¿nie nie przecinaj±c jajników a podobne twory te¿ by³y.Kolega hefeed8 tez co¶ takiego zauwa¿y³ tyle ¿e po tarle.Jak ju¿ wcze¶niej powiedzia³em bez badania labolatoryjnego nie jeste¶my w stanie stwierdziæ z ca³± stanowczo¶ci± co to jest.Pamiêtam podobnie wygl±daj±ce kokcydia u karpi ale to ju¿ dawno by³o i mogê siê myliæ. (2012/03/26 14:33)

Grzes555

To co znajduje siê na zdjêciu to tzw owogonium - czyli niedojrza³e komórki jajowe ryby ( ikra ). (...) Tak jak ju¿ kto¶ stwierdzi³ : ikra dojrza³a  nie powinna byæ porozwalana pod wnêtrzno¶ciach , po otrzewnej ryby. Uwa¿am ,¿e do rozprowadzenia niedojrza³ej ikry - po trzewiach ryby - dosz³o podczas patroszenia ( bez wzglêdu na to ile , by jej tam by³o). Jaja p³oci s± kleiste i wyposa¿one w kosmki ,którymi trzymaj± siê pod³o¿a - tak wiêc ikra a szczególnie ta niedojrza³a - mog³a narobiæ ba³aganu we wnêtrzno¶ciach , co widaæ na zdjêciu.

Widzê po ca³ej wypowiedzi, ¿e ma Kolega na ten temat naprawdê du¿± wiedzê. Jednak zastanawia mnie jedno- pierwsz± rybê  patroszy³em powiedzmy normalnie, dwie nastêpne ju¿ bardzo ostro¿nie, ¿eby za g³êboko nie wbiæ no¿a. Nawet je¶li mimo tego rozprowadzi³bym tê niedojrza³± ikrê po wnêtrzno¶ciach, to wydaje mi siê dziwne, ¿e momentalnie tak bardzo mocno przyczepi³a siê ona do tych flaków. Najpierw my¶la³em, ¿e to jest ca³kowicie zro¶niête z nimi, a potem dopiero stwierdzi³em, ¿e jak BARDZO mocno potraktujê to paznokciem, to to "co¶" siê odrywa- czasem jedna "kulka" czasem wiele po³±czonych ze sob±. Poza tym nie zauwa¿y³em ani jednej kulki przyczepionej do miêsa ryby- wszystkie przyczepione by³y do flaków. Mo¿e to nasunie komu¶ jakie¶ skojarzenie co to mo¿e byæ? (2012/03/26 14:45)

ryukon1975

To co znajduje siê na zdjêciu to tzw owogonium - czyli niedojrza³e komórki jajowe ryby ( ikra ). (...) Tak jak ju¿ kto¶ stwierdzi³ : ikra dojrza³a  nie powinna byæ porozwalana pod wnêtrzno¶ciach , po otrzewnej ryby. Uwa¿am ,¿e do rozprowadzenia niedojrza³ej ikry - po trzewiach ryby - dosz³o podczas patroszenia ( bez wzglêdu na to ile , by jej tam by³o). Jaja p³oci s± kleiste i wyposa¿one w kosmki ,którymi trzymaj± siê pod³o¿a - tak wiêc ikra a szczególnie ta niedojrza³a - mog³a narobiæ ba³aganu we wnêtrzno¶ciach , co widaæ na zdjêciu.

Widzê po ca³ej wypowiedzi, ¿e ma Kolega na ten temat naprawdê du¿± wiedzê. Jednak zastanawia mnie jedno- pierwsz± rybê  patroszy³em powiedzmy normalnie, dwie nastêpne ju¿ bardzo ostro¿nie, ¿eby za g³êboko nie wbiæ no¿a. Nawet je¶li mimo tego rozprowadzi³bym tê niedojrza³± ikrê po wnêtrzno¶ciach, to wydaje mi siê dziwne, ¿e momentalnie tak bardzo mocno przyczepi³a siê ona do tych flaków. Najpierw my¶la³em, ¿e to jest ca³kowicie zro¶niête z nimi, a potem dopiero stwierdzi³em, ¿e jak BARDZO mocno potraktujê to paznokciem, to to "co¶" siê odrywa- czasem jedna "kulka" czasem wiele po³±czonych ze sob±. Poza tym nie zauwa¿y³em ani jednej kulki przyczepionej do miêsa ryby- wszystkie przyczepione by³y do flaków. Mo¿e to nasunie komu¶ jakie¶ skojarzenie co to mo¿e byæ?

W rybach które ja widzia³em ta ikra nie by³a jeszcze na wnêtrzno¶ciach.
W miejscu w którym wcze¶niej by³a z ca³± pewno¶ci± ikra by³y pozosta³o¶ci tar³a w postaci takiego jakby ¶luzu (galaretowatej masy) i w niej znajdowa³y siê te pojedyncze ziarna ikry i ma³e skupiska.
Nie zwraca³em jako¶ szczególnie na to uwagi bo nigdy nie mia³em w±tpliwo¶ci ¿e to pozosta³o¶ci ikry wiêc trudno co¶ wyrokowaæ. (2012/03/26 16:37)

gral

to nie jest ikra(nie jest okr±g³a) ,wygl±da na jaki¶ paso¿yt ale nie wiem jaki.

Ja te¿ do koñca nie mogê byæ przekonany, ¿e to ikra. Samica ryby tworzy woreczki z ikr±, w której jaja dojrzewaj±. Co fakt jest ona okr±g³a u ¿ó³ta (jak dojrzeje, ale z pocz±tku czasami owalna), z pocz±tku blado ¿ó³ta, a dojrza³a bardzo ¿ó³ta. Jedynie z tego co wiem to jesiotr ma czarn± ikrê. W zale¿no¶ci od sposobu sk³adania ikry przez ryby jedne s± bardziej drugie mniej kleiste jajeczka ikry.
Na górnych flakach na zdjêciu (pierwsze zdjêcie) widaæ jak by pozosta³o¶ci po woreczkach ikrowych. Za¶ same wnêtrzno¶ci wygl±daj± zdrowo. Tak wiêc jak niektórzy, my¶lê ¿e kto¶ tu próbuje nas zrobiæ w konia, w zwi±zku ze zbli¿aj±cym siê 1 kwietnia "Prima aprilis...

Takie w±tpliwo¶ci, mo¿na wyja¶niæ, oddaj±c próbki do sanepidu. Oni zbadaj± i postawi± diagnozê.

Tak tyle ¿e takowe badania sanepidowskie nie¼le kosztuj±. (2012/03/27 08:04)

Grzes555

Tak tyle ¿e takowe badania sanepidowskie nie¼le kosztuj±.

Co znaczy w tym przypadku "nie¼le"? (2012/03/27 08:23)

gral

To znaczy tyle co sporo. Prywatne zlecenie badañ do sanepidu kosztuje. (2012/03/27 08:45)

Grzes555

To znaczy tyle co sporo. Prywatne zlecenie badañ do sanepidu kosztuje.

Dla jednego "nie¼le" albo "sporo" za badania znaczy 50 z³, dla innego 100, 200 albo 500. Dlatego pyta³em. Przyk³adowo badanie ludzkiego ka³u na paso¿yty kosztuje co¶ ko³o 40 z³ w zwyk³ej przychodni, gdzie próbki krwi, moczu, ka³u itp jad± gdzies do laboratorium. A jak siê to ma do ceny badania w sanepidzie tego "czego¶" z ryb- nie mam pojêcia. I czy w ogóle zechcieliby takie co¶ badaæ? (2012/03/27 09:00)

Romuald55

Sanepid nie zajmuje siê takimi sprawami.Chorobami zwierz±t zajmuj± siê lecznice weterynaryjne i tam nale¿a³oby siê udaæ.Nie ma to jednak praktycznego znaczenia poza chêci± wiedzy co to jest.Nikt nie zajmuje siê chorobami dzikich zwierz±t,a ryby wolno ¿yj±ce do takich siê zaliczaj±,chyba ¿e s± to choroby zara¿liwe. (2012/03/27 09:16)

xemit

Tak wygl±da ikra p³oci , która dopiero przechodzi w fazê oocytu I rzêdu ( dopiero bêdzie gotowa do z³o¿enia )

Tylko cel naukowy t³umaczy u¶miercenie tej niewymiarowej p³oci i to na deser w stanie "b³ogos³awionym' (2012/03/27 19:32)

u?ytkownik108079

Tak wygl±da ikra p³oci , która dopiero przechodzi w fazê oocytu I rzêdu ( dopiero bêdzie gotowa do z³o¿enia )

Tylko cel naukowy t³umaczy u¶miercenie tej niewymiarowej p³oci i to na deser w stanie "b³ogos³awionym'

G³upie czepiactwo. To jest wiwisekcja naukowa  jakby¶ chcia³ wiedzieæ - aby tacy jak ty wiedzieli jak wygl±da ryba od ¶rodka i jak zawi±zuje siê ikra . Poda³em tylko  przyk³ad - zdjêcie na ktorym wyra¼nie widaæ trzewia ryby i jej ikrê . Wiwisekcji nie powa¿am i nie praktykujê.No, ale jednak  -  poza tym przypomina ,¿e ikra to nie tylko os³awiony kawior -  i dlatego okaza³a siê przydatna jako pewien wzór . (2012/03/27 19:53)

Romuald55

Masz Kolego Henkask racjê.Czasem trzeba zabiæ by poznaæ co¶ dla dobra innych.Nauka i postêp na tym w³asnie polega. (2012/03/27 20:02)

xemit

Tylko cel naukowy t³umaczy u¶miercenie tej niewymiarowej p³oci i to na deser w stanie "b³ogos³awionym'

G³upie czepiactwo. To jest wiwisekcja naukowa  jakby¶ chcia³ wiedzieæ - aby tacy jak ty wiedzieli jak wygl±da ryba od ¶rodka i jak zawi±zuje siê ikra . Poda³em tylko  przyk³ad - zdjêcie na ktorym wyra¼nie widaæ trzewia ryby i jej ikrê . Wiwisekcji nie powa¿am i nie praktykujê.No, ale jednak  -  poza tym przypomina ,¿e ikra to nie tylko os³awiony kawior -  i dlatego okaza³a siê przydatna jako pewien wzór .

Tyle mnie obchodzi jak wygl±da ryba od ¶rodka co zesz³oroczny ¶nieg.Du¿o ciekawszym jest wygl±d ryby z wierzchu .W zwi±zku z czym nie b±dz taki pewien ¿e to co interesuje ciebie , ma takie samo znaczenie dla mnie.Zwróci³em jedynie uwagê ze rybka jest ma³a, forum propaguje trzymanie siê zasad i nic by siê nie sta³o w przypadku przeprowadzania tych wielce interesuj±cych badan na matce tej p³oci, która byæ mo¿e w³asnie osi±gnê³a by magiczne 16cm. 15 cm niestety nie starczy gdy¿ widok kozika powoduje natychmiastowy skurcz i obiekt badañ mo¿e starcic wymiar. (2012/03/27 20:22)

u?ytkownik108079

Masz Kolego Henkask racjê.Czasem trzeba zabiæ by poznaæ co¶ dla dobra innych.Nauka i postêp na tym w³asnie polega.

Ja tej ryby nie zabi³em ! Ma³o tego - to jest tylko zdjêcie naukowej wiwisekcji , której ja nie przeprowadzam i jestem nawet  jej przeciwnikiem . Natomiast dokona³em publikacji materia³u dla porz±dku - ¿eby widzia³ jeden z drugim jak siê sprawy maj±. Swoj± drog± nale¿y zastanowiæ siê ile okoni, p³oci i innych ginie bezpowrotnie - tylko dlatego ,¿e kto¶ za nic ma etykê po³owu i bierze do domu ryby przygotowuj±ce siê b±d¼ bêd±ce ju¿ w okresie tar³owym ? Przyk³ady mo¿na mno¿yæ. Gdyby jednak choæ raz nie wziê³o siê ryby do domu w celach konsumpcyjnych - nie wiedziano by jak wygl±da naprawdê ryba od ¶rodka - bo i sk±d ? Z Internetu ? Wêdkarza powinny interesowaæ ryby w sensie wielotorowym a nie tylko powierzchownie , w sposób w jaki ocenia siê eksterier rasowych pudli na wystawie .  Powinien wiedzieæ np: ¿e ¿ó³ta , z lekka  przybrudzona  ikra z³o¿ona na ro¶linach to np : ikra sandacza a jeszcze inna bo barwy be¿owo -brudno¿ó³tej to jaja szczupaka. Jak wygl±da brzemienna samica te¿ powinien wiedzieæ a nie oceniaæ bezmy¶lnie rybê po wygl±dzie , sugeruj±c siê czym¶ w stylu : " Aha , ta taka ³adna, pêkata - to wezmê , pochwalê siê ", "Aha , tê to czasem mama do ¶mieci wyrzuci bo za ma³a - to nie biorê " . Tak jest jeszcze w wielu rodzinach w Polsce - bo Polska to kraj , który jest 100 lat za Murzynami je¶li chodzi o ochronê ¶rodowiska.
(2012/03/27 20:41)

xemit

W zesz³± niedzielê pojecha³em sobie na rybki z 9-letnim synem.Siadamy sobie nad wod± i ³owimy. Nagle 3-4 metry od nas zauwa¿am g³owy i pêcherze p³awne mo¿e 12-15 plotek(bo o p³ociach tu mowy nie ma) rozrzucone po okolicznych trzcinach i p³yciznie po¶ród niej. Widaæ smakosz jaki¶ siedzia³ tu przed nami.Ot takie sportowe wêdkarstwo. (2012/03/27 22:34)

Artur z Ketrzyna

Sanepid nie zajmuje siê takimi sprawami.Chorobami zwierz±t zajmuj± siê lecznice weterynaryjne i tam nale¿a³oby siê udaæ.Nie ma to jednak praktycznego znaczenia poza chêci± wiedzy co to jest.Nikt nie zajmuje siê chorobami dzikich zwierz±t,a ryby wolno ¿yj±ce do takich siê zaliczaj±,chyba ¿e s± to choroby zara¿liwe.

Sanepid czy weterynarz na podejrzenie o epidemii/zarazy ma obowi±zek zbadaæ. Czêsto s± to badania bezp³atne...
I nie zmy¶laj, jak czego¶ nie wiesz. Bo sarna czy lis s± zwierzêtami dzikimi. I s± poddawane badanom. Profilaktycznie i okresowo, by zapobiegaæ wyst±pieniu w¶cieklizny i innych chorób które mog± zdziesi±tkowaæ populacjê. Ka¿dy (prawie ka¿dy) my¶liwy oddaje miêso bo badania...
Zreszt± dzi¶ siê wybieram na miasto to zajdê i siê zapytam... (2012/03/28 08:42)

Iras1975

Witam. Nie za bardzo wiem dlaczego piszesz akurat do mnie ? Przykro mi ,ale ja nie piszê na zamówienie ani nie odpowiadam na pytania jak robot loguj±cy  siê tutaj po to ,by rozstrzygaæ cudze bol±czki i niewiedzê. Ja wiem co to jest , jednak po tym , co napisa³ tam Uran83 (drugi w podejrzanie dziwny sposób wytypowany do odpowiedzi ) wietrzê w ca³ej sytuacji nie tylko têgi absurd ,ale i równie¿ persyfla¿. Dlatego nie odpowiem na zadane pytanie  - bo jak wcze¶niej podkre¶li³em :piszê kiedy chcê ( mam niestety do¶æ w³adczy charakter ) a po  drugie :ca³a sytuacja wydaje mi siê mocno naci±gana. Odpowied¼ oczywi¶cie sporz±dzi³em - zapisuj±c j± w kopii  e maila , jednak¿e niesiony na skrzyd³ach intuicji  - odczuwam siln± niechêæ do wypowiadania siê w tym temacie. Dziêkujê.

Kabaret po prostu:)

http://www.youtube.com/watch?v=lPxkJMSpujU

;)))

(2012/03/28 20:42)