Kropki (kulki) we wnêtrzno¶ciach p³otek

/ 55 odpowiedzi / 4 zdjêæ
Witam

Z³apa³em dzisiaj 3 p³otki i w ka¿dej z nich na wnêtrzno¶ciach by³y bia³o-¿ó³te kulki. Nie wiem co to jest- czy to nie jest jaki¶ paso¿yt? A mo¿e to jest ikra? Tylko, ¿e jak kiedy¶ widzia³em ikrê, to by³a ona w jednym miejscu, tworzy³a ca³o¶æ, tak jakby by³a w woreczku. A to, co jest w tych rybach, jest porozrzucane po wszystkich wnêtrzno¶ciach, ale nie na miêsie, tylko na tym, co siê z ryby wyrzuca. Jest to mocno przytwierdzone- wod± tego siê nie zmyje, natomiast po mocnym przejechaniu paznokciem, wszystko schodzi- jest to tylko na zewnêtrznej czê¶ci tych "flaków".
   Czy wie kto¶ co to jest? Mo¿e to jaki¶ paso¿yt???

Pozdrawiam
Grzesiek

Podgl±d zdjêæ na forum dostêpny jest tylko dla zalogowanych u¿ytkowników.

Diablo

To jest ikra (2012/03/25 10:56)

getka

to chyba nie ikra po lewej stronie dolne flaki to chyba mleczaka... kto wie mog± to byæ jaja jakiego¶ paso¿yta, otwórz i powiêksz zdjêcie ikra wygl±da inaczej zg³asza teraz gdy tar³o lada chwila. (2012/03/25 11:12)

89krzysztof

A jak d³ugo te flaki le¿a³y ? S± ¶wie¿e, czy kilku godzinne ? Mo¿e to muchy ju¿ jajka z³o¿y³y ? Hoduj bia³e robaki :)  (2012/03/25 12:35)

Diablo

No i wychodzi co C&R robi z ludzi. Rybich flaków nie widzieli, ikry nie widzieli i nie wiedza co to jest :) (2012/03/25 12:51)

withanight88

No i wychodzi co C&R robi z ludzi. Rybich flaków nie widzieli, ikry nie widzieli i nie wiedza co to jest :)

Heheheh zgadza siê, praktykuje C&R, bez fanatyzmu, ale jak wygl±da ikra to wiem. (2012/03/25 13:03)

Grzes555

Witam

Dziekujê za odpowiedzi. Zamieszczam powiêkszone zdjêcie dla getka. Natomiast co do tego, czy s± to jaja much, to zdjêcie zosta³o zrobione od razu po wypatroszeniu, wiêc na pewno nie s± to jaja much. Bia³ych robaków nie hodujê :-) Natomiast w odpowiedzi na posty Diablo i withanight88- czy ikra mo¿e byæ tak rozrzucona po flakach?? Ostatnio faktycznie ma³o ³owiê, ale jak pamiêtam swoje po³owy sprzed lat, to ikra by³a zawsze w jednym miejscu, jako takie "co¶" ob³ego kszta³tu, gdzie by³o setki/tysi±ce jajeczek, a nie tak, jak na tych zdjêciach- w jednym miejscu przyczepione trochê kulek, w innym miejscu tez trochê itd. Czy ikra jest tak rozrzucona i poprzyczepiana do ca³ych flaków jak na tym zdjêciu?

Pozdrawiam (2012/03/25 13:50)

Podgl±d zdjêæ na forum dostêpny jest tylko dla zalogowanych u¿ytkowników.

Diablo

Ikra nie powinna byæ porozwalana po wnêtrzno¶ciach. Mog³o do tego doj¶c kiedy j± patroszy³e¶. No¿em mog³e¶ zrobiæ w ¶rodku ma³y ba³agan. Musia³by¶ opisaæ trochê wiecej. Jakiej wielko¶ci by³y p³ocie w jakim zbiorniku z³owione. Bo mam w±tpliwosci. (2012/03/25 14:28)

Grzes555

Patroszy³em je ostro¿nie (pierwsz± normalnie, ale kolejne dwie jak juz widzia³em, ze co¶ w pierwszej jest nie tak, to specjalnie uwa¿a³em co robiê przy tej czynno¶ci). Poza tym jakbym nawet przeci±³ to miejsce, gdzie jest ikra, to rozwali³aby siê ona i pod wp³ywem pó¼niejszego p³ukania zmy³aby siê bez trudu. A kulki ze zdjêæ by³o bardzo mocno przytwierdzone do tych flaków. Musia³em mocno zacz±æ drapaæ paznokciem, ¿eby to siê oderwa³o. Ryby z³apa³em w Zbiro¿y ko³o Mszczonowa.
   Dziwi mnie fakt, ze ka¿da z tych ryb tak mia³a- albo jest to norma i wszystko jest ok, albo ryby masowo maj± jak±¶ dolegliwo¶æ (choroba, paso¿yt). Dziwne. Macie jakie¶ pomys³y? (2012/03/25 14:52)

Grzes555

P³ocie mia³y ok 18-20 cm. Zbiornik, w którym je z³apa³em to dosyæ du¿y staw- ok. 5-6 ha. (2012/03/25 15:02)

alkoholik16

to nie jest ikra(nie jest okr±g³a) ,wygl±da na jaki¶ paso¿yt ale nie wiem jaki. (2012/03/25 20:58)

xemit

A jak d³ugo te flaki le¿a³y ? S± ¶wie¿e, czy kilku godzinne ? Mo¿e to muchy ju¿ jajka z³o¿y³y ? Hoduj bia³e robaki :) 

Marcowe roje much s± najbardziej prawdopodobne. Pochodz± one z lutowego wylêgu, a ich zatrzêsienie jest tak wielkie ¿e strach poruszaæ siê bez klepki na muchy. 
(2012/03/25 21:06)

Grzes555

A jak d³ugo te flaki le¿a³y ? S± ¶wie¿e, czy kilku godzinne ? Mo¿e to muchy ju¿ jajka z³o¿y³y ? Hoduj bia³e robaki :) 

Marcowe roje much s± najbardziej prawdopodobne. Pochodz± one z lutowego wylêgu, a ich zatrzêsienie jest tak wielkie ¿e strach poruszaæ siê bez klepki na muchy. 

Zdjêcia s± zrobione zaraz po wypatroszeniu i na dodatek w domu- muchy nie mia³y mo¿liwo¶ci z³o¿yæ jajeczek. Zreszt± u mnie w ³azence nie ma much :-) (2012/03/25 21:34)

Grzes555

Poleca³bym zainteresowaæ tym tematem kolegów:

Kacper Ziêba (Schleie)
lub Andrzej Tadych ( Uran83)

Wielkie dziêki za namiary. Ju¿ do nich piszê. Mam nadziejê, ¿e pomog± (2012/03/25 21:38)

u?ytkownik107209

Kacper Ziêba (Schleie)

Wielkie dziêki za namiary. Ju¿ do nich piszê. Mam nadziejê, ¿e pomog±

Wyginaj Nemo. Dobrze wiem co to jest , tak jak wiem ,¿e na twoje tanie sztuczki na pewno siê nie dam nabraæ. (2012/03/25 23:12)

Grzes555

Kacper Ziêba (Schleie)

Wielkie dziêki za namiary. Ju¿ do nich piszê. Mam nadziejê, ¿e pomog±

Wyginaj Nemo. Dobrze wiem co to jest , tak jak wiem ,¿e na twoje tanie sztuczki na pewno siê nie dam nabraæ.

Chyba zosta³em w co¶ wpl±tany- za bardzo nie wiem jednak w co. Je¶li ma Pan jakie¶ zatargi z jakim¶ Nemo, to trudno. Nie wiem kto to jest i prosi³bym nie mieszaæ swoich spraw z u¿ytkownikiem Nemo z tematem o p³otkach, który za³o¿y³em.
   Zwróci³em siê do Pana o pomoc, bo Diablo poda³ na forum, ¿e byæ mo¿e bêdzie móg³ Pan rozwi±zaæ tê zagadkê kulek w rybach. Z³apa³em 3 p³otki, przynios³em do domu i przez to, co zobaczy³em bêdê musia³ je wyrzuciæ. Bo nie wiem co to jest, co w nich by³o. Poza tym pytam bardziej na przysz³o¶æ, ¿eby wiedzieæ co to jest, je¶li kiedy¶ te¿ z³apiê ryby z czym¶ takim. Wydawa³o mi siê, ¿e u¿ytkownik Diablo zna Pana z forum i spodziewa siê, ¿e mo¿e co¶ Pan wnie¶æ do dyskusji na temat tych kulek w p³otkach. Je¶li Pan wie co to jest, to proszê o odpowied¼ na forum. By³bym bardzo wdziêczny.
Pozdrawiam (2012/03/25 23:37)

u?ytkownik107205

Witam. Nie za bardzo wiem dlaczego piszesz akurat do mnie ? Przykro mi ,ale ja nie piszê na zamówienie ani nie odpowiadam na pytania jak robot loguj±cy  siê tutaj po to ,by rozstrzygaæ cudze bol±czki i niewiedzê. Ja wiem co to jest , jednak po tym , co napisa³ tam Uran83 (drugi w podejrzanie dziwny sposób wytypowany do odpowiedzi ) wietrzê w ca³ej sytuacji nie tylko têgi absurd ,ale i równie¿ persyfla¿. Dlatego nie odpowiem na zadane pytanie  - bo jak wcze¶niej podkre¶li³em :piszê kiedy chcê ( mam niestety do¶æ w³adczy charakter ) a po  drugie :ca³a sytuacja wydaje mi siê mocno naci±gana. Odpowied¼ oczywi¶cie sporz±dzi³em - zapisuj±c j± w kopii  e maila , jednak¿e niesiony na skrzyd³ach intuicji  - odczuwam siln± niechêæ do wypowiadania siê w tym temacie. Dziêkujê. (2012/03/26 00:32)

Diablo

Panowie Uran83 i Schleie, bez nerwów. To ja Was poleci³em Koledze Grze¶kowi, bo wiem ¿e w tej dziedzinie macie ogromn± wiedzê. Dlatego napisa³ do Was personalnie. (2012/03/26 00:43)

Grzes555

Panowie Uran83 i Schleie, bez nerwów. To ja Was poleci³em Koledze Grze¶kowi, bo wiem ¿e w tej dziedzinie macie ogromn± wiedzê. Dlatego napisa³ do Was personalnie.

Kolego Diablo, wpu¶ci³e¶ mnie na niez³± minê :-) Grzecznie pytam siê dwóch wskazanych osób, co o s±dz± o moim problemie, a oni naskoczyli na mnie, jakbym co¶ im zrobi³. Zaraz napiszê specjalnie do nich wiadomo¶æ- jawn± na forum (2012/03/26 08:32)

Grzes555

Witam. Nie za bardzo wiem dlaczego piszesz akurat do mnie ? Przykro mi ,ale ja nie piszê na zamówienie ani nie odpowiadam na pytania jak robot loguj±cy  siê tutaj po to ,by rozstrzygaæ cudze bol±czki i niewiedzê. Ja wiem co to jest , jednak po tym , co napisa³ tam Uran83 (drugi w podejrzanie dziwny sposób wytypowany do odpowiedzi ) wietrzê w ca³ej sytuacji nie tylko têgi absurd ,ale i równie¿ persyfla¿. Dlatego nie odpowiem na zadane pytanie  - bo jak wcze¶niej podkre¶li³em :piszê kiedy chcê ( mam niestety do¶æ w³adczy charakter ) a po  drugie :ca³a sytuacja wydaje mi siê mocno naci±gana. Odpowied¼ oczywi¶cie sporz±dzi³em - zapisuj±c j± w kopii  e maila , jednak¿e niesiony na skrzyd³ach intuicji  - odczuwam siln± niechêæ do wypowiadania siê w tym temacie. Dziêkujê.

Jestem ogromnie zaskoczony reakcj± Panów Schleie i Uran83. Kolega Diablo wskaza³ mi Was jako ekspertów, których warto zainteresowaæ tematem. Nie ma w tym ¿adnych podtekstów innych, ni¿ problem w identyfikacji tego co znalaz³em w rybie. Nie uwa¿am, ¿ebym pisz±c prywatne maile naruszy³ jak±kolwiek zasadê. Po to jest taka mo¿liwo¶æ na forum, ¿eby z niej korzystaæ. Chcia³em tylko, ¿eby Panowie zwrócili uwage na mój problem. My¶lê, ¿e nie przegl±daj± Panowie wszystkich postów na forum, a nie chcia³em straciæ mozliwo¶ci us³yszenia rozwi±zania przez to, ¿e Panowie nie zwróciliby uwagi na mój post. Pyta³em w swoim ¿yciu o ró¿ne rzeczy na ró¿nych forach (nie wêdkarskich), ale nigdy nie spotka³em siê z takim przyjêciem.
  Uwa¿am, ¿e maile by³y kulturalne, wiêc proszê nie pos±dzaæ mnie, ze uwa¿am Pana za "robota rozstrzygaj±cego cudze bol±czki i niewiedze". My¶la³em po prostu, ze dzieli siê Pan swoj± wiedz±- tak jak ka¿dy u¿ytkownik na forum. Je¶li to dla Pana zbyt mecz±ce, ¿eby odpisaæ mi i osobom bior±cym w tej dyskusji, to przepraszam za zak³ócanie spokoju.
  A co do wietrzenia absurdu i persyfla¿u (wypowiedzi ironicznej, kpi±cej, ukrywaj±cej szyderstwo pod pozorami uprzejmo¶ci) to jest Pan ca³kowicie w b³êdzie. Gdyby problem by³ tak banalny jak siê Panu wydaje, to nie pisa³oby tyle osób w tym w±tku niejednoznaczne odpowiedzi.
  Nie zamierzam ju¿ wiêcej odnosiæ siê do podejrzeñ Pana Schleie i Urana83, bo nie lubiê sytuacji, gdy rozmowa schodzi na zupe³nie inne tory i potem, gdy kto¶ inny bêdzie szuka³ np za rok odpowiedzi na podobne pytanie, nie bêdzie móg³ jej znale¼æ.  TEMATEM TEGO W¡TKU jest co¶ co zobaczy³em w rybach. Nie wiem co to jest i inni u¿ytkownicy te¿ nie maj± 100% przekonania. Je¶li Panowie Schleie i Uran83 wiedz± co to jest, to prosze rzuciæ choæ jedno has³o, bo widzê, ¿e Panowie wiedz±, tylko przez sytuacjê mi nie znan±, nie chc± siê podzieliæ wiedz±.

A wiêc proszê wszystkich u¿ytkowników tego forum o pomoc. Pozdrawiam (2012/03/26 08:59)

Artur z Ketrzyna

to nie jest ikra(nie jest okr±g³a) ,wygl±da na jaki¶ paso¿yt ale nie wiem jaki.

Ja te¿ do koñca nie mogê byæ przekonany, ¿e to ikra. Samica ryby tworzy woreczki z ikr±, w której jaja dojrzewaj±. Co fakt jest ona okr±g³a u ¿ó³ta (jak dojrzeje, ale z pocz±tku czasami owalna), z pocz±tku blado ¿ó³ta, a dojrza³a bardzo ¿ó³ta. Jedynie z tego co wiem to jesiotr ma czarn± ikrê. W zale¿no¶ci od sposobu sk³adania ikry przez ryby jedne s± bardziej drugie mniej kleiste jajeczka ikry.
Na górnych flakach na zdjêciu (pierwsze zdjêcie) widaæ jak by pozosta³o¶ci po woreczkach ikrowych. Za¶ same wnêtrzno¶ci wygl±daj± zdrowo. Tak wiêc jak niektórzy, my¶lê ¿e kto¶ tu próbuje nas zrobiæ w konia, w zwi±zku ze zbli¿aj±cym siê 1 kwietnia "Prima aprilis...

Takie w±tpliwo¶ci, mo¿na wyja¶niæ, oddaj±c próbki do sanepidu. Oni zbadaj± i postawi± diagnozê. (2012/03/26 09:23)

Grzes555

Takie w±tpliwo¶ci, mo¿na wyja¶niæ, oddaj±c próbki do sanepidu. Oni zbadaj± i postawi± diagnozê.

Flaki poszy³y ju¿ do kosza. Tylko dlaczego te "kulki" owalne lub nie, by³y poprzyklejane do zewnêtrznej strony ca³ych flaków? Wydaje mi siê, ze je¶li to by by³a ikra, to powinna byæ zgrupowana w jednym miejscu, a jak nawet bym ja przeci±³, to by siê rozsypa³a i tyle. A to co by³o na tych flakach bardzo mocno siê ich trzyma³o. To naprawdê nie "prima aprilis" tylko pytanie jak ka¿de inne. Uwa¿am, ze nie ma g³upich pytañ. Pozdrawiam (2012/03/26 09:35)

covent

Witam. Nie za bardzo wiem dlaczego piszesz akurat do mnie ? Przykro mi ,ale ja nie piszê na zamówienie ani nie odpowiadam na pytania jak robot loguj±cy  siê tutaj po to ,by rozstrzygaæ cudze bol±czki i niewiedzê. Ja wiem co to jest , jednak po tym , co napisa³ tam Uran83 (drugi w podejrzanie dziwny sposób wytypowany do odpowiedzi ) wietrzê w ca³ej sytuacji nie tylko têgi absurd ,ale i równie¿ persyfla¿. Dlatego nie odpowiem na zadane pytanie  - bo jak wcze¶niej podkre¶li³em :piszê kiedy chcê ( mam niestety do¶æ w³adczy charakter ) a po  drugie :ca³a sytuacja wydaje mi siê mocno naci±gana. Odpowied¼ oczywi¶cie sporz±dzi³em - zapisuj±c j± w kopii  e maila , jednak¿e niesiony na skrzyd³ach intuicji  - odczuwam siln± niechêæ do wypowiadania siê w tym temacie. Dziêkujê.

Kabaret po prostu:) (2012/03/26 10:15)

covent

Kabaret po prostu:) (2012/03/26 10:15)