Kupiłem paczke kretlikow firmy Jaxon Terminal Tackle Aj-Kr10120C 10 sztuk
Rozmiar krętlika 20
Jaką wytrzymałość może mieć taki krętlik?Około ilu kg.
Kupiłem paczke kretlikow firmy Jaxon Terminal Tackle Aj-Kr10120C 10 sztuk
Rozmiar krętlika 20
Jaką wytrzymałość może mieć taki krętlik?Około ilu kg.
![]() | To krętlik typu walcowy. Wykonany starannie przez długi czas sprawuje się doskonale, posiada również sporą wytrzymałość na przeciążenia (niezależnie od wielkości krętlika). |
![]() | Ten z kolei krętlik jest typu beczkowy (baryłkowy). Ten typa jest chyba najdłużej eksploatowany przez wędkarskie pokolenia. Niemniej jednak posiada on wady. Aby pracował niezawodnie musi być wykonany bardzo starannie. Najczęstsze wady tego krętlika to zbyt ściśnięte łożysko, krzywe uszka, co powoduje niesymetryczność pracy podczas prowadzenia przynęty oraz łożysko szybko się wyciera pod większym obciążeniem. |
Cześć :) Nie jestem znawcą krętlików i jeszcze żaden mnie nie zawiódł więc zagooglałęm i oto efekt:http://wedkomania.pl/kalendarz.php?id=1473świetnie ci to wyjaśnił:) (2013/06/29 16:11)
To krętlik typu walcowy. Wykonany starannie przez długi czas sprawuje się doskonale, posiada również sporą wytrzymałość na przeciążenia (niezależnie od wielkości krętlika).
Ten z kolei krętlik jest typu beczkowy (baryłkowy). Ten typa jest chyba najdłużej eksploatowany przez wędkarskie pokolenia. Niemniej jednak posiada on wady. Aby pracował niezawodnie musi być wykonany bardzo starannie. Najczęstsze wady tego krętlika to zbyt ściśnięte łożysko, krzywe uszka, co powoduje niesymetryczność pracy podczas prowadzenia przynęty oraz łożysko szybko się wyciera pod większym obciążeniem.