Zaloguj się do konta

Kotleciki rybne w zalewie- smacznego!

utworzono: 2011/06/09 10:52
endzi63

rybki dowolnej maści po oskrobaniu zaparzyć aby łatwiej wy filetować, najlepiej filetowane rybki wkładać do durszlaka , w ten sposób szybko pozbędziemy się nadmiaru wody.Następnie przekręcamy przez maszynkę dodając na każdy kilogram masy rybnej 3 cebule ,5 ząbków czosnku ,1 natka pietruszki .3 jajka,jedna papryczka chilli,pieprz i sól do smaku i bułka tarta dla zgęstnienia masy /jeśli jest taka potrzeba/.
kotleciki formujemy wielkości śliwki węgierki, obtaczamy bułeczką tartą i smażymy.
Następnie przygotowujemy zalewę 1/3 albo 1/4 ja na szklankę octu dodaję 3 szklanki wody, gdy woda się zgotuje dodaję ziele angielskie 5 ziarnek,listek bobkowy, marchewkę pokrojoną w talarki i dwie cebule, gotujemy ok.5 min.
Kotleciki wkładamy w słoiczki i zalewamy rządkiem i stawiamy  wieczkiem do blatu stołu ,aby sprawdzić  szczelność zamknięcia słoika , następnie przez kolejne trzy dni pasteryzujemy po godzince.
W ten sposób kotleciki możemy przechowywać nawet pół roku.
Na koniec powiem jedno nie ma lepszej zagrychy na szybko jak te kotleciki.
POZDROWIENIA I życzę smacznego  
[2011-06-09 10:52]