Koszyczek zanętowy na drapieżnika ?

/ 16 odpowiedzi / 3 zdjęć
Witam.
Niedawno dostałem od kolegi koszyczek sprowadzony z Chin (widoczny na zdjęciu). Z góry koszyczka jest wieczko na sprężynce, które się otwiera. Podejrzewam, że jest to koszyk do nęcenia drapieżników ale nie mam pewności.
Może ktoś z kolegów łowił na coś takiego albo ma więcej wiadomości na ten temat?
Pozdrawiam, Rafał.

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jędrula

Do nęcenia drapieżników? A czym różni się zwykły koszyk feederowy z dnem od tego? Ewentualnie odrobinę budową, no i jest otwierany, ale zasada działania w obu przypadkach identyczna. Jeżeli myślisz, że wpuścisz do tego koszyczka małe żywce, potem na dnie koszyk się otworzy i w ten sposób zanęcisz drapieżniki, to ja wysiadam :) (2016/12/15 12:10)

ogtw

A gdzie ma być haczyk, przy tym koszyczku? (2016/12/15 14:28)

Eryk S

Myślę ze można by pokombinować ja widzę to tak zywcowy splawik pod nim podczepione to cudo napelnione chlebem lub płatkami potem stalka no i hak z przyneta zywiec lub trupek . Drobnica podplywa do podajnika wabiac drapieżniki potem ucieka i zostaje nasza przyneta . (2016/12/15 14:51)

kedzio

Ale cudujecie ! Dyć to je to samo: 

(2016/12/15 22:10)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Rav

Kolego Jędrula.
Spodziewałem sie w moim wątku odpowiedzi raczej merytorycznych ale skoro już odpowiedziałeś, to informuję Cię kolego, że nęcenie drapieżników to nie tylko żywiec (jak to raczyłeś napisać w swojej odpowiedzi). Zresztą żywca raczej by nie dało się w tym koszyku umieścić (chyba, że stosujesz gupiki z akwarium). Natomiast z powodzeniem można nęcić (o czym pewnie słyszysz pierwszy raz kolego Jędrula) np kawałkami siekanej wątroby zarówno drobiowej, wieprzowej jak i wołowej lub materiałem nasączonym krwią tychże... Także wnętrzności rybie, pellet, a nawet Frollic (psia karma) świetnie się do tego nadają... Pytanie było bardzo proste: Kto tym łowił lub kto ma wiadomości dotyczące tego gadżetu?? Myślę, że nie do końca zrozumiałeś pytanie... Pozdrawiam. (2016/12/15 23:26)

Rav

Myślę ze można by pokombinować ja widzę to tak zywcowy splawik pod nim podczepione to cudo napelnione chlebem lub płatkami potem stalka no i hak z przyneta zywiec lub trupek . Drobnica podplywa do podajnika wabiac drapieżniki potem ucieka i zostaje nasza przyneta .

Kolego Eryk S
Podobnie pomyślałem ale zamiast chleba lub płatków można zanęcać również siakaną wątrobą drobiową, wieprzową lub wołową, materiałem (np watą) nasączoną krwią, siekanymi robalami, wnętrznosciami ryb lub pelletem. Oczywiście sposób na przyciagnięcie drobnicy też jest super i na pewno go wypróbuję.
Pozdrawiam.

(2016/12/15 23:35)

kedzio

Ludzie....... to jest zwykły koszyczek przelotowy, cos jak telewizorek. Tyle, że to patent z Ukrainy, Białorusi, czy tam ze Wschodu ogólnie. Jest tytlko okuty na sztywno. To taki samozacinający zestaw. Po to są te koraliki. Jeśli by usunąć to cięgno, można by przewlec bezpośrednio samą żyłkę. To samo mozna uklepać ze zwykłego, przelotowego koszyczka lub sprężyny. Wystarczy przewlec stalkę, dodać koraliki i już mamy taki sam patent. Koszyczek z klapką, wykonany z drutu - nad czym tu się głowić?! Zaś zastosowanie tego czegoś na drapieżnika jest możliwe, ale to przeca żadna nowość!
  (2016/12/16 06:16)

Jędrula

Kolego Jędrula.
Spodziewałem sie w moim wątku odpowiedzi raczej merytorycznych ale skoro już odpowiedziałeś, to informuję Cię kolego, że nęcenie drapieżników to nie tylko żywiec (jak to raczyłeś napisać w swojej odpowiedzi). Zresztą żywca raczej by nie dało się w tym koszyku umieścić (chyba, że stosujesz gupiki z akwarium). Natomiast z powodzeniem można nęcić (o czym pewnie słyszysz pierwszy raz kolego Jędrula) np kawałkami siekanej wątroby zarówno drobiowej, wieprzowej jak i wołowej lub materiałem nasączonym krwią tychże... Także wnętrzności rybie, pellet, a nawet Frollic (psia karma) świetnie się do tego nadają... Pytanie było bardzo proste: Kto tym łowił lub kto ma wiadomości dotyczące tego gadżetu?? Myślę, że nie do końca zrozumiałeś pytanie... Pozdrawiam.

No jasny gwint! A ja całe życie szczupaki kukurydzą nęcę! Teraz wiem, czemu mi nie brały! Szkoda, że wcześnie nie wiedziałem, iż mogę je nęcić pelletem i wątrobą. Taaaak, wiem, są też inne drapieżniki. Aleeeee, merytoryczny wędkarz, nabija koszyk wątrobą lub pelletem i wali zestaw w pół jeziora, nęcenie godne mistrza. Nie wyobrażasz sobie Kolego, jak szczęśliwym mnie uczyniłeś w ten piękny aczkolwiek mroźny poranek :) (2016/12/16 07:41)

aldente

Rafał, u mnie na wielkim kanale łowię z gruntu na zestaw z koszykiem.  Co wsadzisz do tego koszyka to wsio rawno. Jak wsadzi się  wątróbkę, to nęcisz drapieżnika, jak wsadzisz zanętę na białą rybę, to nęcisz białą. Jeśli kładziesz nacisk na nęcenie, to jest to dobry sposób. Ja do koszyka ładowałem mieszankę trapera. Na jeden hak zakładałem kukurydzę, na drugi hak zakładałem  filecik z okonia. Na kuku brał albo leszcz, albo karp. Na fileta brał sandacz. (2016/12/16 23:57)

Rav

Rafał, u mnie na wielkim kanale łowię z gruntu na zestaw z koszykiem.  Co wsadzisz do tego koszyka to wsio rawno. Jak wsadzi się  wątróbkę, to nęcisz drapieżnika, jak wsadzisz zanętę na białą rybę, to nęcisz białą. Jeśli kładziesz nacisk na nęcenie, to jest to dobry sposób. Ja do koszyka ładowałem mieszankę trapera. Na jeden hak zakładałem kukurydzę, na drugi hak zakładałem  filecik z okonia. Na kuku brał albo leszcz, albo karp. Na fileta brał sandacz.

Dzięki kolego aldente za odpowiedź, pozdrawiam. (2016/12/17 12:58)

jendreczek

Bardzo fajne ustrijstwo . A co do zanęty to tuszki śledziowe mielone na drobnym sicie mieszane z zanętą still czerwona i tu rzecz dziwna dobra mieszanka na leszcza i certę na rzece. Śledziki solone ze skórą stosunek 1-4 z zanętą. Na hak oczywiście rosówka. (2016/12/17 18:52)

Dos equis xx

W Stanach widziałem takie koszyki zanętowe na drapieżniki. Wkłada się tam coś nasączone krwią, może być gąbka szmatka. Nad koszykiem spora bojka ( spławik) a pod nim nawet kilka przyponów z żywcami. Kłusownicza metoda. (2016/12/17 20:09)

kedzio

Dlaczego "kłusownicza" ?! Że niby gdzie to widziałeś?
  (2016/12/18 15:04)

kedzio

No czekam na odpowiedź.
  (2016/12/22 07:01)