Koszty kopania stawu

/ 4 odpowiedzi
Witam,Zastanawiaja mnie koszty wykopania stawu dł:100m,szer:40m, gł:2m Koszt koparki 100 zł za godz. Jak myslicie ile będzie mnie to kosztować???Pozdrawiam...:)
89krzysztof

Nie wiem ile operator koparki jest w stanie wykopać w ciągu godziny. Ale wydaje mi się, że wpływ na szybkość pracy będzie miało to, co zamierzasz zrobić z ziemią. Wywozić, czy robić z niej wał jakiś ? (2011/10/14 12:23)

barjew22

kolego myślę, że cena około 10 tyś będzie do zaakceptowania za taki stawek a z tą stawką za godzinkę to zależy już czym będziesz to kopał linową czy zwykłą koparką (2011/10/14 13:09)

u?ytkownik93410

Koszty koparki można jakoś tam obliczyć, ale wydaje mi się, ze jeszcze trzeba wiedzieć jak sprawa będzie wyglądała od strony formalnej. Czy mamy odpowiedni grunt? Czy jest potrzebne zezwolenie np. z urzędu gminy? Jak będzie zasilany w wodę ten staw? Czy będzie zasilany ciekiem wodnym będącym rzeczką, rzeką, potokiem, strumieniem, rowem melioracyjnym itp.? Jeśli tak to jaki jest status prawny zasilającego cieku i z kim lub za ile to będzie do załatwienia? Potem jeszcze budowa mnicha lub mnichów, jeśli ciek wodny nieopodal to jakichś zastawek czy mini śluzy. Koszty mogą wyglądać różnie w różnych częściach kraju, bo gminy często rządzą się swoimi prawami.  (2011/10/14 13:33)

HeadAche

Witam,Zastanawiaja mnie koszty wykopania stawu dł:100m,szer:40m, gł:2m Koszt koparki 100 zł za godz. Jak myslicie ile będzie mnie to kosztować???Pozdrawiam...:)

Kolego zaczniesz od załatwienia pozwolenia na budowe. Powyżej 30m2 potrzeba takie samo pozwolenie jak na budowe domu. Koszt samego pozwolenia 8-10tyś złotych. Wykopanie 8tyś m3 ziemi też będznie miało swoją cene. Szukaj w firmach handlujących ziemią, piaskiem itp a może wykopią wzamian za ziemie.

(2011/10/14 19:46)