Koronawirus a wędkowanie?

/ 73 odpowiedzi / 10 zdjęć
oldboy

No ja to rozumiem jako wyraźny zakaz(???), bo jest to nieuzasadnione wyjście z domu. W moim przypadku musiałbym jeszcze przejechać prawie całe miasto trolejbusem i przejść z buta 2.5 km. To już jest wyraźne złamanie zakazu(???)
Rozporządzenie mówi tylko o koniecznych odległościach osób w trolejbusie (co 2-gie siedzenie). Jeśli pojedziesz w dzień powszedni, to mogą ciebie (wędkarza) najwyżej opieprzyć ci, którzy spieszą się do pracy. Natomiast w niedzielę wszyscy mogą zgodnie z tą zasadą jechać i kit komu do tego. (2020/03/25 22:01)

arasshater

Na kanale Wędkarska Przygoda pojawił się ciekawy i mądry filmik, który dotyczy naszej dyskusji i w sumie wyczerpująco odpowiada na moje pytania, które zadałem na początku dyskusji: https://youtu.be/oIcpQxRLe00 (2020/03/26 03:23)

Sith

@bojanek123 i cóż z tego wynika? Nie dopatrzyłem się niczego nowego, ani konkretnego ze wstawionego linka.
W pełni popieram poglądy wyrażone przez @BasięKier, @Ryukona i @Juliana. (2020/03/26 07:23)

Jakub Woś

Pytanie: Czy można pojechać na ryby?
Nie.
- Przepisy rozporządzenia wskazują, że dopuszczalne jest zaspokajanie niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego. To pojęcie jest subiektywne, natomiast trudno uznać za niezbędną codzienną potrzebę wyjazd na ryby - ocenia Adam Ziębicki, associate w kancelarii Chałas i Wspólnicy.

https://finanse.wp.pl/nowe-restrykcje-a-wyjscie-na-spacer-odpowiadamy-na-watpliwosci-czytelnikow-6492743680632449a (2020/03/26 08:29)

ogtw

- Przepisy rozporządzenia wskazują, że dopuszczalne jest zaspokajanie niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego. To pojęcie jest subiektywne, natomiast trudno uznać za niezbędną codzienną potrzebę wyjazd na ryby - ocenia Adam Ziębicki, associate w kancelarii Chałas i Wspólnicy.
Â
Dla mięsiaży, zdobywanie pożywienia, to są bieżące sprawy codzienne. (2020/03/26 09:02)

Basia Kier

@voodooman: kogoś zdrowo pogrzało z zamknięciem zbiorników. Zamknięcia może dokonać uprawniony do rybactwa, czyli PZW (okręg PZW) i to w formie uchwały, a nie prezes koła. Jednak mamy "świętszych od papieża" i nadgorliwców. A nadgorliwość, to .. wiemy wszyscy co.
@Jakub Woś: co prawnik to interpretacj, ja trzymam się strony rzadowej - rekreacja TAK, ale nie w grupach. A, że panu prawnikowi to się w glowie nie mieści, to jego problem. Moim zdaniem: wiele Chałasu(!) o nic. (2020/03/26 09:07)

mateuszwos

Pytanie: Czy można pojechać na ryby?
Nie.

https://finanse.wp.pl/nowe-restrykcje-a-wyjscie-na-spacer-odpowiadamy-na-watpliwosci-czytelnikow-6492743680632449a

Jest tak jak pisałem wcześniej, jest wiele osób, które mają zalecenia od lekarza aby być aktywnym na swieżym powietrzu. Dla wielu brak ruchu jest znacznie gorszy niż koronawirus, dlatego nie mogą go zakazać. Mogą jedynie apelować o rozsądek. Spacer też się nie wydaje potrzebą niezbędną ale jest wskazany dla każdego. No i zaczyna się łańcuch. Skoro można na spacer, to i na rower, skoro na rower to i na rolki, skoro na rolki to i na ryby etc.
Dlatego ja nei widzę przeciwwskazań. Z resztą ja ich nie widzę także z zupełnie innych powodów:) (2020/03/26 09:15)

Basia Kier

@arasshater: z komentarzy do proponowanego przez ciebie filmu (polecam obejrzenie): "rząd wydał te ograniczenia z powodu idiotów którzy sie spotykali w 10 osob i doili browary gdzies na bulwarach".

@voodooman: jeszcze o zamknięciu. PZW wydalo komunikat dostępny pod adresem:
http://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/203457/60/uwaga_wedkarze_komunikat
Cytuję kluczowy fragment:
"Obecnie Polski Związek Wędkarski nie przewiduje wprowadzenia ogólnopolskiego zakazu wędkowania na wodach ogólnodostępnych będących w użytkowaniu PZW. W poszczególnych przypadkach taki zakaz może odnosić się do łowisk specjalnych lub wynikać ze szczegółowych przepisów prawa miejscowego np. zarządzenia wojewody."
Zatem zarząd koła 51 w Rudzie Śląskiej niech się zdrowo puknie w głowy.
(2020/03/26 09:21)

Julian

Ponieważ w zasadzie nie mam nic lepszego do roboty zostałem skutecznie uziemiony przez rodzinę wdam się w polemikę .Nie znam pana Ziębickiego i jego poglądy ( o ile prywatne) są mi całkowicie obojętne .Co zaś się tyczy - cyt . niezbędnej codziennej potrzeby to nie rozumiem dlaczego potrzeba biegacza albo spacerowicza ma być ,,większa " niż moja wędkarza.Niezaprzeczalnym faktem jest że siedząc w odosobnieniu mając do dyspozycji jedynie media i prasę ( w tym wypadku w internecie ) można takiego doła psychicznego dostać że zagrażać to może życiu i zdrowiu każdego przeciętnego człowieka . Na otaczające Nas ze wszystkich stron zagrożenie ( nie piszę o racjonalnym zachowaniu ) ale o szerzeniu paniki i permanentnego siania niepokoju trzeba jakoś odreagować . Za stary jestem i nie mam zdrowia na kielicha więc pozostaly mi tylko te samotne wypady. Całe moje doświadczenie życiowe i zawodowe mówi mi że trzeba unikać wszelkiego rodzaju ,,ekspertów " i ,,niezaprzeczalnych autorytetów " zwłaszcza że tego w ostatnich ciężkich czasach tego się namnożyło .
Nie namawiam nikogo do anarchii dla mnie ten wyjazd Zaznaczam że Prywatnym Transportem i Samotny !!!! jest tak samo Niezbędny jak np. wyprowadzenie psa.
Ps. Telewizji już od dawna nie oglądam ( obojętnie jakiej stacji ) przepracowałem w energetyce ponad 40 lat i w warunkach ustawicznego stresu dlatego z biegiem lat nauczyłem się odreagowywać ( np. wyjazd na ryby) i nie zważać na wszelkiego rodzaju idiotyzmy a widziałem ich multum w swoim prywatnym i zawodowym życiu . Reasumując . Niestety w tej otaczającej Nas rzeczywistości ( czytaj popier.....onym świecie ) Nic już nie jest w stanie mnie zadziwić ani zaskoczyć .
Pozdrawiam Cię Jakub i mimo wszystko dla Wszystkich Pogody Ducha. (2020/03/26 09:40)

voodooman

Basia Kier: no co poradzisz idiotow nie sieja oni sie sami rodza. Ale tu na slasku jest wiela wod gdzie mozna sie schowac i nikt cie nie znajdzie chociazby kozlowa gora. (2020/03/26 09:55)

Basia Kier

@voodooman: nie pomyśl, że jakieś uwagi ci czyniłam. Wręcz przeciwnie, dobrze, że zamieściłeś fotografię tego świstka, niech wędkarze wiedzą, co niektórym w głowach się rodzi. (2020/03/26 11:10)

Jakub Woś

Ja oczywiście nie zamierzam marnować pogody jaka szykuje się na sobotę, zwłaszcza że ostatnie weekendy były brzydsze niż większość tych z lutego. Podjadę autem w jakieś krzaczory i nikt mnie nie znajdzie. Link wkleiłem żeby ludzie wiedzieli, że niektórzy mogą to inaczej interpretować niż my i istnieje taka możliwość, że to będzie drogi wypad. Pozdrawiam Cie Julian, życzę zdrowia i udanych wypraw jak najszybciej. (2020/03/26 12:49)

Julian

Jestem ciekaw kiedy podobne obwieszczenia zobaczę u mnie na Zalewie Zegrzyńskim . Pragnę zwrócić uwagę na sformuowanie: wyłączenie z amatorskiego połowu ryb . Mniemam że powyższy zakaz nie obowiązuje Zawodowych Rybaków na wodach PZW. (2020/03/26 12:52)

voodooman

Dzwoniłem do rzecznika pzw Katowice i on o niczym nie wie i powiedzial ze wody lub woda moze byc zamknieta z powodu zawodow lub tego typu podobnych spraw ale nie z powodu epidemi. Chyba gdy woda by byla jakas zanieczyszczina to tez. Ale oczywiscie telefon do prezesa kola poza zasiegiem a sekretariat w pzw Katowice tak samo wszyscy chyba maja kwarantanne. Dobrze ze mamy jeszcze inne wody i mam tez opolskie wykupione (2020/03/26 13:31)

Basia Kier

@voodooman: po takiej odpowiedzi okregu możesz spokojnie zerwać tę kartkę i na makularurę oddać, albo - jak ktoś się czepiać będzie - dać mu ją, aby użył jako papieru toaletowego. A morał z całej tej historii: prezes koła na zagrodzie równy wojewodzie. Tak sie niektórym marzy. (2020/03/26 20:17)

51Marek

Jakub Woś, a co powiesz na to?
https://www.youtube.com/watch?v=91z3n8D7LHs (2020/03/26 20:24)

voodooman

Ja pier....... normalnie nie wytrzymam. Nie nadazam juz z czytaniem tych kartek. Cale kolo chyba juz otrzymalo szczepionki na koronawirusa bo na wyzej wymienionych stawach brak jakiegokolwiek zagrozenia zakazeniem. (2020/03/26 21:45)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jakub Woś

Jakub Woś, a co powiesz na to?ÂÂ
https://www.youtube.com/watch?v=91z3n8D7LHs

tylko, że sie cieszę. (2020/03/27 12:36)

Sith

Niestety, film niedostępny. Jakiś kretyn zablokował! ;> (2020/03/28 06:53)

Sith

Dzięki @ogtw. Pan wiceminister wyraził się jednoznacznie - można wędkować z zachowaniem obowiązujących przepisów!!!
To głos rozsądku, miarodajny, moim zdaniem zamykający dyskusję na ten temat! (2020/03/28 08:38)

mateuszwos

odblokowane, ale nie da się wstawić.
https://youtu.be/91z3n8D7LHs

jak Ty żeś wstawił ten link, że on działa? Próbowałem milion razy i za każdym razem porażka. Może jakiś mały poradnik? (2020/03/28 09:12)