Kormoran-czy wykończy to, co zostało w łowiskach?

/ 244 odpowiedzi

Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

JOPEK1971

Zostaw na lodzie rybę żędu 2-3kg w miejscu gdzie mają żerowisko te ptaki,przekonasz się o ich sile,zapraszam na włocławską tamę,tam te ptaki mają raj z czego jestem zadowolony.:-) (2011/09/27 19:58)

perwer

Ciągle mówicie,że człowiek niszczy,przy okazji mowa o orle itd.Pierdoły ciśniecie jeden z

kolegów bez opamiętania.

Człowiek żeczywiście niszczy-są kłusownicy,rybacy itd,ale drugi człowiek robi wszystko żeby temu zapobiec---potrafimy mieć nad tym kontrole,mimo setki kłusownikom jacy młuca rybe--robimy zarybienia,łapiemy kłusowników,wymierzamy kary itd.Nie zawsze to jest jak powinno być ,ale nie jest tak jak piszecie ,bo inaczej gówno by było a nie ryby.

Dbamy o wody i jednocześnie je trujemy itd..,ale to problem na całym świecie,gdzie coś zaczyna sie z tym robić i to nie jest problem od ręki jak kormorany  do rozwiązania. To jest bariera którą trzeba przełamać,mimo wielkich koncernów,fabryk itd.,---zakładamy parki,rezerwaty,oczyszczalnie itd--drugi robi na odwrót,ale to nie powód żeby przymykać oko i odwracać uwage na problem kormoranów.Problem zresztą widzą ludzie którym przyroda jest bliska sercu i sami chcą jakiegoś rozwiązania.

Po co wprowadzać okresy ochronne,limity,wymiary itd.,jak mało kto tego przestrzega ---no po co?

Po co sprzątaczka zamiata rano chodnik,jak do południa nawalą tam papierów i nanoszą błota?

To w końcu po co ograniczać populacje kormoranów,jak człowiek to największy kłusownik ?

.Dla mnie niech jeden kormoran i żre 10 kg ryb na dzień,na zdrowie mu i ma do tego prawo bo tak natura go ukształtowała.

Niech sum wmłuci 30 kg ryb na dzień,na zdrowie mu,bo takich sumów w jeziorach pływa ,kilkanascie,lub kilkadziesiat sztuk.

Kormoran to bardzo piękny ptak--problemem jest jego rozmnażanie  i nadmierna ilość -czego nie możecie pojąć. Lasy po kormoranach są martwe,jeziorka też na tym cierpią,ale my chcemy kormorany--tylko w kontrolowanej ilości--bez szkody w przyrodzie.

Czy tak trudno to zrozumieć?

(2011/09/27 20:00)

Diablo

"Po co sprzątaczka zamiata rano chodnik,jak do południa nawalą tam papierów i nanoszą błota?

To w końcu po co ograniczać populacje kormoranów,jak człowiek to największy kłusownik ?"

Bez sensu.
Powinno brzmieć:

Po co sprzątaczka sprząta pety z chodnika jak omija paczki po fajkach?

To w końcu po co ograniczać populacje kormoranów,jak człowiek to największy kłusownik ?

teraz to porównanie ma sens

Ale czy o to na m chodzi?

Zawsze jak sprzątam to zaczynam od największych śmieci. a nie wydłubuję spod nich drobinek.

(2011/09/27 20:26)

kadab

Nie jest trudno to pojac. Wystarczy ze zrozumieniem przeczytac.Niektozy tego nie potrafia. (2011/09/27 20:29)

kadab

"Po co sprzątaczka zamiata rano chodnik,jak do południa nawalą tam papierów i nanoszą błota?

To w końcu po co ograniczać populacje kormoranów,jak człowiek to największy kłusownik ?"

Bez sensu.
Powinno brzmieć:

Po co sprzątaczka sprząta pety z chodnika jak omija paczki po fajkach?

teraz to porównanie ma sens

Ale czy o to na m chodzi?

Zawsze jak sprzątam to zaczynam od największych śmieci. a nie wydłubuję spod nich drobinek.

JESLI MASZ JAKIES ZAJEBISTE POMYSŁY I NIE PISZESZ NA TEMAT KORMORANOW TO NAPISZ JAK OGRANICZYC LICZBE KŁUSOLI. (2011/09/27 20:34)

perwer

Nie jest trudno to pojac. Wystarczy ze zrozumieniem przeczytac.Niektozy tego nie potrafia.

Czego ty oczekujesz,dasz wykład na trzy strony z ważnymi  i konkretnymi argumetami , księciunio jedyne co zapamietał to przykład sprzątaczki .......

Napisał bym więcej co  o tym myśle ,ale raz księciunio sie poskarżył i wole dać sobie spokój,ale fajny przykład na jakim poziomie można prowadzić dyskusje .

(2011/09/27 20:36)

kadab

Nie jest trudno to pojac. Wystarczy ze zrozumieniem przeczytac.Niektozy tego nie potrafia.

Czego ty oczekujesz,dasz wykład na trzy strony z ważnymi  i konkretnymi argumetami , księciunio jedyne co zapamietał to przykład sprzątaczki .......

Napisał bym więcej co  o tym myśle ,ale raz księciunio sie poskarżył i wole dać sobie spokój,ale fajny przykład na jakim poziomie można prowadzić dyskusje .

PERWER NIE JA PISAŁEM O SPRZATACZCE (2011/09/27 20:39)

Diablo

To co wypisałeś to nie wykład to bełkot pełen błędów ortograficznych, stylistycznych i merytorycznych. I nikomu nie ujmując byłeś Ty kiedyś na jakimkolwiek wykładzie? (2011/09/27 20:41)

perwer

PERWER NIE JA PISAŁEM O SPRZATACZCE

Wiem--pisze że księciunio.Widać kto

(2011/09/27 20:41)

Diablo

A On nie pisał do Ciebie. Skończ z tymi drukowańcami bo moderator wkroczy. (2011/09/27 20:42)

JOPEK1971

Walczmy o to by na naszych wodach nie było rybaka,a każda ingerencja hydrotechniczna nie miała miejsca,a ryb wystarczy dla nas i innych rybożerców. (2011/09/27 20:42)

perwer

To co wypisałeś to nie wykład to bełkot pełen błędów ortograficznych, stylistycznych i merytorycznych. I nikomu nie ujmując byłeś Ty kiedyś na jakimkolwiek wykładzie?

Jak napisałbym bez błędów to boje sie żebyś nie zrozumiał---ale widać nic nie pomogło.

Dałbym Ci wykład--ale jedno co potrafisz to w pewnym momęcie sie popłakac i poskarżyc.

(2011/09/27 20:44)

kadab

zajazylem .Sam nie jestem wirtuozem  w pisaniu ale zanim cos skomentuje to sie zastanawiam a nie pierd.... bez sensu (2011/09/27 20:48)

u?ytkownik87383

(.....)Kormoran to bardzo piękny ptak--problemem jest jego rozmnażanie  i nadmierna ilość -czego nie możecie pojąć (....)                                                                                                                                Wspaniałe epitafium dla tego ptaka , nie ma co ! Gdyby od takich ludzi zależał los tego ptaka - już dawno podzieliłby on smutny los dropia w Polsce ,  albo Moa z Samoa , z nowej Zelandii , Dronta Dodo z Mauritiusa czy Epiornisa  z Madagaskaru. Szkoda gadać . Naprawdę brak słów -  piszesz o wpisie jednego z kolegów że to kabaret , tymczasem zastanów się  czy  jesteś w jakimkolwiek punkcie  lepszy ? Jego wpis na tle Twoich wynurzeń wypada naprawdę świetnie i  rozsądnie ( a  ponadto  zgodnie z zasadami ortografii). Z przezorności i wrodzonej grzeczności zwykle nie sprzeczam się z obcymi , czasem jednak dzieje się inaczej i tracę nad sobą panowanie . No , bo zobaczcie sami :   "Kormoran to bardzo piękny ptak--problemem jest jego rozmnażanie  i nadmierna ilość -czego nie możecie pojąć ." A skąd Ty wiesz czy kormoran ma problemy z rozmnażaniem . Co powoduje że czujesz się  uprawniony do ingerencji w rozród tego ptaka a nawet  ocenę jego kondycji prokreacyjnej  - czy to że jesteś człowiekiem i jesteś w stanie usprawiedliwić lub zbyć machnięciem ręki , każde bestialstwo dokonywane na innych mieszkańcach tego świata ? Naprawdę przemyśl to co napisali Koledzy jedną lub dwie linijki powyżej Twoich rozważań na temat , jak to określiłeś - "problemu rozmnażania się i nadmiernej ilości. Obecnie na Ziemi , obserwuje się przeludnienie - nikt jednak jakoś nie wpadł na pomysł by skutecznie  zatrzymać rozwój ludzkiej populacji. Sądzę że rozważania na tym polu tak w przypadku człowieka jak i innych zwierząt (!) żyjących na Ziemi , są co najmniej niesmaczne. I jeszcze jedno - filozofia zakłada istnienie czegoś takiego jak koncepcja i antykoncepcja , Twoje uwagi stanowią przykład tych drugich , zaprzeczenie rozsądnego spojrzenia na sprawę . Tak to niestety wygląda w moich oczach.Jeżeli chcesz aby kormorany wyniosły się z twojego rejonu to jedź do sklepu rolniczego , kup zapas Wildrepentalu i skrapiaj wszystko wokół - być może stanie się tak że wyniosą się nie tylko kormorany ale i również ludzie  dla których poglądy jakie tutaj przedstawiasz , po prostu brzydko pachną typowo ludzkim , bezdusznym podejściem do innych współmieszkańców tej ziemi. (2011/09/27 20:48)

u?ytkownik57785

Luzujemy............... Seweryn, nie pisz capsem proszę. (2011/09/27 20:49)

kadab

jesli przeszkadza ok (2011/09/27 20:52)

perwer

zajazylem .Sam nie jestem wirtuozem  w pisaniu ale zanim cos skomentuje to sie zastanawiam a nie pierd.... bez sensu

Spokojnie ..i tak sie nie spodziewałem wybitniejszych odpowiedzi....Luzik

(2011/09/27 20:53)

u?ytkownik57785

(.....)Kormoran to bardzo piękny ptak--problemem jest jego rozmnażanie  i nadmierna ilość -czego nie możecie pojąć (....)                                                                                                                                Wspaniałe epitafium dla tego ptaka , nie ma co ! Gdyby od takich ludzi zależał los tego ptaka - już dawno podzieliłby on smutny los dropia w Polsce ,  albo Moa z Samoa , z nowej Zelandii , Dronta Dodo z Mauritiusa czy Epiornisa  z Madagaskaru. Szkoda gadać . Naprawdę brak słów -  piszesz o wpisie jednego z kolegów że to kabaret , tymczasem zastanów się  czy  jesteś w jakimkolwiek punkcie  lepszy ? Jego wpis na tle Twoich wynurzeń wypada naprawdę świetnie i  rozsądnie ( a  ponadto  zgodnie z zasadami ortografii). Z przezorności i wrodzonej grzeczności zwykle nie sprzeczam się z obcymi , czasem jednak dzieje się inaczej i tracę nad sobą panowanie . No , bo zobaczcie sami :   "Kormoran to bardzo piękny ptak--problemem jest jego rozmnażanie  i nadmierna ilość -czego nie możecie pojąć ." A skąd Ty wiesz czy kormoran ma problemy z rozmnażaniem . Co powoduje że czujesz się  uprawniony do ingerencji w rozród tego ptaka a nawet  ocenę jego kondycji prokreacyjnej  - czy to że jesteś człowiekiem i jesteś w stanie usprawiedliwić lub zbyć machnięciem ręki , każde bestialstwo dokonywane na innych mieszkańcach tego świata ? Naprawdę przemyśl to co napisali Koledzy jedną lub dwie linijki powyżej Twoich rozważań na temat , jak to określiłeś - "problemu rozmnażania się i nadmiernej ilości. Obecnie na Ziemi , obserwuje się przeludnienie - nikt jednak jakoś nie wpadł na pomysł by skutecznie  zatrzymać rozwój ludzkiej populacji. Sądzę że rozważania na tym polu tak w przypadku człowieka jak i innych zwierząt (!) żyjących na Ziemi , są co najmniej niesmaczne. I jeszcze jedno - filozofia zakłada istnienie czegoś takiego jak koncepcja i antykoncepcja , Twoje uwagi stanowią przykład tych drugich , zaprzeczenie rozsądnego spojrzenia na sprawę . Tak to niestety wygląda w moich oczach.Jeżeli chcesz aby kormorany wyniosły się z twojego rejonu to jedź do sklepu rolniczego , kup zapas Wildrepentalu i skrapiaj wszystko wokół - być może stanie się tak że wyniosą się nie tylko kormorany ale i również ludzie  dla których poglądy jakie tutaj przedstawiasz , po prostu brzydko pachną typowo ludzkim , bezdusznym podejściem do innych współmieszkańców tej ziemi.

To lepiej nie trać panowania nad sobą. Dla Ciebie lepiej. Perwer pisząc o "problemach" z rozmnażaniem, miał na myśli NADMIERNE jego rozrody, a nie problemy z potencją czy libido, albo bezpłodnością. (2011/09/27 20:56)

u?ytkownik87383

"dasz wykład na trzy strony z ważnymi  i konkretnymi argumetami"                                           A jakie ty masz argumenty ? Weź się nie zachowuj jak profesor z Harwardu , w dodatku nieuzasadnienie ... Myślisz że to co napisałeś to są jakieś argumenty ? Argumenty to podają inni , kreśląc  choćby drabinę : konsumentów rybich wśród których to ten cały tabun kormoranów obrastających drzewa wypada całkiem blado .... (2011/09/27 20:59)

u?ytkownik87383

To jest Kolego Mastiff , mało trafne podejście - wg mnie przynajmniej. Bo  skąd on wie jak wygląda wiele , moc , nadwyżka  kormorana a jak wygląda  niedobór , nie jest w stanie tego ocenić , po prostu mu się wydaje.

To lepiej nie trać panowania nad sobą. Dla Ciebie lepiej. Perwer pisząc o "problemach" z rozmnażaniem, miał na myśli NADMIERNE jego rozrody, a nie problemy z potencją czy libido, albo bezpłodnością.
(2011/09/27 21:03)

kadab

bartlomiej zachowujesz sie i piszesz jakbys pozjadal wszystkie rozumy (2011/09/27 21:04)

u?ytkownik87383

Jeśli ja zachowuję się w sposób wyżej opisany to ciekawe co to oznacza: "dasz wykład na trzy strony z ważnymi  i konkretnymi argumetami" (2011/09/27 21:08)

u?ytkownik57785

Nie tak do końca, bo WSZYSTKIE statystyki podają wciąż ROSNĄCĄ populację kormoranów, a co za tym idzie szkody dla środowiska z nimi związane. A ptaki, które wyżej wymieniałeś, zostały wytrzebione w celach konsumpcyjnych przez ludzi (papu), a nie że z czystej, racjonalnej kalkulacji ekologicznej i zachowania równowagi w przyrodzie, czy nadmiernych odstrzałów dla rozrywki czy z nudów. (2011/09/27 21:08)

u?ytkownik87383

bartlomiej zachowujesz sie i piszesz jakbys pozjadal wszystkie rozumy

Imiona pisze się dużą literą ! (2011/09/27 21:09)