Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty
Gdybym miał zrobić listę czynników wpływających na zmniejszenie się pogłowia ryb wygladała by ona tak jak poniżej.
1 Melioracje
2 Zanieczyszczenia
3 Kłusownictwo
4 Nieudolna gospodarka zarybień
5 Mięsiarze
6 Wędkarze
.
.
.
10 Kormorany, wydry, czaple i inni zwierzęta mające w "menu" także ryby.
To niestety prawda,pozdrawiam.(2011/09/27 11:45)
@mateuszwos .. jakbym siebie czytał :D
pozdrawiam
(2011/09/27 11:46)A ja Twierdzę że największym szkodnikiem jest rybak i meliorant.
Ale potem kormoran
A czy 3 kilogramowy sum to ryba dla kormorana atrakcyjna ? Dla niektórych wędkarzy na pewno ... Tymczasem kormoran nierzadko pełni funkcję asenizacyjną co można rozumieć poprzez odławianie ryb nie tylko zdrowych ale i również chorych , słabych - tak to wygląda w świecie przyrody . To co dla ludzi jest odrażające i nie do przyjęcia , w przyrodzie jest rzecz jak najbardziej naturalną. Gdy orzeł bielik zacznie kołować nad wodą po to by upolować takiego powiedzmy na głodno 3 -kilogramowego suma , to też powiesz że to szkodnik ? Szkodnikiem jest według mnie wędkarz zabierający znad wody 3 kilogramowe sumy lecz nie bynajmniej jego rzekomy urojony rywal w postaci rybożernego ptaka gniazdującego nad wodą .... To taka garść uwag , którymi mój umysł jął się dzisiaj zasępić.... Dziękuję. (2011/09/27 13:21)u?ytkownik57785
"To taka garść uwag , którymi mój umysł jął się dzisiaj zasępić...."
Ja kiedyś nie zdążę i odkupujesz, albo pierzesz mi portki :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) (2011/09/27 13:28)JOPEK1971
Większośc jest przekonana że bielik ryb nie jada tylko króliki i zające ;-) a 3kg sum to już piękny okaz :-))) (2011/09/27 13:29)u?ytkownik57785
@Linke83, prosiłem Cię wielokrotnie, abyś nie pisał capsem Będę wobec tego usuwał każdy post napisany wielkimi literami jeśli prośby nie pomagają. (2011/09/27 13:32)JOPEK1971
A ja Twierdzę że największym szkodnikiem jest rybak i meliorant.
Ale potem kormoranTo dlaczego nikt nie reaguje w kwestii rybaków i meliorantów tylko kormoranów? (2011/09/27 13:57)u?ytkownik57785
To dlaczego nikt nie reaguje w kwestii rybaków i meliorantów tylko kormoranów?Bo temat jest ooooooooooo....?
(2011/09/27 14:04)u?ytkownik87383
Ale potem kormoranTo dlaczego nikt nie reaguje w kwestii rybaków i meliorantów tylko kormoranów?
Ponieważ człowiek z natury jest samolubny i solidaryzuje się w tym egocentrycznym spojrzeniu na świat z innymi ludźmi , taka zbiorowa świadomość że człowiek jest kimś lepszym i ważniejszym tutaj na ziemi. Według człowieka , drugi człowiek zawsze mam jakiś motyw postępowania a nawet jeśli zachowuje się w sposób wyobcowany , amoralny , podły to zawsze można to jeszcze jakoś .... usprawiedliwić bądź wytłumaczyć w sposób racjonalny. I tak się toczy to bezustanne ubezpieczanie ludzi okradających świat z tego co dlań najcenniejsze. (2011/09/27 14:06)JOPEK1971
bardzo fajnieA ja Twierdzę że największym szkodnikiem jest rybak i meliorant.
Ale potem kormoranTo dlaczego nikt nie reaguje w kwestii rybaków i meliorantów tylko kormoranów?
Ponieważ człowiek z natury jest samolubny i solidaryzuje się w tym egocentrycznym spojrzeniu na świat z innymi ludźmi , taka zbiorowa świadomość że człowiek jest kimś lepszym i ważniejszym tutaj na ziemi. Według człowieka , drugi człowiek zawsze mam jakiś motyw postępowania a nawet jeśli zachowuje się w sposób wyobcowany , amoralny , podły to zawsze można to jeszcze jakoś .... usprawiedliwić bądź wytłumaczyć w sposób racjonalny. I tak się toczy to bezustanne ubezpieczanie ludzi okradających świat z tego co dlań najcenniejsze.Bardzo fajnie jest poczytac ludzi inteligentnych z takim światopoglądem.(2011/09/27 14:29)Tomasz90
Ponieważ człowiek z natury jest samolubny i solidaryzuje się w tym egocentrycznym spojrzeniu na świat z innymi ludźmi , taka zbiorowa świadomość że człowiek jest kimś lepszym i ważniejszym tutaj na ziemi. Według człowieka , drugi człowiek zawsze mam jakiś motyw postępowania a nawet jeśli zachowuje się w sposób wyobcowany , amoralny , podły to zawsze można to jeszcze jakoś .... usprawiedliwić bądź wytłumaczyć w sposób racjonalny. I tak się toczy to bezustanne ubezpieczanie ludzi okradających świat z tego co dlań najcenniejsze.
no Kolego wreszcie coś zajebiście mądrego napisałeś :)))))teraz by cię wielu nawet na prezydenta wybrało:))))i teraz nie naskocz na mnie bo poważnie mówię i wcale sobie jaj nie robię (2011/09/27 17:17)JOPEK1971
Ponieważ człowiek z natury jest samolubny i solidaryzuje się w tym egocentrycznym spojrzeniu na świat z innymi ludźmi , taka zbiorowa świadomość że człowiek jest kimś lepszym i ważniejszym tutaj na ziemi. Według człowieka , drugi człowiek zawsze mam jakiś motyw postępowania a nawet jeśli zachowuje się w sposób wyobcowany , amoralny , podły to zawsze można to jeszcze jakoś .... usprawiedliwić bądź wytłumaczyć w sposób racjonalny. I tak się toczy to bezustanne ubezpieczanie ludzi okradających świat z tego co dlań najcenniejsze.(2011/09/27 17:38)Bo to czajny facet jest,Wędkarz.Szkoda że nie ma na imię Rysiek,bo wszystkie Ryśki to fajne chłopy ;-)
no Kolego wreszcie coś zajebiście mądrego napisałeś :)))))teraz by cię wielu nawet na prezydenta wybrało:))))i teraz nie naskocz na mnie bo poważnie mówię i wcale sobie jaj nie robięTomasz90
no to go przechrzcimy na rysia:) (2011/09/27 17:54)kadab
o czym to kolo piszesz?widziałes kiedys orla z trzykilogramowa ryba?jesli tak to chyba w zoo jak dostał padline.ZEJDZ NA ZIEMIE POPATRZ REALNIE NA SWIAT I NIE FILOZOFUJ. (2011/09/27 18:44)kadab
Linke83 o tobie mowa (2011/09/27 18:46)JOPEK1971
o czym to kolo piszesz?widziałes kiedys orla z trzykilogramowa ryba?jesli tak to chyba w zoo jak dostał padline.ZEJDZ NA ZIEMIE POPATRZ REALNIE NA SWIAT I NIE FILOZOFUJ.Mało musiałeś widziec,Orzeł bielik potrafi nawet większą rybkę podjąc,ja byłem świadkiem pochwycenia 2kg leszcza przez tego ptaka,poradził sobie z nim świetnie,zimą u mnie przebywa sporo orłów i z tego jestem zadowolony :-)(2011/09/27 18:58)kadab
troche widziałem moze mam mniejsza wyobraznie (2011/09/27 19:03)JOPEK1971
Ja to znam z autopsji,Ty pewnie z opowiadań. (2011/09/27 19:11)kadab
ja bardziej jestem realista zresztą poogladaj sobie jakis film przyrodniczy na ktorym orły poluja na łososie i zobacz jakiej wielkosci sa te rybki ktore wylawia (2011/09/27 19:22)Diablo
Ciekawe :)
http://nortus.pinger.pl/m/1310147 (2011/09/27 19:29)kadab
bardzo ciekawa baja.pewnie zlapal ja delikatnie za gumke z majtek zeby jej nie podrapac.ZEJDZMY NA ZIEMIE I WROCMY DO TEMATU (2011/09/27 19:37)JOPEK1971
Nie muszę oglądac filmów by zobaczyc te ptaki w akcji,mam je każdej zimy,orły nasze bi te z za oceanu dorastają do podobnych rozmiarów ok6kg,2-3 kg ryba nie stanowi większych trudności by ten ptak sobie z nią poradził,kormoran jest o wiele mniejszy a poradzi sobie nawet z kilogramową rybą,tylko w tych przypadkach ryby muszą byc chore które są łatwym łupem. (2011/09/27 19:43)kadab
Moze z martwa ryba dwu kilogramowa kawalek poleci ale z zywa nie ma szans (2011/09/27 19:51)