Kormoran-czy wykończy to, co zostało w łowiskach?

/ 244 odpowiedzi

Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

Strzegom

Zdjęcia wklejone przez kolegę Mastiffa to dla mnie element natury. Ja tam nie widzę nic złego. Razi mnie jednak pogląd samego Docenta Krzywosza. "Pogarszająca się kondycja finansowa stawia wiele jeziorowych gospodarstw w obliczu upadku". Znów liczy się tylko kasa? Jak to jest że człowiek na siłę utrzymuje w naszych wodach gatunki ryb których tu być nie powinno (karp, amur, tołpyga itp) kosztem rodzimych gatunków a naszego polskiego kormorana chce się pozbyć?

Czy jest różnica między ograniczyc a pozbyć? (2011/09/25 21:45)

mateuszwos

Ale w jakim celu? Czemu ja nad Wisłą nie spotykam takiej plagi kormoranów? Czemu potrafię złowić rybę i się z tego cieszyć? (2011/09/25 21:55)

Tomasz90

w naszym pięknym kraju jest niestety tak że jak dadzą zezwolenie na odstrzał biednego kormorana to wybiją wszystko w przeciągu tygodnia

Tomaszu 90 czy ty celowo w każdym wątku  wkładasz kij w mrowisko czy to ja mam takie wrażenie .

nie kolego ja nie wkładam kija w mrowisko ,tylko pisze o moim podejściu do przyrody ,to jest chyba temat o kormoranie ??czy się mylę??co do tematu o polityce to piszę też że bedę głosował na PiS bo po prostu ich baaaaardzo lubię ,czy też nie mogę tam o tym pisać??przecież podobno jest demokracja i wolność wypowiedzi

Oczywiście , ze możesz jest jak napisałeś demokracja i to jest forum , ale ja jakoś w twoich wypowiedziach zauważyłem coś  z granatka zaczepnego . Może się mylę , ale raczej nie .

po prostu wyraziłem swoją opinię,a jeżeli ktoś się poczuł zaczepiony to już jego sprawa ,to jest normalne na takich forach publicznych,ja powiem że kormoran to plaga to mnie skrytykujecie że jestem mordercą przyrody ,jak mówię że kormoran to piękny ptak to też paru osobom nie pasuje (2011/09/25 22:09)

JOPEK1971

Panowie tak na logikę.
Kormoran poza człowiekiem nie ma wrogów naturalnych. Kiedyś ludzi było wiele mniej. Kormorany żyły jak chciały a takich okazów jak nasi dziadkowie nie połapiemy. Dlaczego do tej pory nie wyżarły wszystkich ryb?

Bo tak działa natura.
Nie kormoran wyjada ryby, nie emeryt siedzący 5 godz dziennie nad wodą. Ryby wybijają ludzie. Regulując rzeki i zanieczyszczając wody.

Ryby wyjada statystyczny Kowalski,jest popyt,jest podaż,i prowadzona jest gospodarka która dostarcza rybę którą chce pożrec Kowalski nie mając pojęcia o niszczeniu środowiska,pewnie wielu z was myśli że ograniczajac populację kormorana będzie więcej ryb, niestety,dla nas wędkarzy ryb będzie tyle by wnieśc opłaty, wiekszośc ryb będzie dla gospodarki rybackiej ponieważ całe to pueblo na to jest nastawione,dużo wyjac,mało włożyc,a najlepiej jakby wedkarze zabierali rybę mniej atrakcyjną("chwast"),szkoda mych palców.

(2011/09/25 22:20)

wodnix65

Jest zezwolenia na odstrzał kormoranów ale myśliwym się nie opłaca ponieważ musieliby do tego interesu dopłacać.

(2011/09/26 08:12)

Tomasz90

Jest zezwolenia na odstrzał kormoranów ale myśliwym się nie opłaca ponieważ musieliby do tego interesu dopłacać.

i  całe szczęście że im się nie opłaca:)))))))))))))))))))))))) (2011/09/26 09:11)

u?ytkownik57785

Nie strzelać! Nie mordować w ten sposób tych niewątpliwie pięknych ptaków, ale dla dobra ryb (NIE WĘDKARZY) dla dobra ryb zmniejszyć populację ich w gniazdach. Posunięcie drastyczne, ale niezbędne. Takie samo jak położenie nacisku na inne formy ochrony rybostanu. Jeżeli jest tyle tych czynników zmniejszających rybostan, a jednym z nich jest wciąż rosnąca, odradzana populacja kormoranów, to trzeba ją zminimalizować, utrzymywać w bezpiecznej dla środowiska liczebności. Przypomnijcie sobie jaka niedawno była wojna medialna i ekologiczna nt. populacji bobrów przy okazji powodzi. Obrońcy bobrów dopięli swego i bobrów zaczęło przybywać tak, że wymknęło się to spod kontroli człowieka i te futrzaki zaczęły powodować ogromne straty w środowiskach wodnych. Dziurawiły wały, zalewały pola uprawne, powodowały wydostawanie się ryb z koryt rzek i rzeczek na zalewiska. Aż się ekolodzy zamknęli i zgodzili na ODSTRZAŁ pewnej partii bobrów. I co? I myśliwi zaprotestowali, bo nieopłacalne, bo po co, bo sumienie, bo piękne zwierze etc. A straty spowodowane niekontrolowanym rozrodem bobrów są teraz w milionach złotych. To samo dotyczy kormoranów. Hodowcy ryb nie wiedzą co mają już robić, żeby bronić swoich ryb w swoich stawach przed tymi ptakami. Ryb mają coraz mniej, odszkodowań zero i przez to m.in. windują wciąż ceny ryb na rynku. Zawsze przy szukaniu jakichkolwiek sposobów rozwiązania problemów szuka się najtańszych i najszybszych wyjść. Redukcja populacji kormoranów jest najtańszym i najszybszym rozwiązaniem w ochronie rybostanów naszych wód, zarówno prywatnych jak i tych państwowych. Kormoranowi to wsio rawno komu wyżera ryby. A nam nie. A ptak musi jeść. Mniej ptaków-więcej ryb. Komara, jako rozwiniętego owada, też nie da się SKUTECZNIE zlikwidować, dlatego niszczy się ich larwy. Powtarzam, nie jestem przeciwnikiem zlikwidowania, drastycznego zredukowania jakiejkolwiek formy życia, pod warunkiem, że nie stanowi ona dla mnie zagrożenia w mojej egzystencji. Kiedyś wybito niemalże w pień populację zajęcy, bo tratowały one plony na polach rolnikom. Brzydkie zwierze? Nie, ale szkodnikiem się stało, bo wymknęło się spod kontroli. Potem zaczęto sprowadzać zające z Czechosłowacji, Austrii i Węgier, ale po odrestaurowaniu populacji szaraka zaczęto bardzo dokładnie dbać o ich liczebność. Tak samo powinno być z kormoranami, bo ich liczebność wciąż rośnie i wymknęła się już spod kontroli, co powoduje nieobliczalne straty w NASZYCH rybach. Są metody humanitarne zredukowania populacji kormoranów, więc należy je jak najszybciej wprowadzać. (2011/09/26 10:18)

perwer

Zdjęcia wklejone przez kolegę Mastiffa to dla mnie element natury. Ja tam nie widzę nic złego. Razi mnie jednak pogląd samego Docenta Krzywosza. "Pogarszająca się kondycja finansowa stawia wiele jeziorowych gospodarstw w obliczu upadku". Znów liczy się tylko kasa? Jak to jest że człowiek na siłę utrzymuje w naszych wodach gatunki ryb których tu być nie powinno (karp, amur, tołpyga itp) kosztem rodzimych gatunków a naszego polskiego kormorana chce się pozbyć?

Pierwsze zdanie kolegi ,myśle że wykorzystał by nie jeden kabaret.

Zdięcie kolegi Mastiffa to dla niego element natury,no nie.W takim razie życze Ci wczasów na takim elemęcie natury.

Element natury,nie no....dyskusja i tak nie miała sensu,ale ...eh szkoda słów...

(2011/09/26 10:24)

Tomasz90

no to by się mogło przyjąć ,jakoś to tak humanitarnie ograniczyć ,tylko jak????będziemy je pocztą za granice wysyłać?? (2011/09/26 10:25)

u?ytkownik57785

no to by się mogło przyjąć ,jakoś to tak humanitarnie ograniczyć ,tylko jak????będziemy je pocztą za granice wysyłać??
Pisałem wyżej, niszczyć gniazda. Tak w Hiszpanii pozbywano się nadmiernej liczby srok, w Krakowie gołębi, w Szwecji mew. Nie było mordowania, tylko redukowano siedliska poprzez likwidację gniazd z jajami. 
(2011/09/26 10:34)

Tomasz90

to też nie humanitarnie trochę ,psuć mieszkanka ptaszkom ,a jak by Koledze chacjendę zburzono ??????bo by ktoś powiedział że za dużo Kolegów Mastiffuf mieszka koło zielonej góry (2011/09/26 10:39)

konrad_leo

I znowu kormoran i znowu bóbr i jak zwykle wszystko co związane z naturą to złe ale wędkarz jak zwykle dobry. Ale jak nad wodą siedzi dziadek co do siaty wali wszystko jak leci to tego nikt nie widzi bo on nie jest zły. Jak w siatce ma 200 płoteczek po 5-10 cm to nie on tylko kormoran wyżarł. Proponuję zabić też nasze rodzime bociany bo też widziałem jak jadły ryby.\

PS. Zapomniał bym najważniejszego trzeba wybić wszystkie ryby drapieżne bo one też jedzą ryby. Niech zostanie tylko karp chociaż nie bo on je ikrę zabić wszystko i hodować rybki akwariowe.

Pozdro dla etycznych wędkarzy kochających naturę.

(2011/09/26 10:43)

Tomasz90

I znowu kormoran i znowu bóbr i jak zwykle wszystko co związane z naturą to złe ale wędkarz jak zwykle dobry. Ale jak nad wodą siedzi dziadek co do siaty wali wszystko jak leci to tego nikt nie widzi bo on nie jest zły. Jak w siatce ma 200 płoteczek po 5-10 cm to nie on tylko kormoran wyżarł. Proponuję zabić też nasze rodzime bociany bo też widziałem jak jadły ryby.\

PS. Zapomniał bym najważniejszego trzeba wybić wszystkie ryby drapieżne bo one też jedzą ryby. Niech zostanie tylko karp chociaż nie bo on je ikrę zabić wszystko i hodować rybki akwariowe.

etyka wśród wędkarzy jest tak podzielona jak nasz Kraj (2011/09/26 10:52)

perwer

ha ha ha ha ha ........ehhhh ,byłem przekonany że rzucamy grochem o ściane,ale już  widze mur betonowy .....Tak panowie ja i Maciek i wielu innych kolegów ,pisalismy wyżej żeby wybic wszystko co sie rusza ,a tylko zostawić karpia......Nic innego nam nie w głowie..

Kormorany zarzynać jeden po drugim  i na eksport,lub ubogim na rosół,innym ptakom ucinac skrzydła,a rzek wlewać cyjanek---nic innego nam nie w głowie----instynk zabójcy przez nas przemawia-----CAŁE SZCZĘŚCIE ŻE W WAS JEST ZDROWY ROZSĄDEK,bo inaczej była by klapa.

(2011/09/26 11:14)

u?ytkownik57785

Od jutra zaczynam dokarmiać kormorany.  (2011/09/26 11:51)

Tomasz90

Od jutra zaczynam dokarmiać kormorany. 

bardzo miło z Kolegi strony (2011/09/26 11:52)

JOPEK1971

Od jutra zaczynam dokarmiać kormorany. 

Ja wolę dokarmiac rybaków,takie biedne chłopaki.:-))) (2011/09/26 12:12)

cierpliwy1

W okolicach Płocka jest 8500 szt kormorana i ta sytuacja trwa do jesieni.Następnie już po połowie  września dolatują kormorany z Litwy,Łotwy ,Szwecji,Ukrainy i liczebność wzrasta do około 16-18 tysięcy (to są wyliczenia ichtiologów ,którzy od kilku lat zajmują się kormoranami w okolicach Płocka). Nic trudnego policzyć sobie ile ton zjadają dziennie .Muszę wam powiedzieć koledzy ,że w okolicach Płocka było mnóstwo rybek na Wisełce a teraz niektórych ryb nie ma prawie wcale .Wymienię przyczyny :rybactwo,kormorany,wędkarstwo,kłusownictwo ,taka kolejność moim zdaniem jest dobra.Pozdrawiam (2011/09/26 13:38)

u?ytkownik87383

W okolicach Płocka jest 8500 szt kormorana i ta sytuacja trwa do jesieni.Następnie już po połowie  września dolatują kormorany z Litwy,Łotwy ,Szwecji,Ukrainy i liczebność wzrasta do około 16-18 tysięcy (to są wyliczenia ichtiologów ,którzy od kilku lat zajmują się kormoranami w okolicach Płocka). Nic trudnego policzyć sobie ile ton zjadają dziennie .Muszę wam powiedzieć koledzy ,że w okolicach Płocka było mnóstwo rybek na Wisełce a teraz niektórych ryb nie ma prawie wcale .Wymienię przyczyny :rybactwo,kormorany,wędkarstwo,kłusownictwo ,taka kolejność moim zdaniem jest dobra.Pozdrawiam

Tę kwestię to już chyba paru Kolegów jasno nam tutaj wyjaśniło ? Czyż nie ? Jeśli nie to cofnijmy się o linijkę  lub dwie , gdzie znajdziemy naprawdę rozsądne spojrzenie na tę sprawę.Idę  przy tym w sukurs wszystkim tym którzy wietrzą tęgi absurd w bajce o kormoranie "co to ryby zniszczył" , dodam od siebie  językiem podwórkowym :człowiekowi który jest z natury chciwy i utylitarny  po prostu żal d@@@ ściska że inne stworzenie wyławia ryby z wody i że taką ma naturę , że tak wygląda przyroda a nie inaczej , że przyroda daje środowisko życia a  nie tylko  łowisko czy hodowlę mające przynieść zysk ?
(2011/09/26 14:11)

jurek

Ja nadal będę twierdził , że kormoran to największy szkodnik w środkowej Wiśle .
(2011/09/27 10:42)

JOPEK1971

Ja nadal będę twierdził , że kormoran to największy szkodnik w środkowej Wiśle .

A ja Twierdzę że największym szkodnikiem jest rybak i meliorant.
(2011/09/27 11:10)

jurek

A ja Twierdzę że największym szkodnikiem jest rybak i meliorant.

Ale potem kormoran
(2011/09/27 11:16)

mateuszwos

Melioracja to nic innego jak niszczenie ciekawych środowisk wodno-lądowych obfitujących w różnorodność istnień. Czyli między innymi tego typu praktyki w gigantycznym stopniu przyczyniają się do zaniku populacji wielu gatunków ryb. Ryba do egzystencji potrzebuje różnorodności dna i bogatej linii brzegowej rzeki. Potrzebne są rafy, przykosy, zagłębienia, przyspieszenia nurtu, nurty wsteczne itp. Wtedy każdy z gatunków znajduje dogodna warunki do egzystencji. U nas jednak rzeki się prostuje i robi z nich proste, płytkie, nudne i bezrybne kanały. (2011/09/27 11:20)

mateuszwos

A może to jest metoda na kormorany? Nie będzie ryb zdechną i kormorany. (2011/09/27 11:21)

mateuszwos

Gdybym miał zrobić listę czynników wpływających na zmniejszenie się pogłowia ryb wygladała by ona tak jak poniżej.

1 Melioracje
2 Zanieczyszczenia
3 Kłusownictwo
4 Nieudolna gospodarka zarybień
5 Mięsiarze
6 Wędkarze
.
.
.
10 Kormorany, wydry, czaple i inni zwierzęta mające w "menu" także ryby. (2011/09/27 11:28)