korman czarny
utworzono: 2009/04/24 10:58
Jeśli chodzi o fakt osiedlania sie przy siedzibach ludzkich zwierząt pierwotnie od nas stroniących, jest to podyktowane w znacznej mierze skurczeniem sie ich naturalnych terenów bytowania. Do tego dochodzi jeszcze łatwość pozyskiwania pokarmu, którego jak wiadomo, ludzie maja zbyt dużo. Jednak jeśli chodzi o kormorana, to ta sytuacja wygląda trochę inaczej. Gdyby w krajach Europy tereny gniazdowania kormorana nie zostały kompletnie zniszczone, a ich siedliska były by objęte dostateczną ochroną i nie prowadzono by akcji odstraszających te ptaki, to część kormoranów które u nas gniazdują, miała by swoje miejsce gdzie indziej. Niestety w Polsce, doprowadzono do sytuacji, że teren naszego kraju stał się jakby rezerwatem tych ptaków, co powoduje nadmierny rozrost populacji. Prawa unijne i ekolodzy, dbaja o to, by nie mozna było kormoranom zaszkodzić i w ten sposób doszliśmy do sytuacji, kiedy to kormoran przestaje zagrażać tylko rybostanowi, ale także drzewostanowi nad polskimi wodami, a także powoduje, że inne ptactwo opuszcza tereny gniazdowania. Jeśli nie znajdziemy dobrego sposobu na ograniczenie liczebności kormorana, to w niedługim czasie stanie sie on plagą. Niestety są tylko dwa wyjścia. Albo ograniczyć ilość ludności, albo kormorana. Ptak piękny i ciekawy, ale jest go juz zbyt dużo w Polsce. Zapewniam, że jestem wrogiem drastycznych metod i nie chodzi mi o całkowite wytrzebienie, a tylko o uregulowanie . [2009-04-27 13:36]
Nooo, widzę, że znalazła się kolejna osoba, która potrafi powiedzieć niektórym na tym forum... prawdę w oczy! Pozdro dla usera zrakdęw ;)
Wpisałem w google "korman czarny" - nie znalazło definicji, chyba to jakiś po za galaktyczny gatunek - zatem kill him! ;) [2009-04-27 16:06]
panie pyniek, dość już tego! Tobie wolno a innym nie? Masz pretensje do wszystkich, skarżysz sie redakcji, dostajesz ochrzan i dalej brniesz? Powiedzieć Ci co naprawdę myślę o Tobie? Pominę to milczeniem, ale inni pewnie za mnie Ci prawde powiedzą. [2009-04-27 18:12]
Poza tym piszę o kormoranie i ani razu nie wspominałem kormorana czarnego - czytac sie naucz. [2009-04-27 18:13]
Kormoran czarny (Phalacrocorax carbo) - duży ptak wodny z rodziny kormoranowatych, zamieszkujący w zależności od podgatunku
[2009-04-27 18:21]
Pyńka nie lubie ale przynajmniej wysłowić się umie a ten zrakdęw to pisać nie bardzo a czytać to już w ogóle. Mnie będzie pouczał jaką literą zacząć pisać zdanie a sam napisał np że "refleksje się wyciąga" a może chodziło o wnioski. Jeszcze to jest dobre: "...KTÓREJ INICJATOREM SĄ OSOBY TWOJEGO PODOBNE DO CIEBIE" to zdanie wymiata [2009-04-27 19:16]
jako że jestem człowiekiem odważnym napisze,że nie jestem przeciwko kormoranom.czarnym.
jestem przeciwko nadmiernej populacji kormoranów.czarnych.też [2009-04-27 19:31]
ja nic nie mam do kormoranów czarnych, w sumie to chyba jeszcze żadnego nie widziałem, a nad Wisłą raz w tygodniu jestem. Pewnie one gdzie indziej tę "rzeź" urządzają [2009-04-27 21:43]
Jak każdy człowiek - pisząc na jednym tchu swą wiadomość i używając klawiatury - popełniam czasami literóki i błędy . Wiedz jednak kol JULKI G że w twoich wypowiedziach znalazłbym tylko 1 błąd - całą twoją niedorzeczną dywagację w której próbujesz zaistnieć jako uczestnik dyskusji ... [2009-04-27 23:22]
Kol Pyniek - dziękuję za wzięcie pod uwagę mojego zdania na temat zwierząt wodnych. Pozdrawiam . [2009-04-27 23:23]
Kolego Przemku 238 . Rozumiem twoje rozgoryczenie jako hodowcy i handlarza , któremu odcięta od naturalnych stanowisk wydra niejednokrotnie dała się we znaki . Gorąco zachęcam cię jednak do zmiany poglądów na temat zwierząt wodnych i spojrzenia na te stworzenia okiem miłośnika przyrody .Spróbuj zamienić strzelbę na aparat fotograficzny i dziennik na notatki a zobaczysz jak ważne i ciekawe pod względem przyrodniczym są omawiane w dyskusji zwierzęta . Zmiana poglądów będzie dla ciebie ogromną nobilitacją gdyż z hodowcy liczącego " na zimno "zysk z pędzonych paszą ryb - staniesz się wrażliwym na piękno przyrody wędkarzem . Osobiście akceptuję obecność kormoranów i wydr nad naszymi wodami a nawet jestem tym faktem uradowany gdyż różnorodność gatunków zamieszkujących nasze ukochane wody jest oznaką stopniowej , powolnej poprawy wód . Kol Przemku uważający omawiane zwierzęta za przyczynę wszelkiego zła nad wodą i szkodniki nie mające prawa do życia - zwróć uwagę na sposób w jaki to człowiek niszczy i degraduje środowisko naturalne zwierząt wodnych i nadwodnych - zamieniając rzeki w obrzydliwe zmeliorowane kanały z szaro - burą pienistą wodą bądź też naturalne stawy zamieszkiwane niegdyś przez karasie , płotki , piskorze - w udeptane sadzawki zarybione amurem i karpiem gdzie łowienie na wędkę ( bo nie wędkarstwo przecież ) - kojarzy się wręcz z "łapaniem much na lep " . [2009-04-28 00:07]
Nawiązując do wypowiedzi kol JULKA G naśmiewającego się ze zwykłych błędów - pozwolę sobie na krótkie sprostowanie i usprawiedliwienie . Julku G wiedz że pisząc na kartce papieru nigdy nie popełniam błędów bądź przejęzyczeń - zasada ta nie dotyczy jednak klawiatury . Wypowiedź , w której popełniłem ów błąd-pisana była prze ze mnie naprędce tuż prze wyjściem do pracy a więc zawinił pośpiech , poza tym staram się cyzelować słowa i zamiast " TWOJEGO POKROJU " użyłem "PODOBNE DO CIEBIE" , NIE CHCĄC WCHODZIĆ W CHAMSKĄ ROZGRYWKĘ . [2009-04-28 00:09]
Nawiązując do wypowiedzi kol JULKA G naśmiewającego się ze zwykłych błędów - pozwolę sobie na krótkie sprostowanie i usprawiedliwienie . Julku G wiedz że pisząc na kartce papieru nigdy nie popełniam błędów bądź przejęzyczeń - zasada ta nie dotyczy jednak klawiatury . Wypowiedź , w której popełniłem ów błąd pisana była prze ze mnie naprędce tuż prze wyjściem do pracy a więc zawinił pośpiech , poza tym staram się cyzelować słowa i zamiast " TWOJEGO POKROJU " użyłem "PODOBNE DO CIEBIE NIE CHCĄC WCHODZIĆ W CHAMSKĄ ROZGRYWKĘ . [2009-04-28 00:10]
"SWOJEJ NATURZE BEHAWIORALNEJ "NIE "SWOJEMU ." KURCZĘ , RZECZYWIŚCIE ROBIĘ ZA DUŻO BŁĘDÓW Z CZEGO NAŚMIEWAJĄ SIĘ OSOBY NIE MAJĄCE ŻADNEJ WIEDZY NA TEMAT POLSKIEJ FLORY I FAUNY ... [2009-04-28 00:18]
koleś o florze i faunie to Ty nie masz pojęcia. Bo tak się składa że ja akurat mam, wiedziałbyś jakbyś posiadał zdolność czytania ze zrozumieniem i poczytał moje komentarze dotyczące wydr kormoranów i bobrów. "Zamienić dziennik na notatki" no mocny tekst będę sobie musiał zapisać w dzienniku to znaczy notatniku [2009-04-28 00:23]
Cały czas jestem spięty , zwarty i gotowy do walki z przejawami bezmyślności i chciwości od której nasze hobby powinno być całkowicie wolne ... [2009-04-28 00:25]
Dziennik dlatego że przyrodę można obserwować codziennie . Mam wrażenie ze urosłeś z dumy chwaląc się znajomością znanego wszystkim słowa "NOTATNIK " . [2009-04-28 00:28]
Kolesiem twoim nie jestem Szanowny Panie Julku . Kolesia znajdź sobie w bliżej nieokreślonym barze piwnym ... [2009-04-28 00:30]
może i z Ciebie byłby pożytek na portalu ale czemuś ty taki uparty jak osioł to ja nie wiem. Ty nadal myślisz że ja wtedy robiłem sobie jaja? [2009-04-28 00:30]