Korki mocujące gumy do topu
utworzono: 2013/02/18 13:15
Na rynku jest masa różnych korków do topów i nie wiem, na jakie się zdecydować. Dlatego proszę o poradę, jakie firmy korki waszym zdaniem są dobre i sprawiają najmniej kłopotów potem w eksploatacji( chodzi mi o zakleszczanie się w blanku)?
Drugie pytanie to
W jakim elemencie topu je montujecie w zależności od średnicy gumy na wodę stojącą lub z uciągiem dużym?
Dzięki z góry wszystkim za odpowiedź.
[2013-02-18 13:15]W swej ponad 20-letniej przygodzie z tyczką przerobiłem temat korków mocujących praktycznie wszystkich producentów na naszym rynku począwszy od samoróbek w początkowym okresie poprzez korki blokujące a skończyłem na korkach z zwijadełkami ( regulacją naciągu) takich firm jak: Browninga, Stonfo, Drennan, Traper, Vespe, Preston itd.
Jak dla mnie najlepsze korki na naszym rynku to korki firmy: Vespe ( bardzo drogie) potem Drennan(tanie) a następne to korki Stonfo.
Odp. na drugie pytanie
Do średnicy gumy 0,6mm czasami montuję tylko w szczytówce, lecz rzadko używam tej średnicy i tylko na wody stojące, gdy jestem pewien, że nie ma tu większych rybek.
Guma od 0,7 do 1mm w drugi element topu na wody stojące i o bardzo małym uciągu.
Guma od 1 do 1,4mm w trzeci element i zamiast typowego korka stosuję „scallettę” firmy Stonfo z dowiązaną plecionką.
Guma powyżej 1,4mm w tym wentyle uzbrajam w systemie Pulla bung na wody komercyjne.
Z wędkarskim Pozdrowieniem.
[2013-02-18 21:21]