Konopie (przygotowanie)
utworzono: 2012/08/10 20:26
Witam . Jak przyżadzić konopie by były gotowe do nęcenia ? Dziekuje za odpowiedzi .
[2012-08-10 20:26]
Ja robię tak: namaczanie jakieś 10-15 godzin, potem gotuje na wolnym ogniu aż pojawią się białe kiełki na większości ziaren (10-20 minut). Czasem przygotowuje dzień wcześniej wtedy gotuje krótko tak do 5 minut od zagotowania wody i odstawiam garnek owijając starą kołdrą/kocem - ładnie same dochodzą.
[2012-08-10 21:38]
Ja jak przygotowuję to do średniego garnka wrzucam np 2 szklanki pszenicy, jedną pęczaku i jedną konopii, i gotuję aż ziarna zaczną pękać [2012-08-10 21:38]
Jeżeli dodaje do zanęnt sypkich to też praże konopie, Siedzą w piekarniku około 30-40min co jakiś czas je przemieszam, poźniej czekam aż troche przestygną i miele je w jakimś mikserze.
Lub całe ziarno w sypuje do wody na 24h a następnie gotuje koło 10min aż pojawią się kiełki.
Ale nie mają takiego zapachu jak prażone. Zależy na jaką rybę się nastawiasz.
[2012-08-11 10:41]
Ja wsypuję do termosu i zalewam wrzątkiem po ok 12 godzinach są już prawie gotowe, wystarczy jeszcze pogotować kilkanaście minut w wodzie w której moczyłeś.
Czasami też nie wielką ilość mielę w młynku do kawy i dodaję do zanęty.
Możesz spróbować prażyć, ja tego nie robiłem ale na następny wypad planuję to zrobić.
Ostatnio z ciekawości garść ziaren wrzuciłem do mikrofalówki na jakieś 10 min i muszę powiedzieć że ziarna dużo mocniej i ładniej pachniały.
Mam też pytanie, czy takie prażone konopie gotować ?
[2012-08-21 08:02]No dobra ale n niektóre juz teraz sa zatopione, te co pływają sa jakieś inne(zgniło zielone a nie brazowe) a poza tym większysc jest pusta, sama łupina. Czy gotowac wszystkie czy tylko te króre utoneły?
[2013-06-23 15:42]
No dobra ale n niektóre juz teraz sa zatopione, te co pływają sa jakieś inne(zgniło zielone a nie brazowe) a poza tym większysc jest pusta, sama łupina. Czy gotowac wszystkie czy tylko te króre utoneły?
[2013-06-23 17:26]