Konopie (przygotowanie)

/ 11 odpowiedzi
Witam . Jak przyżadzić konopie by były gotowe do nęcenia ? Dziekuje za odpowiedzi .
kamael


Ja robię tak: namaczanie jakieś 10-15 godzin, potem gotuje na wolnym ogniu aż pojawią się białe kiełki na większości ziaren (10-20 minut). Czasem przygotowuje dzień wcześniej wtedy gotuje krótko tak do 5 minut od zagotowania wody i odstawiam garnek owijając starą kołdrą/kocem - ładnie same dochodzą. (2012/08/10 21:38)

rafal05


Ja jak przygotowuję to do średniego garnka wrzucam np 2 szklanki pszenicy, jedną pęczaku i jedną konopii, i gotuję aż ziarna zaczną pękać (2012/08/10 21:38)

bonek18


Jeżeli dodaje do zanęnt sypkich to też praże konopie, Siedzą w piekarniku około 30-40min co jakiś czas je przemieszam, poźniej czekam aż troche przestygną i miele je w jakimś mikserze.
Lub całe ziarno w sypuje do wody na 24h a następnie gotuje koło 10min aż pojawią się kiełki.
Ale nie mają takiego zapachu jak prażone. Zależy na jaką rybę się nastawiasz. (2012/08/11 10:41)

kamil11269


do zanęty chyba można normalne wsypać? (2012/08/11 16:31)

wezywiusz4


dziekuje koledzy za odpowiedzi . nastawiam sie na karpia ;D (2012/08/11 17:47)

Igor98


Wrzuć do jakiejś miski zalej wrzątkiem i gotowe tylko nad wodę :D (2012/08/12 13:16)

Dawid1346


Ja wsypuję do termosu i zalewam wrzątkiem po ok 12 godzinach są już prawie gotowe, wystarczy jeszcze pogotować kilkanaście minut w wodzie w której moczyłeś.

Czasami też nie wielką ilość mielę w młynku do kawy i dodaję do zanęty.

Możesz spróbować prażyć, ja tego nie robiłem ale na następny wypad planuję to zrobić.

Ostatnio z ciekawości garść ziaren wrzuciłem do mikrofalówki na jakieś 10 min i muszę powiedzieć że ziarna dużo mocniej i ładniej pachniały.

Mam też pytanie, czy takie prażone konopie gotować ?

(2012/08/21 08:02)

bosnox


No dobra ale n niektóre juz teraz sa zatopione, te co pływają sa jakieś inne(zgniło zielone a nie brazowe) a poza tym większysc jest pusta, sama łupina. Czy gotowac wszystkie czy tylko te króre utoneły? (2013/06/23 15:42)

bosnox


No dobra ale n niektóre juz teraz sa zatopione, te co pływają sa jakieś inne(zgniło zielone a nie brazowe) a poza tym większysc jest pusta, sama łupina. Czy gotowac wszystkie czy tylko te króre utoneły?
(2013/06/23 17:26)

balcerzak


musisz namoczyc najlepiej dzien wczesniej  (2013/06/30 12:09)