Zaloguj się do konta

Konopie w zanęcie na ryby

utworzono: 2013/05/09 09:52
olivia85

Witam :)

Sezon w pełni, na pewno większość z Was przesiaduje nad wodą. O tej porze rola komponentów roślinnych w zanęcie wzrasta czy to w formie sproszkowanych ziół czy grubszych ziaren, m.in. konopi.. i to przy nich chciałabym się dłużej zatrzymać.

Prażone, mielone prażone, gotowane ziarna, stosowane w różnorakich proporcjach.

Jak to u Was bywa, stosujecie ? a może dodatkowo sami prażycie lub gotujecie ?

A jeżeli te ze "sklepowej półki" to jakie ?

Pozdrawiam, Oliwia.
[2013-05-09 09:52]

Boolek

Ja gotowałem parę razy i mogę powiedzieć, że efekt był lepszy dodawałem je z melasą i zanętę zalewałem tą wodą co od gotowania konopi INDYJSKICH :P [2013-05-09 09:58]

olivia85

Ciekawe zestawienie ;) Stosujesz same gotowane ? Przy użyciu takiego dodatku, odławiałeś większe sztuki ?
[2013-05-09 10:18]

Boolek

Tak z melasą leje tak na oko więc nie powiem ile trzeba wlać zanętę Sameta żółtą feeder konopia i zalewam tą wodą od gotowania troche pinki czy czerwonego pociętego i takie kilo, dwa ładnie się ciągnie, oczywiście jest trochę drobnicy ale jak okoń ją goni to i na bata weźmie ładny okonek :) [2013-05-09 12:44]

Dla mnie konopie to ziarno nr. 1 :) gotuje konopie ale prażone są moim zdaniem  lepsze ;)
[2013-05-09 12:56]

Boolek

: ) Można i tak : ) [2013-05-09 13:08]

bolekr

Dla mnie konopie to ziarno nr. 1 :) gotuje konopie ale prażone są moim zdaniem  lepsze ;)


Piotrek faktycznie konopie to ziarna nr 1.

Pozdrawiam karpiarza z "okolic" ;)


[2013-05-09 14:34]

Ja tylko kupuje [2013-05-09 14:47]

olivia85

Dla mnie konopie to ziarno nr. 1 :) gotuje konopie ale prażone są moim zdaniem  lepsze ;)


Piotrek faktycznie konopie to ziarna nr 1.

Pozdrawiam karpiarza z "okolic" ;)

Podzielam uwagi kolegów :) Według mnie jedna i druga forma ma swoje zalety:

prażone - duża dawka aromatu, praca w słupie zanęty, działa pobudzająco
gotowane - woda "konopna" do nasączania zanęty, działanie selektywne na duże sztuki i przez niektórych zapomniana przynęta haczykowa.

A jak z gotowanymi, dodajecie podczas gotowania jakieś artaktory, zioła, żeby wzmocnić zapach ??




[2013-05-09 14:55]

michol

podczas gotowania dodaje tylko sól.  [2013-05-09 14:59]

olivia85

podczas gotowania dodaje tylko sól.


Wypróbuję :)

[2013-05-09 15:41]

olivia85

A prażyliście kiedyś sami ?
[2013-05-09 15:41]

Boolek

ja nie prażyłem : ) ale ponoć się sprawdzają. [2013-05-09 15:53]

beny112

trzeba będzie spróbować tego przepisu kulinarnego :) [2013-05-28 17:58]

olivia85

Teraz będzie dobry okres na grube płocie :)
[2013-05-29 09:51]