Konkurs dla użytkowników grupy DAM!

/ 38 odpowiedzi / 4 zdjęć
Zapraszamy na konkurs dla członków grupy DAM. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy napisać w kilku słowach, który sprzęt wędkarski firmy DAM najczęściej używacie i dlaczego. Oceniane będzie wasza pomysłowość i kreatywność. 
emilka25

Nieśmiertelny kołowrotek Quick Sel 320, który bardzo dobrze układa plecionkę, umożliwia dalekie rzuty, nie wydaje nieporządanych dźwięków, a od kupna w 1997 roku działa bezawaryjnie. (2015/02/04 22:09)

mossak

140 lat tradycji profesjonalizmu jakośći o czymś świadczy.Marka wyrobiona na 100%.Ja osobiśćie używam obrotówek Effzett i nie zamienilbym ich na żadne inne są poprostu THE BEST. (2015/02/05 07:38)

SVT

Pierwszy raz odważyłem się na zakup, bielizny firmy DAM Thermo Lite. Zauważyłem dostępną bieliznę, odpowiednią na moją kieszeń. Uwielbiam wędkować nocą, późną jesienią. Jak wiadomo nocne zasiadki porą jesienną są bardzo zimne. Zakupiłem i to bardzo podniosło mój komfort, nie muszę się martwić że podwinie się koszulka, że od stóp zawieje jakiś wiatr. Bardzo świetna i zarazem tania bielizna, która pomaga nam przetrwać nawet zaskakujące mroźne chwile. Po praniu się nie rozciąga, jak inne które posiadałem. Tkanina DARCON ma wiele zalet, odprowadzając wilgoć na zewnątrz. Polecam z całego serca. (2015/02/05 08:47)

jacbydg

Jestem zafascynowany kombinezonem termicznym D.A.M MAD Mimicry 3D.Cena przystępna w porównaniu z innymi markami.A jakość wykonania i wygoda to czysta poezja.O jakimś przeziębieniu czy też podwianiu mowy być nie może.Pozatym zewnętrzny materiał Mimicry 3D zapewnia doskonały kamuflaż na tle jesienno - zimowej, obumarłej roślinności.Jestem przekonany że kombinezon zadowoli każdego wędkarza ponieważ jest on poprostu dla niego stworzony.Nikt nie znajdzie w nim żadnych wad wręcz przeciwnie..miło zaskoczy każdego do tego stopnia iż stanie się on niezastąpionym kompanem podczas każdej naszej wyprawy wędkarskiej (2015/02/05 09:34)

Wespin

Błystki obrotowe firmy DAM serii Effzett są najlepsze na szczupaki wyróżniają je jedyne w swoim rodzaju kolorystyczne wzory, piękna praca, z wiatrem lub pod wiatr zawsze się spisują. Na jeziorach i w rzekach, nigdy się u mnie nie marnują w pudełku.
Ogólnie fajna sprawa, jakość się nie zmieniła odkąd pamiętam. Mam 31 lat a rzucałem nimi za bajtla, kiedy to miałem lat 12. Kiedy uda Wam się wyciągnąć jakiś stary zaczep a w nim znajdziecie błystkę firmy DAM zobaczycie, że nie jest pokryta rdzą. Takie złoto w postaci tych błystek przez tyle lat zostawiałem w naszych wodach dla innych poszukiwaczy przygód.
Używam ich, bo jakość jest solidna i cena przystępna, a efekty w połowach same mówią za siebie  skoro ich ciągle używam.

PS
Na zdjęciu kilka dobrych błystek ;)
(2015/02/05 13:24)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

maverick314

Witam...

Osobiście używam błystek obrotowych firmy DAM i powiem szczerze są na prawdę bardzo dobre jakościowo jak i ich skuteczność jest rewelacyjna, porównywalna do obrotówek Mepps,Dragon,Gliwa,które też mam w swoim arsenale,ale kiedy idę na ryby to zawsze mam ze sobą obrotówki firmy DAM,bo jeśli Mepps się nie sprawdzi to DAM zawsze da RADE  :-)

(2015/02/05 14:06)

remik21

D.A.M Effzett Shad

Jest to  przynęta skuteczna nie tylko w odniesieniu do jednego gatunku ryb, ale do wszystkich lub przynajmniej większości drapieżników występujących w naszym świecie wodnym. Jest jedną z największych przynęt wędkarskich w historii,  nie dlatego, że tak piszę, ale dlatego, że historia dowodzi  o tym.

Długowieczność, sama w sobie, jest dowodem na to.

Po kilku latach, gdy przynęta jest nadal poszukiwana przez wędkarzy i nadal skutecznie prowokuje wiele gatunków ryb, należy do tej listy.

(2015/02/05 14:34)

tomgu100

Od blisko 15 lat używam "młynka " FIGHTER 30 jest on moim drugim kołowrotkiem po RELAXie, nie żałuję tych wydanych pieniędzy na ten kołowrotek ile on ryb wyciągnął i co najważniejsze do tej pory na niego łowię ,rewelacja możecie nie wierzyć ale żadna część nie była wymieniana wszystkie części są orginalne poprostu kołowrotek THE BEST (2015/02/05 20:27)

szatan ns

Poszukując fajnego dużego krzesła na rybki  , przeglądając wiele ofert z wszelkich firm w oko wpadł mi fotel karpiowy firmy D*A*M . Troszkę się wahałem , gdyż nie oglądałem go przed zakupem ale przyznam że jestem bardzo mile zaskoczony. Model ten można pochwalić za dobrą jakość wykonania , jak i użyte materiały , brak podłokietników co jest dla mnie zaletą , posiada regulacje każdej nogi z osobna ale co mi się najbardziej spodobało - regulacje oparcia praktycznie do pozycji poziomej co sprawia że nasz fotel zamienia się w małe "wyrko" na krótki sen gdy ten nas dopadnie .
Z racji , że zazwyczaj jeżdżę na jedno nocne zasiadki fotel ten sprawdza mi się świetnie a przy tym nie zajmuje aż tyle miejsca co "karpiowe łoże"

Ps: dla stabilności przy leżeniu polecam dokupić pojedynczą nogę ,
którą przykręcamy do rurki pod zagłówkiem.

(2015/02/05 20:55)

kmiasko

Legendarne, niezawodne i długowieczne - obrotówki DAM serii Effzett. To praktycznie podstawa przy każdej mojej wyprawie na drapieżniki.
(2015/02/06 07:51)

w6i6e6

DAM Longhorn – łakomy kąsek!

Na gumy z serii Longhorn natknąłem się przypadkiem. Po prostu robiąc rozeznanie przed sezonem zgarnąłem z półki opakowanie ciekawie wyglądających ripperów, które jak to często bywa... na długo wylądowały w czeluściach wędkarskiego pudła. Pewnego dnia na to totalnym bezrybiu wygrzebałem rippery z pudełka i okazały się strzałem w dziesiątkę. Bardzo miękkie, najlepiej pracują przy delikatnym podszarpywaniu i wszelkich opadowych kombinacjach okazały się łakomym kąskiem dla dużych okoni i szczupaków, które atakują Longhorn’y z furią jakby nie jadły nic od tygodnia. Longhorn’y to moje spinningowe odkrycie ubiegłego sezonu i tajna broń na słabo żerujące drapieżniki.

(2015/02/06 10:21)

droidgis

Nie ma sie co rozpisywać... dostałęm w prezencie jednodniową wycieczkę na dorsze, dali mi wędkę i  trafiła mi się jakaś "morska ciężarówka", która szarpała mną jak "szatan", gdy byłem pewien, że zaraz coś się posypie w sprzęcie  właściciel spokojnym głosem wyszeptał "to sprzęt DAM-a" prędzej Cię wciągnie niż coś "strzeli" - i miał racje, od tamtej pory skutecznie się do niego przekonałem!

ps pomimo, że zdaje sobie sprawę, że nie wygram w tym konkursie bo nie reklamuje sprzętu- SZCZERZE POLECAM JEGO ZAKUP KAŻDEMU KTO SIĘ NIEPOTRZEBNIE WACHA! (2015/02/06 14:36)

bartosz-szczerb

Wędka DAM  SE MultiPicker o długości 2,70 jest świetną wędka na duże ryby,delikatna szczytówka wędziska pozwala na zobaczenie najmniejszych brań.Wędka składająca się z 3 części pozwala zarzucać daleko lekkim ciężarkiem,koszykiem czy sprężyną.Wędzisko nadające się do łowienia w rzece, a za razem w jeziorze,jest to bardzo dobra wędka. (2015/02/06 18:59)

Artur z Ketrzyna

Który sprzęt wędkarski firmy DAM najczęściej używacie i dlaczego?
Używam błystki DAM, bo są łowne.
Ale dziś chcę powiedzieć o kołowrotku
firmy DAM "Quick FZ 220 FD", bo mnie zadziwił.

http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,kolowrotek-dam-quick-fz-200-fd-opinia,79202

Taki mały, a taki silny. Jest to nie pozorny kołowrotek, który spełni oczekiwania nie jednego wędkarza. Jego nie naganna praca, i nie zawodność sprawiła że dla mnie jest to kołowrotek nr 1 w mojej stajni, który nieodzownie towarzyszy mi w wyprawach spiningowych. Mam go przy wędce, przeznaczonej do połowu okoni. Ale poradził se bez najmniejszego problemu ze szczupaczkami ot takimi nawet ponad 2,5 kg.
Nazwał bym go Dawidem, który pokona Goliata. I nawet to w moich testach uczynił. Pokonał dużo większy model spiningowy, innej firmy. Nie opiszę której ale znajdziecie u mnie wpis, który to kołowrotek. Ot taka podpowiedź
"wymiana tulei w kołowrotku"..

Co by nie mówić. Jest to firma wiodąca wśród producentów sprzętu wędkarskiego. I jedna z nie licznych, która jednak jeszcze dba o jakość.
A
kołowrotek firmy DAM "Quick FZ 220 FD", to potwierdza.
(2015/02/06 22:08)

wojtek123123

Firma DAM…  ahh i od razu wzięło mnie na wspomnienia. Przypominają się czasy małego dzieciaka biegającego codziennie, od rana do wieczora nad różne wody i chłonącego wszystko co dotyczy wędkarstwa. Na początku chodziłem  od jednego wędkarza do drugiego , pytając niemal o wszystko obserwowałem i uczyłem się wędkowania bez żadnego sprzętu, gdyż żadnego nie posiadałem. Każdy jednak szczegół był zapisywany w głowie. Pewnego jednak razu spotkało mnie coś, o czym nawet nie marzyłem. Pewien starszy i mój ulubiony „wędkarz do obserwowania’’ kazał przynieść mi jak to nazwał swój dodatkowy sprzęt   z bagażnika. Była to wędka, kołowrotek z żyłką i całe pudełko akcesoriów. Kiedy wróciłem spytał :

–Czy taki sprzęt zadowoliłby profesjonalistę?

Odpowiedziałem:

- Moim zdaniem jest idealny

- No to zabieraj się do szykowania nowego sprzętu kolego i zaczynamy łowić !

To zwaliło mnie kompletnie z nóg. Pierwszy raz miałem w ręku wędkę ( I to moją własną! ). Siedzieliśmy do późnego wieczora i był to najszczęśliwszy dzień w mojej wędkarskiej karierze.

Cały sprzęt od wędki po najmniejszy krętliczek był właśnie firmy DAM. Towarzyszy mi ona od samego początku aż do teraz i wierny pozostanę jej już do końca. Siedząc na rybach i patrząc na logo firmy, przypominają się różne historie i wspomnienia z dzieciństwa. Nie wspominając już o niezawodności sprzętu powiem krótko: Firma DAM jest definicją całego mojego wędkarstwa i to właśnie wszystkie jej produkty są początkiem mojej kariery i z tą firmą również zakończę tą piękną przygodę jaką jest WĘDKARSTWO.   (2015/02/06 23:19)

HubertD2

DAM Effzett!

Nie będę owijać w bawełne, realia naszego kraju nie wszystkim wędkarzom dają szanse opcowania ze sprztem z najwyższej półki jaką reprezentuje firma DAM. Najzwyczajniej w swiecie nie wszystkich nas stać na kij czy kołowrotek który będzie służył latami, za jakość trzeba zapłacić. Jednak każdy moze sobie pozwolic na użytkowanie tej klasycznej przynęty dlatego to Effzettom dedykuje ten post. Nie wiem kiedy pierwsze z nich pojawiły sie na rynku przypuszczam, że ja stawiałem wtedy pierwsze kroki. Pamiętam jednak gdy ukratkiem zaglądałem do pudełka taty by chociaż popatrzeć co za skarby tam chowa, tak wyglądało moje pierwsze spotkanie z tymi przynętami. Po upływie kilku lat pierwsze spacery brzegami rzeki odbywałem własnie z Effzetami, a teraz po kolejnych latach przerodziło się to związek, opartym na zaufaniu które ta przynęta zdobywała przez lata wspólnych wypraw. Nienaganna praca, wysoka jakość, przystępna cena ale przed wszystkim skuteczność sprawiły, że Effzetty na zawsze zagościły w moim pudełku! (2015/02/06 23:57)

Andrzejek66

posiadam kołowrotek firmy DAM około 15 lat,cenie go za to ze jeszcze mnie nie zawiódł nigdy a używam go bardzo często na większe ryby jestem z niego bardzo zadowolony. (2015/02/08 18:37)

karwos33

Dobrze pamiętam swój pierwszy, prawdziwy kołowrotek. Był to DAM Quick 5001, którego na początku lat 90' przywiózł mi z Niemiec mój dziadek. Metalowy korpus, metalowa szpula... Ojj tak - ten młynek swoje ważył :) Jednak świetnie współpracował ze starą, bambusową wędką spinningową. Ślimakowa przekładnia z fosforobrązu do dziś pracuje bezawaryjnie. Przez kilka tygodni rozgryzałem sposób regulowania ruchu szpuli przy krzyżowym nawoju. Sam nie wiem co w chwili, gdy go otrzymałem, świeciło się bardziej -  chromowana rączka czy moje oczy :) Dziś z kołowrotka korzysta mój bratanek - otrzymał go ode mnie na swoje dziesiąte urodziny. Przez cały wieczór opowiadałem mu, jakie ryby wyciągałem z jego pomocą i jak wiele wspaniałych wspomnień się z nim wiąże.
Przyznam szczerze, że troszkę brakuje mi teraz tego kręciołka, ale z drugiej strony cieszę się, że znalazł nowego właściciela który wie, jak wielki kawał historii trzyma w swoich dłoniach. Być może po kilkunastu kolejnych latach DAM trafi w ręce następnego, młodego adepta wędkarstwa. Tego bym sobie i jemu życzył :) 

(2015/02/08 20:04)

matix340

ooo . Konkurs firmy DAM. Bardzo się cieszę, gdyż z tej firmy posiadam między innymi moją ulubioną wędkę spławikową czyli DAM Whisler Match o długości 420 cm. Gdy dwa lata temu wybierałem matchówke mój wybór padł na tą wędkę i nigdy nie pożałuję tej decyzji. Ta wędka to najlepszy przykład połączenia niskiej ceny z profesjonalizmem. Mimo niemałej długości wędka waży tylko 225 g. Duża elastyczność blanku przekazuje większą energię zarzucanemu zestawowi co powoduje dłuższe rzuty. Znakomicie zachowuje  się podczas holowania ryb. Idealnie amortyzuje nagłe odjazdy, przez co nigdy nie straciłem żadnej ryby.     Tak mi się spodobała ta wędka, że na wiosnę planuję kupić kolejną. Tym razem spiningówkę DAM Whisler Ultra Light. Do tej wędki idealnie pasowałaby nagroda za I miejsce w konkursie, czyli kołowrotek spiningowy Quick AMMO 430 FD. (2015/02/09 16:33)

Tomisek

Kiedy dawno, dawno temu byłem u mojego przyjaciela i szykowaliśmy się do wyjazdu na ryby, zostawiłem moją sprawdzoną wędkę w domu. Dopiero po przyjeździe do niego zauważyłem, że w moim samochodzie nie mam zestawu. Czasu było mało żeby się wracać i wtedy mój przyjaciel zaoferował mi swój zestaw, które wszystkie elementy składały się z firmy DAM. Na początku nie zwracałem uwagi na firmę, byłem bardzo zadowolony, że już jestem nad wodą. Dopiero, gdy emocje opadły a ja wycholowałem kolejną rybę z niesamowitą łatwością i precyzją zapytałem przyjaciela co to za firma. On odpowiedział że jest to niemiecka i niezawodna firma DAM, którą zakupił przy okazji w Niemczech podczas wizyty po auto, lecz sprzedawca zapewniał go, że jeszcze powróci do niego po taki sprzęt bo w Polsce ta firma była mało znana i mało kogo było na nią stać. Polecam niemiecką precyzje i wykonanie, jest to mercedes wśród wędek właśnie od firmy DAM ! (2015/02/09 19:44)

assasin245100

najcześciej uzywam kołowrotka Quick Royal ponieważ mogę na nie go ciognąć duzę karpie i sumy po wyzej 10 kg bardzo letko chodzi niesprawai mi zadnych problemów polecam wszystkim którzy wybierają sie na sumy (2015/02/09 20:30)

maciejw

Witam Wszystkich kolegów.

Pewnie oryginalny nie będę ale używam błystek obrotowych EFFZETT i uważam że są the best. ... bez nich na zasiadkach byłoby nudno :) a tak się dużo dzieje

Mam jeszcze kilku swoich faworytów w kolekcji firmy DAM na które zbieram fundusze:
1. Pokrowiec na 3 wędki 4 komorowy 130 - super funkcjonalność i mega kieszonki :)
2. Wędka morska STEELPOWER RED - TRAVEL BOAT 240/20Lbs 4 częściowa - super na wyprawy samolotem do bagażu
3. Kombinezon pływający

Z takim ekwipunkiem każda wyprawa na łodzi będzie spełnieniem każdego z nas...
Oby funduszy nam starczyło :)

A kołowrot by się przydał na spining :)
Pozdrowienia (2015/02/10 11:16)

wedka1999

Niezastąpione kołowrotki DAM,idealnie nawijające żyłkę i pozwalające na szybkie i efektowne zacięcia.Mistrz jest tylko jeden... (2015/02/10 16:10)

wedka1999

Zapomniałem jeszcze dodać,że b.chętnie używam błystek (2015/02/10 16:12)

gnusmas

kołowrotkow d.a.m uzywam od lat 90 tych i mam jeszcze dwa dzialajace chociaz w tym czasie idac z postepem kupiłem rowniez kolowrotki innych firm niestety juz nie ma ich wsrod nas [*]
na gwiazdke dostałem od zony d.a.m quick 2000 fd i mysle ze bede rowniez zadowolonyjak z moich d.a.mowskich dziadkow.
wniosek jest prosty D.A.M 600 zl i wiem co mamwydam 1500 a w srodku chinski chłam
dziekuje wszystko w temacie (2015/02/10 18:04)