Konkurs dla członków grupy firmy Dam!
utworzono: 2014/03/26 07:15
Uwaga! Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty
Zapraszamy na konkurs dla członków grupy Dam. Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy opisać w kilku zdaniach jakie ryby i w jaki sposób można łowić na błystki obrotowe. Oceniane będzie wasza pomysłowość i kreatywność. Wszystkie posty nie dotyczące tematu będą usuwane. [2014-03-26 07:15]
Witam...
Na błystki obrotowe można łowić na prawdę szereg różnych gatunków ryb, a mianowicie szczupaki,okonie,pstrągi,trocie,klenie,jazie.
Prezentacja błystki obrotowej to nic innego jak zwyczajne zwijanie,aczkolwiek czasem też należy uatrakcyjnić zwijanie stosując wolniejsze z szybszym które jest skuteczne i umożliwia złowienie ryb. Łowić też można błystką z samego dna,to stosuje bardzo duża liczba wędkarzy bo jest skuteczną metodą,która pozwala złowić dużo ryb.
Pozdrawiam
Krzysiek
[2014-03-26 09:35]
Błystki obrotowe stosowane są pod bardzo duży szereg ryb. Są to szczególnie drapieżniki oraz białoryb, który okresowo przejawia instynkty drapieżne. Obrotówka jest najbardziej uniwersalną przynętą spinningową ponieważ można nią przeczesać zarówno bardzo płyciutkie nie przekraczające metra łowiska oraz przy zastosowaniu dopalacza głębie sięgające kilkunastu metrów. Chyba każdy zaczynał właśnie od tej przynęty ponieważ praca jest bardzo wyczuwalna na kiju, wytwarza dużą falę hydroakustyczną co wabi ryby z dużych odległości oraz jest dostępna praktycznie wszędzie. Sztuka prowadzenia błystki jest dobierana pod dany gatunek ryb. Jedne wolą szybkie ściąganie (boleń), drugie średnie (okoń), a jeszcze inne wolne (to akurat sprawdza się na resztę ryb drapieżnych). Jigowanie standardową blaszką nie wchodzi w grę, lecz gdy do blaszki zastosujemy obciążenie przed skrzydełkiem tzw( dopalacz ) można skutecznie wabić drapieżniki falą hydroakustyczną czego nie daje nam szeroka gama kopyt, twisterów i ripperów. [2014-03-26 10:58]
Błystka obrotowa, blacha, wirówka, obrotówka...
Zwał jak zwał. Wszystkie te nazwy sprowadzają się do jednego:
SKUTECZNOŚĆ POPARTA DOŚWIADCZENIEM!
Jak dziś pamiętam sceny z przed lat, gdy jako dziecko podpatrywałem jak wujek wyciąga z Bugu kolosalne bolenie i szczupaki korzystając właśnie z obrotówek.
Dziś wielu z nas traktuje je jako przynęty ostatniej szansy, niestety, niesłusznie.
Pomijając praktyczną niezniszczalność tych przynęt,
(ilu z was posiada w swoich pudełkach błystki z przed 20 lat? Nadgryzione przez ząb czasu jednakże cały czas tak samo sprawne. Zapewne wielu)
stanowią one doskonały oręż do walkie z większością gatunków ryb.
Nie tylko szczupaki, okonie czy pstrągi ale też ogólnie pojęty białoryb,
bo ile jest historii gdzie na blachę uwiesił się Pan Karp czy Pani Płoć?
Prowadzimy je szybko, wolno, podskokami, ukosami, tyle jest na to sposobów ilu wędkarzy na nie łowiących. Posiadają oni jednak najważniejszą wspólną cechę: WIARĘ W SUKCES!
Powiedzonko z przed lat (mogłem coś przekręcić): Grube cielsko czy sznurówka, tu się sprawdzi obrotówka!
Połamania kija i do zobaczenia nad wodą!
[2014-03-26 11:48]
Obrotówki traktowane są przez wielu wędkarzy z przymrużeniem oka, szczególnie w czasach miękkich przynęt.
Sam kiedyś podchodziłem do nich z dystansem, do momentu kiedy pewnego dnia wszystkie inne przynęty mnie zawiodły, a ja na obrotówkę wyciągnąłem swojego życiowego szczupaka, teraz zawsze mam przy sobie kilka obrotówek gdyż wiem że jest to przynęta bardzo wszechstronna i skuteczna, nie tylko na szczupaka ale także pomoże Ci zaciąć suma, sandacza, okonia, bolenia a także pstrąga.Co do prowadzenia to tak naprawdę blokować może Cię tutaj twoja wyobraźnia.
A Ja robię to tak:
1 . Brzęczę – prowadzę przynętę trzymając szczytówkę wysoko , utrzymuję skrzydełko na powierzchni przez cały czas co powoduje zwiększenie zamieszania, eksperymentuje z kątami aby uzyskać większy opór i trzepotanie skrzydełka.
2 . Wybrzuszam - prowadzę błystkę tuż pod powierzchnią tak, że tworzy wybrzuszenie, pozwalam ostrzu złamać nawierzchnię co jakiś czas co powoduję że jest ona ścigana przez drapieżnika .
3 . Pruję – i to szybko, uwierz mi iż przepływająca bardzo szybko przynęta obok drapieżnika nie daje mu chwili na zastanawianie się „ co to jest i co mam zrobić”, przy takiej prędkości jest to natychmiastowy impuls aby zaatakować.
4 . Stale - prowadzę w stałym tempie w „strefie mroku” ,wprowadzam do tego wariację podszarpując co jakiś czas swoją szczytówką . Powoduje to trzepotanie fali akustycznej.
5 . Spad – rzucam błysk blisko zbocza pionowego, ściągam a zarazem delikatnie drgam szczytówką , tak przynęta czyści dno, następnie podciągam do góry i pozostawiam aż opadnie w dół trzepocąc przy tym skrzydełkiem, są to schody, przynęta robi krok w dół. Jest to ryzyko , ale dobra prezentacja to potencjalnie wysoka nagroda.
Pozdrawiam [2014-03-26 12:10]Witam Błystki obrotowe to jedna z najlepszych przynęt na drapieżniki. Firma DAM oferuje nam bardzo szeroka gamę błystek ,które specjalnie dobranym kolorom - bardzo realistycznie przypomina gatunki ryb w 3D a przy okazji czynią je bardziej skutecznymi. Bystki są idealne do wód płytkich jak i głębokich,przy czym dają komfort bardzo dalekich oraz precyzyjnych rzutów -dzięki odpowiedniemu balansowi pomiędzy korpusem a paletką. Gdy ryby aktywnie żerują obrotówka potrafi być najskuteczniejszą przynętą, podobnie w sytuacjach gdy nie żeruje a do ataku trzeba je wręcz sprowokować , wówczas niewiele przynęt dorównuje obrotówce- skutecznością. Złowic na tą wspaniałą i jak dla mnie najbardziej ulubioną metodę można : Szczupaki,okonie, sumy,jazie,klenie,pstrągi,można rownież trafić na lipienie,czy inne nie wymienione gatunki ryb łososiowatych. Uważam że kupując błystki renomowanej firmy otrzymujemy gwarancje satysfakcji, skuteczność jaką daje nam odpowiednia przynęta, oraz przy odrobinie szczęścia niezapomniane chwile radości. [2014-03-26 12:17]
Według mnie obrotówki to najwszechstronniejsze przynęty spiningowe które skutecznością zaskoczyły na pewno nie jeden raz, nie jednego z nas. Wartą podkreślenia sprawą jest fakt iż jest to przynęta od której większość z wędkarzy zaczynała swoją przygodę ze spiningiem gdyż jest dość łatwa do prowadzenia i nie zniechęcała młodych adeptów sztuki do dalszego uczenia się nowych technik bo zawsze jakiś okonek dał się skusić na małą wiróweczkę z chwościkiem. W miarę upływu godzin spędzonych nad wodą z blaszką obrotową na końcu zestawu odkrywamy iż przynętą tą możemy obłowić niemal każde miejsce i złowić każdą rybę drapieżną jak i niektórych przedstawicieli białorybu ze względu na fakt iż można ją prowadzić w różnych warstwach wody, w górę jak i w dół rzeki oraz to że wytwarza podczas pracy silną falę hydroakustyczną a w przypadku dobrze wykonanych jakościowo obrotówek od pierwszego momentu zetknięcia się z wodą co jest niesamowicie istotne w wielu przypadkach.Otóż ta wirująca praca daje najlepsze efekty dlatego też można zauważyć ze w ostatnich latach wielu producentów przynęt spiningowych zapożyczyła pomysł z obrotówek i na ich podstawie powstają różnego rodzaju tandemy z blaszkami obrotowymi z przodu tj.małe ripperki z blaszką, twistery,streamery ,podwójne skrzydełka a nawet imitacje much z paletką w rozmiarze 00.Oprócz tego pomysł wirującej paletki użyty jest również we wszelkiego rodzaju przynęt tzw.wirujących ogonków jak również w dużych szczupakowych spinerbaitach ,jednakże zamysł pozostaje wciąż ten sam czyli silne wibracje które niewiarygodnie kuszą ryby.Podsumowując - blaszka osadzona na druciku to przynęta która nigdy się nie zestarzeje i oprócz kształtów i kolorów nic się nie zmieni bo po co próbować zastąpić przynętę idealną?!
[2014-03-26 13:53]
Witam.
Błyski obrotowe są znane nam od dawna w połowach spinningowych takich gatunków ryb jak szczupak, okoń, kleń, jaź oraz ryb z rodziny łososiowatych. Błyski są jednymi z najpopularniejszych, a jednocześnie jednymi z najskuteczniejszych przynęt spinningowych. Ich skuteczność wynika głównie z tego, iż wytwarzają one bardzo silną falę hydro-akustyczną prowokującą ryby, a także poprzez niemniej ważny czynnik jakim są doznania wizualne. Popularne "obrotówki" są świetną "bronią" kiedy nasze inne przynęty zawodzą i powinien mieć je każdy wędkarz, zarówno początkujący jak i profesjonalista. Są one skuteczne praktycznie w każdych rękach, bo nawet prowadzone najprostszym sposobem, czyli jednostajnym ściąganiem przynęty potrafią dać wspaniałe rezultaty. Używając tych przynęt warto także próbować urozmaiceń podczas ich prowadzenia takich jak: zwalnianie i przyśpieszanie tępa zwijania, a nawet łowienie tzw. opadem przynosi ciekawe efekty, chociaż przez wielu wędkarzy ta metoda jest niedorzeczna przy użyciu tej przynęty ale sam się przekonałem, że potrafi być skuteczna. Więc nie ograniczajmy się tylko do tak popularnych w tych czasach gum i sięgajmy także po obrotówki!
Pozdrawiam. [2014-03-26 16:11]
Podobno obrotówka została wymyślona przez Fancuzów. Francuska jest właśnie legendarna firma Mepps, wykonująca tylko obrówki. Nie trzeba absolutnie kupować francuskich wirówek, ma je w swojej ofercie większość firm ze sprzętem wędkarskim. Jest dostępnych wiele modeli obrotowek, każdy powinien znaleźć coś dla siebie.Na obrotówkę można złowić wiele gatunków ryb. Oprócz drapeżników takich jak okonie, szczupaki, sumy, sandacze, pstrągi, łososie itd można złowić też mniej oczywiste zdobycze- klenie, jazie, a trafić może się nawet duży leszcz.Metod połowów na nią jest wiele. Mniej więcej tyle, ilu jest spinningistów. Najlepiej drogą prób i błędów wypracować i udoskonalić swoją. Można po prostu powoli, jednostajnie prowadzić swoją wirówkę. Można robić to też szybko; większość modeli zmierza ku powierzchni przy szybszym prowadzeniu. Można też prowadzić obrotówkę skokami przy dnie, z dna podnosić obrotówkę do powierzchni i odwrotnie. Można, a nawet powinno się stosować wszystkie możliwe metody, modyfikować je i udoskonalać. Wszystkie łowiska przecież rożnią się od siebie, a mazurskim szczupakom nie musi pasować to samo, co lubelskim, czy śląskim. Pozdrawiam
[2014-03-26 17:47]
Witam.
Na błystki obrotowe można łowić prawie wszystkie gatunki ryb od drapieżników po ryby spokojnego żeru takie jak leszcz czy wzdręga.
Ja na błystki łowię tylko szczupaki oraz okonie.
Na okonie stosuję błystki od numeru 00 do 2 na szczupaki od 3 do 5.
Głównie błystkami obławiam różnego rodzaju wypłycenia oraz staram się prowadzić błystkę przy linii trzcinowiska lub kępek tataraku.
Obrotówkę prowadzę różnie od klasycznego rzucenia i ciągłego zwijania po delikatne zatrzymania oraz zmiany głębokości prowadzonej przynęty.
Obrotówka to moja ulubiona przynęta spinningowa.
Najczęściej używam koloru złotego,srebrnego oraz złotego w czerwone lub zielone kropki.
Na szczupaka świetnie sprawdzają się u mnie błystki mające naklejoną na siebie folię przypominającą łuskę ryby oraz tzw. Coca-Cola.
Błystka to wdzięczna przynęta i jeśli tylko umiejętnie ją poprowadzimy to możemy liczyć na bardzo dobre efekty.
[2014-03-26 17:50]
Według mnie to na błystki obrotowe można złowić wszystkie ryby drapieżne,choć są zbiorniki w których ryby spokojnego żeru przeistoczyły się w ryby drapieżne jak np w Jeziorze Licheńskim gdzie tołpyga jest częstym przyłowem spiningistów polujących na drapieżniki.Ja osobiiście od najmłodszych lat łowiłem i łowię tylko na spining z różnymi efektami.Jednak jakiś czas temu wynalazłem mały patencik aby udoskonalić każdą wirówkę.Mianowicie do kotwicy dowiązuję kilka wełnianych grubych czerwonych nitek o długości około 3cm co sprawia iż wirówka poderwawszy się od dna natychmiast pracuje,pracuje ona również nawet przy delikatnym kręceniu kołowrotkiem albowiem nitki te służą jako statecznik i obrotówka podczas swej pracy płynie praktycznie w poziomie reagując na każdą zmianę toru jej prowadzenia.Wielu znajomych to już odemnie podpatrzyło i stosuje mój pomysł z genialnym skutkiem.Czerwony wełniany ogonek sprawia również to iż skusi swym kolorem niejednego drapieżnika i wywołuje u niego chęć zaatakowania go.No i najważniejsza rzecz dla mnie,,chodzi o to iż dzięki temu ogonkowi ,który sprawia iż podczas prowadzenia błystki czujemy wyczuwalny opór ale dzięki któremu jestem w stanie wuczuć na kiju najdelikatniejsze drganie skrzydełka.Gdy tylko skrzydełko się czymś zapląta i nie obraca się to natychmiast jest to wyczuwalne i wiem że już nie ma sensu dalej kręcić,tylko jak najszybciej zwinąć zestaw i oczyścić obrotówkę z zielska lub czegokolwiek.
Zachęcam do sprawdzenia mojego pomysłu a gwarantuję że się nikt nie zawiedzie.Pozdrawiam.
[2014-03-26 17:53]
Witam
Obrotówka, jedna z kultowych, a zarazem podstawowych przynęt każdego spinningisty, idealna na rozpoczynanie swojej przygody z wędką. Produkowane są w różnych rozmiarach więc można samemu dobrać wielkość, a za czym idzie ciężkość na wybrane łowisko. Ponadto do wyboru jest duża gama kolorów, dzięki którym możemy nastawić się na poszczególne gatunki ryb drapieżnych tak jak np.: czerwono-srebrna przez wielu uważana za kilera szczupaków, tych małych i tych dużych o które każdemu z nas chodzi. Na obrotówki możemy złapać wszystkie ryby drapieżne oraz zdarzają się połowy białorybu, który pokazuje swoje agresywne oblicze. Tą przynęta ma zastosowanie z sukcesami na wodach stojących jak i płynących. Co do metody prowadzenia, jest ich wiele, każdy wędkarz ma swoją i o to w tym wszystkim chodzi. Można je prowadzić szybko, wolno, z podbiciami, szarpnięciami, płytko, głęboko. Nie zależnie jakby to nie było można skusić nie jednego drapieżnika. Osobiście przygodę spinningową zaczynałem z obrotówkami, nadal mają swoje miejsce w pudełku polecam każdemu!
Pozdrawiam
Łukasz
Kawałek drutu, kotwiczka i owalna wybrzuszona blaszka :)Ot cała obrotówka.Jakże skuteczna sami wiemy,okonie, szczupaki, pstrągi na nie prujemy :) [2014-03-26 19:36]
Nigdy nie zapomnę gdy pierwszy szczupaczek uwiesił mi się właśnie na blaszce obrotowej, jaka to była radość i szczęście czuć coś szamocącego się na końcu linki. Zawsze będę to pamiętał wspaniałe uczucie i do dziś nie rezygnuję z tej przynęty , jest szczególną przynętą i nie wiem co jest jej fenomenem może to że daje dużą wibrację w wodzie i świetnie odbija promienie słoneczne , może po prostu świetnie imituje płynącą rybkę ale jedno jest pewne jest zabójczą bronią w rękach każdego wędkarza i nie zależy to od umiejętności czy ktoś jest profesionalistą czy ktoś zaczyna dopiero przygodę ze spiningiem jak ja wystarczy rzucić i zwijać można kombinować z prowadzeniem szybciej wolniej jak i dociążyć co daje możliwość obławiania głębokich dołów. Jednym słowem przynęta dla wszystkich jak i dla prawie każdej ryby od białorybu w najmniejszych rozmiarach jak i na drapieżniki szczupaki,okonie,sandacze,pstrągi,trocie . Jak dla mnie najskuteczniejsza jest na okonie u mnie najlepiej się sprawdza na garbusy jak i te najmniejsze, jedno jest pewne szaleją za tą przynętą.
Podsumowując przynęta dla każdego na każdą kieszeń polecam wszystkim najbardziej początkującym i Brawo dla tego kto je wymyślił świetna przynęta można znaleźć coś na każde warunki polecam z podwójnymi skrzydełkami na leniwe brania.
Życzę wszystkim powodzenia i pozdrawiam!:)
[2014-03-26 20:52]
Chyba każdy z Nas zaczynał swoją przygodę wędkarską od popularnego spławika i fascynacją po każdej złowionej uklei, kiełbiu, słonecznicy,czy płoci.Jednak z czasem zaczynamy myśleć o czymś więcej staramy się poznawać nowe metody,aby nasze zdobycze były bardziej okazałe i żeby z wędkowania wydobyć jak najwięcej adrenaliny. Tak właśnie zacząłem przygodę ze spiningiem i jak się domyślacie na końcu zestawu ląduje obrotówka, która w tym czasie była najpopularniejszą przynętą spiningową. W pierwszej chwili w głowie kotłowały się myśli- jak na to weźmie ryba skoro trzeba ciągle zwijać ,przecież to ryby odstrasza ! Jako, że szybko się nie poddaję po kilkunastu minutach intensywnego łowienia obrotówkę atakuje 50-cio centymetrowy szczupak. Moment brania i zacięcie okazałej rybki daje mnóstwo satysfakcji i samozadowolenia. Po tym zdarzeniu zakochałem się w spiningowaniu oraz obrotówkach , które w owym czasie nie należały do tanich rzeczy dla dzieciaka z podstawówki, więc musiałem kombinować żeby zakupić sobie słynne blaszki Effzet. Pobudka o świcie i marsz do lasu w pogoni za jagodami, aby je później sprzedać przy głównej drodze i tak przez dwa tygodnie bezcennych wakacji. Wreszcie przychodzi czas na wydanie ciężko zarobionych pieniędzy na upragnione przynęty i zaczyna się nauka prowadzenia ich w wodzie w jak najlepszy sposób metodą prób i błędów. Dziś już na rynku możemy spotkać tak wiele przynęt spiningowych,że wydawało by się ,że obrotówki to przeżytek. Nic bardziej mylnego koło przynęt gumowych, czy też woblerów zawsze na pierwszym miejscu stawiam moje pudełko zapełnione różnymi rozmiarami obrotówek, zazwyczaj w kolorach miedzi, srebrne, złote oraz wiele innych. Chodź czas biegnie nie ubłagalnie i postęp w świecie przynęt jest zatrważający to póki co nic nie jest w stanie zastąpić legendarnych już i z miłymi wspomnieniami obrotówek.
[2014-03-26 21:30]
Mój brat z pewnością odpowiedziałby, że na obrotówki najlepiej łapie się... trzcinę :P Zaczyna on dopiero swoją przygodę ze spinningiem i wielokrotnie jego obrótówki leciałby prosto w krzaki :) Dobre 10 przynęt niczym bombki na choince ozdobiły roślinność wodną... i weź potem płyń w tych zaroślach je wyciągnąć.. A kto po nie płynął? Zgadnijcie.. Z woblerami takiego problemu nie było, tylko te nieszczęsne obrotówki..nie wiem co to za zależność...ale do dziś gdy wspólnie idziemy na ryby i brat wyciąga OBROTÓWKĘ...robię OBRÓT na pięcie i śmieję się, że idę po kąpielówki :P [2014-03-26 23:17]
Witam!
Moim zdaniem na obrotówki możemy złowić każdą rybę drapieżną. Czemu? Odpowiedź jest bardzo prosta. Po prostu je to kręci. Tak ja nas wędkarstwo! [2014-03-27 10:24]
Obrotówka-blaszka mała do spiningu- doskonała!
gdy wyruszysz na łowisko blaszką złapiesz prawie wszytko.
Wędka w ręku- wymach lekki - blaszka wie już gdzie poleci.
Czy to głębia jest dość duża czy płycizna,czy kałuża,
każdy łowi na swój sposób ...wierzchem ,dołem czy z opadu czasem szybko- agresywnie czasem wolno, delikatnie...
ważne czy się drapol zatnie.
Nim się dobrze nie spostrzeżesz a na holu rybkę bierzesz,
drapieżniki piękne trafisz -blaszką sprytnie je omamisz.
Brzane ,pstrąga czy lipienia wiruweczką bez wątpienia - spełnisz szybko swe marzenia,
okoń ,sumik,jaz,czy klenik - złapiesz wszystko co się mieni.
Wrócisz dumny z wędkowania kiedy masz ogromne brania.
Obrotówką złapiesz wszystko gdy wyruszysz trafisz na łowisko...:).
pozdrawiam [2014-03-27 12:44]
Błystki obrotowe, metody i ryby na nie poławiane.
Temat rzeka, i trudno tu opisać to w kilku zdaniach....
Jak sama nazwa wskazuje jest to błystka w której część wabiąca się obraca, wiruje. Nazw też ma sporo, ale te najpopularniejsze to; wirówka, obrotówka.
Kształty i wielkości są różnorodne, jak też kolorystyka, czy akcenty dodatkowo wabiące, lecz łączy je jedno "Wirujące skrzydełko", niektórzy je zwą paletką.
Paletki/skrzydełka są różnie montowane. Klasyczne są montowane do rdzenia za pomocą kowadełka, inne mają skrzydełko montowanie bezpośrednio na rdzeniu, jeszcze inne za pomocą krętlika. Rużnią tez się montażem korpusu jak też umieszcenia obciażenia, czy też łączone w tak zwane tandemy. Jest tu naprawdę wielka różnorodność.
Nie można pominąć o zasadniczej rzeczy. Wyróżniamy 3 podstawowe kształty skrzydełek; long, basik i algia. Tłumaczą na prosty język; bardzo wąskie, średnie i szerokie. Jakie to ma znaczenie? A no takie że wszystkie te szydełkarka wytwarzają inną amplitudę drgań. Czyli pracują wolniej lub szybciej, stawiają większy opór w wodzie lub mniejszy.
Są dekorowane w chwościki jak muchy na pstrąga, czy też uatrakcyjnianie imitacjami rybek. naprawdę prawdziwy zawrót głowy. Zbrojone w kotwiczkę lub pojedynczy hak.
Co do technik ich prowadzenia to jak mądry wędkarz powiedział "ile wędkarzy tyle też technik"
Podstawową jest monotonie, jednolite prowadzenie. Tak by przynęta płynęła po prosto bez zakłóceń, a skrzydełko obracało się wabiąc wibracjami, i lusterkowaniem. Można ją prowadzić pod powierzchnią wody, w toni, czy przy samym dnie.
Opad. przynętę zarzucamy w wybrane miejcie i na napiętej żyłce pozwalamy jej odpadać na określoną głębokość. Jest to dość skuteczna metoda, która imituje opadającą z sił ofiarę, łatwą do upolowania. Do tej metody często wędkarze używają dodatkowego obciążenia umiejscowionego przed sama przynętą lub w niewielkiej odległości od niej. Są też produkowane wirówki dokładnie pod tą technikę, gdzie producent odchudził korpus i dodał dodatkowe doczepiane odciążenie.
Przytrzymanie. Metoda głównie wykorzystywana w w rzekach i strumykach. Polega na tym że wędkarz na napiętej żyłce przytrzymuje przynętę nad potencjalną kryjówką ryby. Po czym ją przestawia w inne miejsce i zmów przytrzymuje. W tej technice ważne jest by wędkarz nie tylko dobrał odpowiednią wielkość ale też i typ skrzydełka jak też wagę korpusu. By móc w danym nurcie ją zawiesić w jednym miejscu. A napór nurtu obracał skrzydełkiem i utrzymywał na tej samej głębokości.
Pukanie w dno. Ta metoda polega na tym że przynętę kładziemy na dnie, po czym ją podrywamy. Tu metod też jest wiele. Można ją przetrzymywać na dnie przez krótką chwilę, lub zaraz po opadnięci ją podrywać. W tej metodzie dodatkowym akcentem wabiącym, prowokującym do brania jest samo uderzenie przynęty w dno jak i jej podrywanie. Często temu towarzyszy podnoszenie osadów z dna jak podczas żerowania ryb.
Praca przynętą w pionie. Czyli prowadzenie ją w różnych partiach wody. Uzyskujemy to za pomocą zwalniania i przyspieszania zwijania żyłki, lub unoszenia i opuszcania szczytówki wędziska. Wtedy przynęta płynie po tak zwanej sinusoidzie (coś na kształt fali). Można też poszarpywać lub podbijać przynętę pracując wedziskiem i nadgarstkiem. Tak zwane jigowanie.
Szuranie po dnie. Kładziemy przynętę na dnie, i przesuwamy ją po nim, zatrzymując lub podbijając ją do góry. W ten sposób błystka naśladujemy zachowanie się raczka. Który często jest przysmakiem ryb nie tylko drapieżnych. Lecz w tej metodzie największą wadą jest to ze przynęta wszystko czepia i potrafimy ja szybko stracić, jak też przynęta przestaje pracować bo obwiesiła się roślinami czy innymi rzeczami zalegającymi na dnie. Często jako przyłów możemy wyciągnąć starego kalosza, a na solidniejszy sprzęt nawet lodówkę lecz bez zimnego piwa...
Jakie ryby złowimy na wirówkę? Praktycznie wszystkie drapieżne; okoń, szczupak, sandacz, boleń, kleń, jaź, głowacica, pstrąg, troć, sum, miętus...
Można też złowić i ryby spokojnego żeru, czasami przypadkowo czepiając ją za bok lub płetwę. Lecz sa takie momenty, gdy te rybki staja sie bardziej agresywne i potrafią klasycznie zaatakować lub kąsać naszą błystkę. A do nich miedzy innymi należy krasnopióra (dorosłe sztuki staja się po części drapieżnie i żywią się narybkiem i owadami, wyrasta im na dolnej wardze wyrostek zębowy (są wędkarze którzy upodobali sobie właśnie na mikro wirówki łowić krasnopiórkę)), leszcz, karp, płoć, a nawet nasza milusińska ukleja (dla poparcia wklejam fote z uklejka złowioną na spina, używałem wtedy wirówki specjalnie prze zemnie przerobionej (tandem). Nie daję zbliżenia, gdyż jest to mój patent, który bym z chęcią odstąpił jakiejś firmie produkującej wirówki.)
[2014-03-27 18:44]
Na błystki D.A.M EFFZETT rozm.3 koloru srebra łatwo można chwycić szczupaka.Jak jest słabe branie warto błystki podszarpywać bo szczpak może się zainteresować ,przypomina to okaleczoną rybę. Można też spróbować kręcić szczytówką . pozdrawiam
[2014-03-27 18:45]
Gdy zaczynałem moją przygodę ze spiningiem kilka ładnych lat temu to obrotówki były moją jedyną przynętą jaką miałem. Moje początki wyglądały tak że szłem nad rzekę i po prostu rzucałem i ściągałem ją do siebie i czasem udało się wyciągnąć jakąś rybkę klenika czy okonka. Z czasem szło mi coraz lepiej, przerzuciłem się na trudniejsze łowy a mianowicie w pogoni za pstrągami, gdzie w trudnym terenie opanowałem ten styl łowienia prawie do perfekcji. Po kilku miesiącach dostałem pierwszego woblera, ale błystka nadal była skuteczniejsza. Wracając do teraźniejszości, spining stał się moją pasją, teraz gdy jadę na ryby czy to na szczupaki, pstrągi czy łowy kleniowo-jaziowe w pudełku mam zawszę kilka tych niezwykłych w swej prostocie przynęt, często stają się ostatnią deską ratunku gdy rybki na nic nie reagują.
Podam jeszcze taki mały przykład: na ostatnich wakacjach zrobiłem z kolegą takie małe zawody bo kłócił się ze mną że obrotówki to za przeproszeniem gówno i to już zabytek w wędkarskim świecie. Więc pojechaliśmy na klenie i po 3 godzinach na błystki złowiłem 17 kleni i 4 jazie a on na wobki wyciągną 11 kleników i jednego okonka, od tamtych czasów też zaczął łowić na błystki, ale jego mina była bezcenna gdy zobaczył mój połów ;)
Tak że błystki to przynęta NR 1 w moim arsenale.
Pozdrawiam innych maniaków błystek, kubaxxx :)
[2014-03-27 19:00]
Na dziesięcio gramową blaszke DAM koloru srebrno niebieskiego z pewnoscia mozna złowić rybę życia:) i to calkiem przez przypadek jak to bylo ze mną a mianowicie siedząc znudzony i zawiedziony brakiem reakcji feedera postanowilem go zwinąć i porzucać spiningiem.Na poczatek kilka gumek bez zadnych efektów, nastepnie do wody poszla wyżej wspomniana blaszka DAMa.Trzy leniwe rzuty bez wiary i nadzieji,powolne jednostajne zwijanie bez udziwnień i nagły opór. Mysle sobie:no to mialem fajna blaszke sądząc ze to uwad, a tu nagle hamulec puszcza ,odjazd i nad wodę wyskakuje 70cm szczupaka.Zaskoczenie, szok, emocje i odrodzenie zapomnianej metody spiningu na który do tamtej pory nic nigdy nie złowiłem.Z czystym sumieniem mogę polecić wszystkim te blystki.Są dobrze wykonane, pracują bardzo ładnie i przede wszystkim są łowne.Ryba oczywiście wróciła do wody a blaszka na drzwi mojej szafy wędkarskiej gdzie wisi do dziś:).pozdrawiam wszystkich początkujący spiningista Dawid. [2014-03-27 19:04]
Błyski obrotowe są jedną z najpopularniejszych przynęt spinningowych. Są bardzo skutecznie wabią wiele gatunków ryb. Min. Szczupak, Okoń, Kleń, Jaź, Pstrąg, lecz zdarzały się przypadki by na obrtówki połakomił się leszcz, krąp a nawet płoć prawidłowo zaciętych za pyszczek.Stanowią ważną część mojego pudełka z przynętami. Prowadzę je raczej klasycznie - zarzucam i zwijam w różnym tempie, wolniej - szybciej, czasami przestaję na kilka sekund, by nastpnie znowu powtórzyć wcześniej wymienione czynności. Wyciągłem na nie już wiele ryb - tych małych i tych większych. Przynęty firmy DAM są bardzo dobrze wykonane, wabią nawet te najbardziej zaspałe ryby. Polecam je innym spinningującym wędkarzom. Naprawdę warto je wypróbować! [2014-03-27 19:56]
Przynęta, która prawdopodobnie zawisła na naszej wędce spinningowej jako pierwsza. Wydaje się, ze wybór jest prosty, tak samo jak praca przynęty. Bzdura! Jest to jedna z najtrudniejszych przynęt spinningowych. Wszystkie są podobne - jednak o ich skuteczności mówi wiele najdrobniejszych szczegółów. O części z nich nigdy nie będziemy wiedzieć. Fani obrotówek trzymają swoje przynęty w najgłębszych zakamarkach pudełek. W seryjnej produkcji trafia się dobry egzemplarz 1 na 10. Wirująca obrotówka nie musi być skuteczna. Skuteczna obrotówka bije na głowę wszystkie przynęty razem wzięte.
Kiedy i Jak łowićna błystki obrotowe
- Ciepłe miesiące.
- Płytkie rozlewiska.
- Kamieniste przelewy.
- Bagienne zatoczki.
- Mocno zarośnięte akweny.
- Pstrągowe rzeczki.
- Piaszczyste napływy.
- Jeziorne tonie.
- Górki podwodne.
- Prześwietlone płytkie blaty.
Sposoby prowadzenia:
Jigowanie – metoda doskonała na głębokie jeziora. Stosowana najczęściej do połowu wielkich okoni. Rzuć blaszkę jak najdalej, pozwól jej swobodnie opaść na dno. Płynnym ruchem poderwij i wprowadź wirówkę w ruch, nawiń 2-3 metry linki i znowu opuść blaszkę na dno. Rozpocznij pracę od nowa.
Kontrolowany spływ – łowiąc na rzece rzuć przynętę pod przeciwny brzeg, podnieś wędkę do góry i napnij linkę. Pozwól, aby błystka pracując, spływała jak najbliżej dna. Doprowadź ją do „swojego brzegu". Taki sposób stosują łowcy troci i łososi z Pomorza. Modyfikację kontrolowanego spływu stosują wędkarze nizinni, łowiąc jazie i klenie. Różnica polega na tym, że blaszka pracuje tuż pod powierzchnią.
Bujanie – trudna technika ze względu na dobór przynęty. Potrzebna będzie blaszka o unikalnej pracy. Prowadź obrotówkę najwolniej jak można, staraj się aby pracowała tuż nad dnem. Co kilka obrotów korbką wykonuj płynne podciągnięcia szczytówki. W chwili pociągnięcia blaszka nagle znacznie zmieniać pracę – kiedy szczytówka wraca do standardowego położenia blaszka nie może przestać pracować. Lekko jedynie „zabuja” skrzydełkiem i wróci do swojej leniwej pracy. Killer na szczupaki.
Z prądem – trik stosowany na ostrożne pstrągi i klenie. Na płytkiej rzece rzuć najdalej pod prąd – szybko rozpocznij prowadzenie. Staraj się prowadzić blaszkę jak najwolniej. Przemykająca tuż obok dużego klenia przynęta zostanie agresywnie zaatakowana - wspaniałe widowiskowe łowienie .
Wskazówki
Przez wielu doświadczonych wędkarzy obrotówki to przynęty bardzo cenione. Wielu przerabia zakupione blaszki lub tez wykonuje je w całości samodzielnie. Dlaczego.... to przynęty bardzo wymagające.
- Zwracaj uwagę na pracę swojej przynęty w różnych okolicznościach – szybkość prowadzenia, przyspieszenia i zwolnienia, zakłócenie pracy skrzydełka przez przeszkodę. Zostaw w pudełku tylko te, które nie budzą zastrzeżeń – inne sprzedaj i kup za to kilka sprawdzonych ;)
- Nowe blaszki są bardzo błyszczące – wyglądem przypominają biżuterię. Ryby tego nie lubią, nową przynętą rzuć kilka razy i schowaj na jakiś czas do pudełka. Najlepsze są lekko przybrudzone, zmatowiałe i pokryte patyną.
- Łatwo można zmienić kolor blaszki stosują lakiery do paznokci – wykorzystuj kolory naturalne.
- Szybki i baaaaaaredzo skuteczny sposób na słoneczny dzień i ostrożne klenie. Jasną niklowana blaszkę przykopć lekko nad świeczką tak aby powstał lekki szary nalot. Przetestowane i piekielnie skuteczne.
- Stosuj chwosty w swoich blaszkach – najlepiej wykonywane są przez muszkarzy. Stosuj kolory naturalne – szare, brązowe, białe, czarne i czerwone.
- Prowadź blaszkę ze zmiennym tempem – to bardzo prowokuje do brania.
- Najbardziej sprawdzone kolory – srebro, miedz, mosiądz i czerń – wszystkie podstarzałe ;)
Witam błystki D.A.M posiadam 4szt muszę przyznać że są bardzo dobrej jakości uwielbiam nimi łapać ze względu na to że super pracują nawet podczas powolnego zwijania.Ryby jakie łapie to szczupaczki,okonie ogólnie Wszystkie ponieważ miałem na nie i lina dużego leszcza klenia itp także co do skuteczności to są naprawdę wielofunkcyjne :).Sposób prowadzenia to cóż nie będę się rozpisywał ponieważ wszystko zależy od warunków na danym łowisku raz górą raz dołem raz podrywając itp.Podsumowując z czystym sumieniem mogę polecić wszystkim którzy lubią jakość i dobrą zabawę.Pozdrawiam [2014-03-27 21:14]
Przynęty sztuczne firmy D.A.M. , nie są zwykłymi przynętami. Jest ich naprawdę bardzo dużo , właściwy dobór i wybór, jest skuteczny na każdym łowisku. Dzięki palecie kolorów i dostosowania danej obrotówki lub blaszki,do łowiska, dają nam niezłe wyniki. Praca z jaką kuszą każdego drapieżnika, jest zdumiewająca. Brakuje słów aby opisać dokładnie z każdym szczegółem. Tylko Producent i Wykonawca danej błystki obrotowej, zna tajemnice jej pracy i zachęcenia ryb do współpracy. Ja tylko łowię z podniesionym czołem, bo wiem że są stworzone z duszą. "Pojednaj się wędkarzu z firmą D.A.M. !" [2014-03-28 07:08]