Koniec zezwoleń z RZGW

/ 135 odpowiedzi / 2 zdjęć
cyprinus m

Bardzo dobre pytanie.
Odbyłem długą rozmowę  z komendantem PSR .
W statucie PSR jest zapis o przestrzeganiu ustawy o rybactwie śródlądowym
jak i przestrzeganiu rozporządzeń administracyjnych  { dyrektor RZGW}.
W tym konkretnym przypadku rozporządzenie  jest  sprzeczne.
Nie przyjecie mandatu skutkuje sprawą w sondzie.
A z kolei sond będzie opierał się raczej na obowiązujących ustawach.
I morze wydać niekorzystny wyrok dla PSR  co morze skutkować roszczeniami ze strony wędkarza.
dlatego PSR. jest powściągliwa w mandatowaniu wędkarzy.
(2014/05/08 16:55)

Jack14

Od przynajmniej kilku lat toczycie wojny z PSR i SSR na tym portalu , a teraz czekacie na ich opinie w tej sprawie !Nie jestem nie byłem żadnym z tych służb "członkiem" ale wcale się im nie dziwię. (2014/05/08 17:57)

tomasitom

Od przynajmniej kilku lat toczycie wojny z PSR i SSR na tym portalu , a teraz czekacie na ich opinie w tej sprawie !Nie jestem nie byłem żadnym z tych służb "członkiem" ale wcale się im nie dziwię.

Ja tam z nikim wojny nie prowadziłem,ale w tym temacie co mogliby się wypowiedzieć bo wiedzą więcej od nas ,(bynajmniej powinni),to jest cisza. (2014/05/08 18:16)

danielkas

Za miesiąc otwarcie ofert, pozostaje mieć nadzieję, że szybko się wszystko rozstrzygnie. A z krajowego zarządu odpowiedzi na jakiej podstawie prawnej wprowadzono zakaz nie dostałem - niestety plebs nie zasługuje na zaszczyt poznania podstaw działania tej instytucji... (2014/05/12 12:30)

janusz37

znalazłem i polecam zapoznać się z ciekawą stroną    rybanaga.blogspot.commoże to być dobry sposób na ten pat który zaserwowało nam RZGW (2014/05/12 22:47)

JKarp

Za miesiąc otwarcie ofert, pozostaje mieć nadzieję, że szybko się wszystko rozstrzygnie. A z krajowego zarządu odpowiedzi na jakiej podstawie prawnej wprowadzono zakaz nie dostałem - niestety plebs nie zasługuje na zaszczyt poznania podstaw działania tej instytucji...

Ja nie pytałbym o podstawę :-)Ja zapytałbym, czy w związku z tym, że z powodu braku uprawnionego do rybactwa w obwodzie XYZ możesz uprawiać APR. Jako podstawę podałbym zapisy, że w w wodach " ogólnie dostępnych " , gdzie nie ma uprawnionego do rybactwa u którego możesz nabyć zezwolenie wystarczy posiadać kartę wędkarską aby uprawiać APR.Organ państwowy ma 30 dni na odpowiedź a jeśli jej nie udzieli jako odpowiedzi negatywnej znaczy, że wyraża zgodę :-)
JK (2014/05/13 06:46)

danielkas

W zapytaniu podałem swój pogląd, czyli że w obowiązującym stanie można łowić posiadając tylko kartę wędkarską a jednocześnie zapytałem o podstawę prawną zakazu oraz precyzyjne wskazanie, kto jest uprawnionym do rybactwa. Odpowiedzi nie dostałem żadnej, a użerać się z policją i łazić później po sądach nie zamierzam - dlatego wolę "przeczekać" mając nadzieję, że już wkrótce skończy się ten burdel, któremu oczywiście jak zawsze nikt nie jest winny... (2014/05/13 08:09)

Artur z Ketrzyna

Organ państwowy ma 30 dni na odpowiedź a jeśli jej nie udzieli jako odpowiedzi negatywnej znaczy, że wyraża zgodę :-)
JK

Dobry wymyśliłeś manewr. Tylko czy w tym przypadku? Info jest podane oficjalnie tak wiec nie miał bys tłumaczenia że nie dostałeś odpowiedzi, bo odpowiedź jest oficjalnie podana...

To co piszesz tyczy się wyrażenia zgody na podjęcie działań nie wymagających zezwolenia na piśmie. Jak w przypadku stawiania pomostów wędkarskich, czy zakładania zwykłych zrzeszeń (bez osobowości prawnych).

(2014/05/13 08:12)

daniel-zukowski

zobaczymy, czy protesty i POlityka w czym pomogą! http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140511/SZCZECINEK/140519992 link do strony GK24 o akcji wędkarzy na Pomorzu (2014/05/13 11:36)

cierpliwy1

Super mają w tej chwili dawni rybacy PZW.  Znajomy płynął w niedziele około 22 do portu po   lewej  stronie Wisły (Radziwie) a tu płynie długa łódź rybacka z Borowiczek znanego rybaka .Wczoraj kolega specjalnie wypłynął o zmroku i widział następne dwie łodzie rybackie ,a PSR chodzi po brzegach i straszy wędkarzy mandatami .Prawie wszyscy rybacy dalej grabią na Wiśle rybki i zero reakcji ,zawsze trzeba gonić wędkarza a pozostali to układy ,układziki i są nie do ruszenia .Co robi SSR ,skoro państwówka nie działa ,tyle krzyczą na tym forum ,ale w działaniu ich nie widać . (2014/05/13 13:20)

Artur z Ketrzyna

Super mają w tej chwili dawni rybacy PZW.  Znajomy płynął w niedziele około 22 do portu po   lewej  stronie Wisły (Radziwie) a tu płynie długa łódź rybacka z Borowiczek znanego rybaka .Wczoraj kolega specjalnie wypłynął o zmroku i widział następne dwie łodzie rybackie ,a PSR chodzi po brzegach i straszy wędkarzy mandatami .Prawie wszyscy rybacy dalej grabią na Wiśle rybki i zero reakcji ,zawsze trzeba gonić wędkarza a pozostali to układy ,układziki i są nie do ruszenia .Co robi SSR ,skoro państwówka nie działa ,tyle krzyczą na tym forum ,ale w działaniu ich nie widać .

A RDGW broni się tym że chce zapewnić następnemu użytkownikowi rybackiemu jak najlepiej utrzymany rybostan...

A co robi SSR. Nic, bo nie chce i tak pokrzywdzonych wędkarzy krzywdzić. (2014/05/13 15:39)

tomasitom

Naprawdę coraz bardziej mnie dziwi postawa naszych kolegów portalowych,chodzi mi właśnie o ssr,jest ich kilku,niech się wypowiedzą .Powinni coś wiedzieć, (2014/05/14 11:11)

cyprinus m

Super mają w tej chwili dawni rybacy PZW. 

Nie dziw się kolego.  Zawsze dobrze się mieli i zawsze byli ważniejsi od wędkarzy .

U nas PSR.  ujmuje na gorącym uczynku kłusownika  stawiającego sieci rybackie.Szkodnikiem okazuje się były rybak PZW   PAN G.PSR.  nagłaśnia sprawę i chce wyciągnąć poważne konsekwentnie co do PANA G.Z za kilka dni po tym incydencie zarząd byłego okręgu Pł-Włocławskiego podpisuje z PANEM G.umowę współpracy  na połowy rybackie na nowy sezon.
I co ręce opadają?
  (2014/05/14 17:09)

grzeweg

http://warszawa.rzgw.gov.pl/upload/browser/_MR/Komunikat%20w%20sprawie%20zawierania%20um%C3%B3w.jpg

no to chyba sobie jeszcze długo nie połowimy na Wiśle (2014/06/01 14:00)

danielkas

Wygląda to nieciekawie - sytuacja robi się taka sama, jak była na następnym obwodzie (zarządzanym przez RZGW Gdańsk), który użytkuje p. Kaczmarek. Tam sprawy sądowe toczyły się podobno 2 lata - może Koledzy wiedzą coś więcej w tym temacie i przypomną, jak to było.

RZGW Wisłę zabrało PZW w zeszłym roku a do teraz nie ma nawet terminu, kiedy sprawa rozstrzygnie się w pierwszej instancji. Trzeba pamiętać, że najprawdopodobniej będą odwołania i zanim sprawa rozstrzygnie się ostatecznie, to i 2 lata może to potrwać...

(2014/06/02 14:08)

tomasitom

Wygląda to nieciekawie - sytuacja robi się taka sama, jak była na następnym obwodzie (zarządzanym przez RZGW Gdańsk), który użytkuje p. Kaczmarek. Tam sprawy sądowe toczyły się podobno 2 lata - może Koledzy wiedzą coś więcej w tym temacie i przypomną, jak to było.

RZGW Wisłę zabrało PZW w zeszłym roku a do teraz nie ma nawet terminu, kiedy sprawa rozstrzygnie się w pierwszej instancji. Trzeba pamiętać, że najprawdopodobniej będą odwołania i zanim sprawa rozstrzygnie się ostatecznie, to i 2 lata może to potrwać...

Nie jestem pewien ,ale pierwsza rozprawa chyba się już odbyła,ale coś cicho w tym temacie. miejmy nadzieje że wygra okręg mazowiecki, mam na myśli przetarg. To by skróciło te wszystkie nieścisłości w tym temacie,a do tego czasu będę łowił na białą kartę. (2014/06/02 20:20)

pakul1206

Jak na to wszystko patrze to jedyną osobą która może skrócić te wszystkie nieścisłości jest koleś w kominiarce pędzący dobrze załadowaną ciężarówką w kierunku siedziby RZGW krzyczący " allah jest wielki " (2014/06/02 20:42)

luki34

Koledzy można wędkować na białą kartę?Nie miałem jeszcze szczęścia spotkać się z PSR
osobiście i chciałbym by tak pozostało,jednak w razie W chcę wiedzieć czy mogę odmówić mandatu i mieć jakieś szanse w sądzie.Pozdrawiam (2014/06/06 06:56)

danielkas

RZGW twierdzi, że nie i ogłosiło w tej sprawie komunikat - ten o którym mowa na samym początku. Żadna instytucja nie wypowiedziała się oficjalnie, że sama karta wystarczy. Ale inna rzecz mnie tu dziwi:

GDZIE JEST PZW? CZY JESTEŚCIE TYLKO OD TEGO ŻEBY ZAINKASOWAĆ SKŁADKI? JAK NIE MACIE INTERESU, TO SIĘ NIKT NAWET NIE ODEZWIE - ŻAŁOSNE!!!

(2014/06/06 07:56)

cierpliwy1

Mi stan obecny nie przeszkadza i łowię na białą kartę ,co robią wszyscy inni wędkarze. Pozdrawiam (2014/06/06 13:24)

cyprinus m

Żadna instytucja nie wypowiedziała się oficjalnie, że sama karta wystarczy. 

Posterunek Państwowej Straży Rybackiej we Włocławku  Komendant Posterunku - Ireneusz Jaroszewski

ul. Brzeska 6 
tel. 0542315502
tel.: 604419715

Kilka dni tomu mój  kolega odwiedził PSR
Zapytał  czy na zalewie możne   łowić na białą kartę .
odp.  karta wędkarska jest dokumentem stwierdzając iż   jest  pan uprawniony do wykonywania  czynności     związanych z   amatorskim połowem ryb.
Czy posiada pan pozwolenie na wędkowanie na danym zbiorniku . Nie posiadam .  To nie wolno panu wędkować kropka.       (2014/06/06 15:36)

zenfr

Witam ,jestem wędkarzem z Płocka i nie wiem co mi wolno totalny bałagan ,znalazłem taki wpis (http://rybanaga.blogspot.com/) ,napisałem do Okręgu Mazowieckiego i swojego rodzimego koła i cisz zero odpowiedzi.Ktoś nieodpowiedni podejmuje decyzje ,nie wydaje zezwoleń i co nie wolno łowić na białą kartę ,pogoda sprzyja a debile pogrywają ,totalny bezrząd.

Na początku to daj se spokój z rybanagą.
Co do tego czy wolno łowić napisałem wcześniej.
Jest to ciut bzdurne. Ale by ruszyć dalej osoba zainteresowana potrzebuje służyć pismo o wyjaśnienie tej sytuacji i decyzji.
Powołać się na ustawę i rozporządzenie.
Ja się na nie powołałem w telefonicznej rozmowie to gościu zdębiał i poprosił o pismo...

Arturze .Ty daj sobie spokój ze swoimi głupimi interpretacjami różnych przepisów i pouczania innych.Najpierw przeczytaj konstytucję ,Prawo wodne ,Ustawę o rybactwie śródlądowym i rozporzadzenia MR dotyczące amatorskiego  połowu ryb(jak czegoś nie rozumiesz to zapytaj mamusię).Wtedy napisz"nam wędkarzom " swój blog typu" rybanaga blogasot  com ". Na jakiej podstawie  PZW pobiera opłaty  za wędkowanie na wodach ,których nie ma prawa użytkować????Co to jest PZW ???Stowarzyszenie,Gospodarstwo rybackie,czy związek sportowy??????Trzy w jednym .Każdy sposób jest dobry, na zapewnienie sobie ciepłych posadek za nasze pieniądze.Co miasto to okręg co wioska to koło ,aby "kolesiom żyło się lepiej".Przeczytaj sobie "wrota okoliczności wędkarskich/' {prawo prawnie} Szczytem jest jak jakiś" dygnitarz szczebla powiatowego zabronił korzystania rekreacyjnego z akwenu".Widocznie ważniejszy od Konstytucji i Zgromadzenia Narodowego, które konstytucję przyjęło.Pozdrawiam myślących. Ochotnicze Straże Pożarne  nie pobierają haraczu .Jak nie zapłacisz to nie przyjedziemy!!!!! (2014/06/07 05:55)

pakul1206

Witam ,jestem wędkarzem z Płocka i nie wiem co mi wolno totalny bałagan ,znalazłem taki wpis (http://rybanaga.blogspot.com/) ,napisałem do Okręgu Mazowieckiego i swojego rodzimego koła i cisz zero odpowiedzi.Ktoś nieodpowiedni podejmuje decyzje ,nie wydaje zezwoleń i co nie wolno łowić na białą kartę ,pogoda sprzyja a debile pogrywają ,totalny bezrząd.

Na początku to daj se spokój z rybanagą.
Co do tego czy wolno łowić napisałem wcześniej.
Jest to ciut bzdurne. Ale by ruszyć dalej osoba zainteresowana potrzebuje służyć pismo o wyjaśnienie tej sytuacji i decyzji.
Powołać się na ustawę i rozporządzenie.
Ja się na nie powołałem w telefonicznej rozmowie to gościu zdębiał i poprosił o pismo...

Arturze .Ty daj sobie spokój ze swoimi głupimi interpretacjami różnych przepisów i pouczania innych.Najpierw przeczytaj konstytucję ,Prawo wodne ,Ustawę o rybactwie śródlądowym i rozporzadzenia MR dotyczące amatorskiego  połowu ryb(jak czegoś nie rozumiesz to zapytaj mamusię).Wtedy napisz"nam wędkarzom " swój blog typu" rybanaga blogasot  com ". Na jakiej podstawie  PZW pobiera opłaty  za wędkowanie na wodach ,których nie ma prawa użytkować????Co to jest PZW ???Stowarzyszenie,Gospodarstwo rybackie,czy związek sportowy??????Trzy w jednym .Każdy sposób jest dobry, na zapewnienie sobie ciepłych posadek za nasze pieniądze.Co miasto to okręg co wioska to koło ,aby "kolesiom żyło się lepiej".Przeczytaj sobie "wrota okoliczności wędkarskich/' {prawo prawnie} Szczytem jest jak jakiś" dygnitarz szczebla powiatowego zabronił korzystania rekreacyjnego z akwenu".Widocznie ważniejszy od Konstytucji i Zgromadzenia Narodowego, które konstytucję przyjęło.Pozdrawiam myślących. Ochotnicze Straże Pożarne  nie pobierają haraczu .Jak nie zapłacisz to nie przyjedziemy!!!!!
Artur nie poleca "rybanaga" bo "sochaczewski wędkarz" krytykuje i opisuje patologie PZW czyli także Artura bo przecież kolega jest prominentnym cziałaczem w związku, sprawa jest jasna. (2014/06/07 17:56)

danielkas

Dzisiaj otwarcie ofert - ciekawe, jak się sprawy potoczą?

A póki co z brzegów łowi mnóstwo ludzi - straż rybacka nie czepia się, ale ponoć policja wystawia mandaty i straszy, że następnym razem będzie sąd.

Jeżeli pzw nie wygra konkursu i sprawę będzie musiał rozstrzygać sąd to we wszystkich instancjach sprawa może potrwać i 2 lata - i chora sytuacja będzie trwała nadal. Pozostaje czekać...

(2014/06/12 07:47)

pakul1206

Słyszałem wczoraj od wędkarzy że RZGW zwraca pieniądze za zezwolenia,słyszał ktoś o tym czy to po prostu zwykła plotka ? (2014/06/12 15:47)