Zaloguj się do konta

Komary

utworzono: 2010/06/27 09:43
Mosiadz23

Panowie co waszym zdaniem najlepiej odstrasza komary nad wodą piszcie swoje sposoby dziękuję pozdrawiam.
[2010-06-27 09:43]

Podobno świetny jest olejek goździkowy, ale jeszcze nie miałem okazji wypróbować.
[2010-06-27 10:47]

kargul

witam tez maialem ten problem z tymi krwoipijcami ale ja uzywam alejku waniliowego i pomaga much nie siada:P ale dobry tez jest OFF:D

pzdr i polamania kija:D

[2010-06-27 10:47]

pangaz4

drodzy koledzy najlepsze efekty w walce z tymi wampirami uzyskuje paląc  mini ogniska do których wrzucam mokre liście lub siano powstający gęsty dym odstrasza komary czyhające w zaroślach łowię prawie całym rokiem wyłącznie w nocy muszę koniecznie je odpędzać bo inaczej nie miał bym już krwi haha życzę nocy bez brzęczenia koło ucha 
[2010-06-27 11:39]

lizak

Kup sobie specjalną świecę.

[2010-06-27 12:11]

saw

Stary babciny sposób to ocet, trzeba natrzeć kilka razy miejsca narażone na "ssanie" dobrze jest też mieć go przy sobie w trakcie łowienia i co jakiś czas nacierać w razie potrzeby, komary nie znoszą zapachu octu. [2010-06-27 16:27]

Taps12

Nie chcę robić reklamy, ale moim zdaniem najskuteczniejszym preparatem na komary jest "Panko". Wystarczy napsikać sobie na dłonie i wsmarować w "narażone miejsca". Żaden komar nie podleci na odległość 1m od ciebie ;-)
[2010-06-27 19:40]

Łowiąc ryby, nie powinno się smarować dłoni. Rękoma nakładamy przynęty, dotykamy zanęty, a takie "aromaty" odstraszą ryby. Ja palę też (przypadkowo to odkryłem) grube kawałki płyty pilśniowej. Tak płyta sie tli i wydziela sporo dymu, a jak wiadomo komary dymu nie znosza. Łamią taka płyte na kawałki wielkości paczki fajek i podpalone, tlące sie kłade na ziemi wokół swojej miejscówki. No oczywiście używam tez Bross, Off, Autan i witaminę B, oraz wszelkie "śmierdzące" świece antykomarowe. Lecz, może to i nie zdrowe, ale papierochy tez pomagają. [2010-06-27 20:03]

Nie ma 100% preparatów,wszystkie są skuteczne ale na 2 godziny lub dłużej, takie jest moje zdanie.Wszystko jest zależne od krwi.Mój teść siedząc koło mnie nie używa żadnych preparatów,ja natomiast wypróbowałem już wszystko dostępne na rynku.Jeżeli ktoś ma jakiś sposób ta chętnie wypróbuje.
[2010-06-27 20:05]

kamils125

Ja na rybkach na komary używam: RAID Spirala Przeciw komarom.. bardzo dobre, nie odstrasza komarów lecz otumania je i nie gryzą. w 100% skuteczne.. 

Polecam

[2010-06-27 20:49]

tomalocb

Potwierdzam tu słowa kolegów Taps12 i Mastiff , panko ma intensywny aromat jest skuteczny ale uważajmy na dłonie żeby ich nie pryskać przeciw komarom .Jeżeli już to umyjmy w wodzie . [2010-06-27 21:32]

ja stosuje ocet jest dozo lepszy niz wszystkie offy nie offy. a ostatnio świetnie pomaga olejek do ciast pomarańczowy lub cytrynowy
[2010-06-28 08:46]

Komary to jest to czego nie lubimy. Mi się sprawdza off skuteczny i tani ale dym od papierosów też nie jest zły. Jeśli kolega pali weź go nad wodę. On sobie zapali a ty bedziesz się cieszył że komary nie tną
[2010-06-28 09:17]

ZAMOSCIANIN

No z tymi olejkami to jeszcze nie próbowałem zobaczymy w najbliższym czasie? Ale ja też mam przechlapane bo do mnie lecą jak pszczoły do plastra miodu!! Mastiff z tym smarowaniem dłoni to szczera prawda, jak wysmarowałem jakimś komarolem dłonie i wsadziłem do zanęty to już miałem po łapaniu. Najlepiej zasłonić miejsca narażone na ugryzienia ( ja używam rękawiczek z materiału, a na głowie kaszkiet i postawiony kołnierz na nogach długie buty bo i przez skarpetkę dziabną) tak jak kolega pisał do 2 h i znowu przepuszczają szturm. Jak jestem na łowisku to wszyscy mają spokój oprócz mnie! [2010-06-28 09:59]

No z tymi olejkami to jeszcze nie próbowałem zobaczymy w najbliższym czasie? Ale ja też mam przechlapane bo do mnie lecą jak pszczoły do plastra miodu!! Mastiff z tym smarowaniem dłoni to szczera prawda, jak wysmarowałem jakimś komarolem dłonie i wsadziłem do zanęty to już miałem po łapaniu. Najlepiej zasłonić miejsca narażone na ugryzienia ( ja używam rękawiczek z materiału, a na głowie kaszkiet i postawiony kołnierz na nogach długie buty bo i przez skarpetkę dziabną) tak jak kolega pisał do 2 h i znowu przepuszczają szturm. Jak jestem na łowisku to wszyscy mają spokój oprócz mnie!

to kolego spróbuj z olejkami mi to pomaga
[2010-06-28 10:04]

U nas jest tyle tego dziadostwa że pomaga jedynie strój płetwonurka.
[2010-06-28 10:07]

No z tymi olejkami to jeszcze nie próbowałem zobaczymy w najbliższym czasie? Ale ja też mam przechlapane bo do mnie lecą jak pszczoły do plastra miodu!! Mastiff z tym smarowaniem dłoni to szczera prawda, jak wysmarowałem jakimś komarolem dłonie i wsadziłem do zanęty to już miałem po łapaniu. Najlepiej zasłonić miejsca narażone na ugryzienia ( ja używam rękawiczek z materiału, a na głowie kaszkiet i postawiony kołnierz na nogach długie buty bo i przez skarpetkę dziabną) tak jak kolega pisał do 2 h i znowu przepuszczają szturm. Jak jestem na łowisku to wszyscy mają spokój oprócz mnie!

to kolego spróbuj z olejkami mi to pomaga

Panowie a konkretnie jakie olejki?

Ja zawsze używam specyfików specjalnie przeznaczonych na komary. Ale jak teraz czytam te posty, to faktycznie zapachy tych specyfików mogą odstraszać ryby.

Ale np takie aoejki waniliowe to tylko chyba mogą poprawić brania, np leszcz lubi zapach wanilii.

Czy jeśli olejek waniliowy, to może być taki ze spożywczego do ciast?

Proszę o konkretne propozycje olejków?

Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam

[2010-06-28 10:10]

olejki do ciast pomarancz i cytryna
[2010-06-28 10:17]

sodim

Ja na komary stosuje atraktor do zanęt o zapachu waniliowym. Mam z tego dwie korzyści, bo dodaję go do ciasta i niewielką iloscią smaruję odkryte częsi ciała. Można też wysmarować nim dłonie i dotykać naszych przynęt i zanęt co napewno nie odstraszy ryby. [2010-06-28 22:12]

erykom

szczerze to z komarami sie nie wygra... [2010-06-28 22:27]

celkowski

Jeśli chcecie koledzy to nacierajcie się octem,wanilią,pomarańczą i odstraszycie równiesz swoją żonę,albo dziewczynę hehehe.... ;-)

Ja proponuje to co kolega wcześniej pisał ;zapalić spirale na komary,pali się jak kadzidełko przez ok. 4godz. i komar nie ugryzie na 100% . Ja na wypady biorę kilka sztuk i mam z głowy palenie ognisk i nacieranie się jakimiś śmierdzielami.
[2010-06-29 01:25]

ZAMOSCIANIN

A skąd kolega wie może ocet, wanilia, pomarańcz to będzie nowy afrodyzjak i zdobędziesz więcej serc kobiet powodzenia na łowach???????????????????????????????????????????????????????????  [2010-06-29 11:06]